Dimensiunea creierului a fost studiată pe larg de-a lungul timpului, dar ce animal ocupă primul loc? Ce specie are cel mai mare creier dintre toate animalele?

Inteligența animalelor poate fi destul de impresionantă. De la strategiile de vânătoare de-a dreptul terifiante ale orcilor, la pisicile suficient de inteligente pentru a rezolva puzzle-uri cognitive și chiar și la caii capabili să socotească, creaturile planetei Pământ pot cu siguranță să le dea de furcă unor oameni. Dar ce specie are cel mai mare creier – și este un creier mare legat de un IQ ridicat?

Cel mai mare creier dintre toate speciile de pe Pământ

Câștigătorul de necontestat al celui mai mare creier dintre toate speciile de animale este cașalotul (Physeter macrocephalus), cu un creier care cântărește până la aproximativ 9 kilograme.[sursa]

cel mai mare creier
Caşalotul are cel mai mare creier dintre toate animalele

Faptul de a avea un creier atât de mare nu vine neapărat la pachet cu un nivel ridicat de inteligență, deși un studiu din anul 2021 a constatat că, la începuturile vânătorii de balene, rata de succes a harponării balenelor a scăzut cu aproape 60%.

Acest lucru sugerează că, probabil, fie balenele învățau cum să evite vânătorii, fie că erau capabile să transmită informații prietenilor lor, ceea ce le creditează mai multe abilități de comunicare și inteligență decât s-a crezut inițial.

De asemenea, ar trebui să luăm în considerare structura creierului în sine. Cerebelul este o structură responsabilă pentru mișcare, echilibru, urmărire și o parte din memorie. La un cașalot, cerebelul reprezintă aproximativ 7% din masa totală a creierului, în timp ce la o balenă ucigașă, acesta este aproximativ dublu, cu 14%.

• CITEŞTE ŞI:  Ce înseamnă Revelion, de când se sărbătoreşte în România şi care este originea neaşteptată a acestui cuvânt

În cazul unui om, cerebelul reprezintă aproximativ 10% din masa totală a creierului uman mediu, care cântărește aproximativ 1,4 kilograme.

Raportul dintre corp şi creier

Dimensiunea totală a corpului animalului trebuie, de asemenea, luată în considerare atunci când ne gândim la cel mai mare creier.

O furnică minusculă ocupă primul loc cu cel mai mare raport dintre creier și dimensiunea corpului; un studiu din anul 2009 a dezvăluit că creierul furnicii din genul Brachymyrmex reprezintă 12% din masa totală a corpului său de 0,049 miligrame.

Acest lucru se potrivește cu ceea ce se numește regula lui Haller: cu cât animalul este mai mare ca dimensiune totală, cu atât mai mic va fi raportul dintre creier și corp. „Deoarece dimensiunea creierului variază în raport cu dimensiunea corpului, cele mai mici animale au relativ cele mai mari creiere.”, a declarat Wulfila Gronenberg, profesor de neurobiologie la Universitatea din Arizona.[sursa]

Un set de date de la 1400 de specii de mamifere (inclusiv unele fosile) a comparat dimensiunile creierului și ale corpului lor și a dezvăluit câteva rezultate surprinzătoare. Cercetarea a descoperit că leul de mare din California, deși este faimos pentru trucurile pe care le poate face, are un creier mic în comparație cu masa corporală.

Publicitate

Oamenii și delfinii, pe de altă parte, au corpuri mai mici, dar creiere mari în comparație. În cazul gorilelor și al urangutanilor, în ciuda faptului că au dimensiuni comparabile cu cele ale oamenilor, creierul lor are aproximativ o treime din dimensiune.

Apoi, există fenomenul interesant al sindromului de domesticire, în care speciile domesticite au creierul mai mic decât omologii lor sălbatici. Rasele de vaci domesticite, de exemplu, aveau creiere aproape la fel de mari ca cele ale speciei de bovine sălbatice dispărute, bourii (Bos primigenius); bovinele de carne și de lapte care au avut interacțiuni regulate cu oamenii au cele mai mici creiere.

• CITEŞTE ŞI:  Septimius Severus: primul împărat african al Romei

Cel mai mare creier dintre animalele terestre

În ceea ce privește locuitorii de pe uscat, elefanții au cele mai mari creiere dintre toate mamiferele terestre și prezintă niveluri ridicate de inteligență socială și emoțională și memorie.

Să nu uităm nici de păsări. Corvidele sunt renumite pentru inteligența lor. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Lund sugerează că corbii sunt la fel de inteligenți ca cimpanzeii, în ciuda diferenței de dimensiune a creierului.

„Mărimea absolută a creierului nu reprezintă întreaga poveste. Am descoperit că păsările corvide au performat la fel de bine ca maimuțele mari, în ciuda faptului că au creiere mult mai mici”, a declarat Can Kabadayi, autorul studiului.

La fel ca în cazul unei mari părți a lumii animale, există aproape toate domeniile de aplicare și dimensiunile posibile pentru animale și creierele lor, mai multe studii explorând relația dintre dimensiunea creierului și inteligență. Spațiul din creier poate fi ocupat de puterea de procesare vizuală pentru zbor, alocat relațiilor sociale sau abilităților cognitive avansate. Indiferent de aceasta, cașaloții ies învingători, având cea mai multă materie cenușie dintre toate speciile care au existat vreodată.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: