„Degetele morții” reprezintă un fenomen pe cât de fascinant, pe atât de periculos, după cum îi sugerează și numele. Mult noroc celor care îi stau în cale!

Deși majoritatea dintre noi am prefera să evităm apele înghețate de -2°C de sub gheața Antarcticei în toiul iernii, pentru creaturile marine care trăiesc acolo, aceste ape sunt mai „calde” în comparație cu atmosfera de deasupra. De fapt, viața sub gheață prosperă – cel puțin până când își face apariția un așa-numit „deget al morții”.

În clipul de mai jos, extras din serialul Great Seasons de la BBC Earth, echipele de filmare au surprins momentul formării unui astfel de deget, urmărindu-l în timp ce își croiește înfricoșător drumul către fundul mării, înghețând totul în calea sa.[sursa]

Imaginile ar putea trezi în noi senzația unui film SF despre o invazie extraterestră, unde creaturi cu degete lungi și amenințătoare își lasă amprenta înghețată. Din fericire, nu e vorba de extratereștri, ci de un fenomen natural numit „brinicle” sau „degetele morţii” – un tub de gheață care se formează rapid, în doar câteva ore, având în interior apă sărată (saramură).[sursa]

degetele mortii antarctica
„Degetele morţii” îngheaţă tot ce ating

Cum se formează aceste stalactite de gheață?

Atunci când gheața marină începe să se formeze, sărurile din apa de mare nu se solidifică odată cu ea. În schimb, acestea rămân în buzunare de saramură foarte rece în interiorul gheții, care nu îngheață din cauza concentrației ridicate de sare. Dacă saramura găsește o cale de ieșire și se scurge în apa de dedesubt, se scufundă rapid, fiind mult mai densă decât apa sărată în care intră.

• CITEŞTE ŞI:  Cum se formează uraganele şi care sunt primele semne ale unui ciclon tropical

Vă amintiți că apa de sub gheață este „caldă” (relativ vorbind)? Ei bine, saramura este mult mai rece. Pe măsură ce acest flux de apă sărată și rece coboară, îngheață apa din jurul său și astfel iau naștere „un brinicle”degetele morţii”.

Însă povestea nu se oprește aici. Odată ce „degetele morţii” – cunoscute și sub numele de stalactite de gheață – ajung pe fundul mării, acestea pot continua să se răspândească, înghețând tot ce întâlnesc pe solul marin.

„Degetele morţii” în acțiune

Deși acest proces a fost observat de oamenii de știință de zeci de ani, capturarea lui pe film s-a dovedit o provocare deosebită. Abia în 2011, o echipă de la serialul Frozen Planet a reușit pentru prima dată să înregistreze formarea „degetelor morţii”.

„Din cauza temperaturilor extreme și a necesității de a schimba buteliile de aer, scafandrii nu puteau sta suficient de mult timp sub apă pentru a surprinde întregul eveniment”, a explicat Kathryn Jeffs, producătoarea serialului, într-un material din culise.

Soluția? O cameră subacvatică capabilă să înregistreze imagini time-lapse. Problema? Nu exista un echipament adecvat. Din fericire, cameramanul subacvatic Hugh Miller a răspuns provocării și, după ce a lucrat neobosit la dezvoltarea unui prototip, echipa a reușit să capteze imagini pe care nimeni nu le mai văzuse până atunci.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate