Având în vedere imensitatea şi misterele din jurul continentului îngheţat, trebuie să vă fi întrebat măcar o dată în viaţă ce se află sub gheaţa din Antarctica. Este pământ sau este gheaţă până aproape de fundul oceanului planetar? Este un continent pierdut sau o poartă mistică ce duce către o lume secretă, aşa cum susţin teoriile conspiraţioniste?

Continentul înghețat al Antarcticii, acoperit de o vastă calotă de gheață, a fost mult timp un tărâm al misterului și al speculațiilor. Pe măsură ce tehnologia a avansat, oamenii de știință au reușit să pătrundă sub această pătură albă, dezvăluind un peisaj ascuns care oferă indicii despre trecutul și viitorul planetei noastre. Cu toate acestea, alături de descoperirile științifice, au apărut și o serie de teorii conspiraționiste, care susțin existența unor secrete ascunse sub gheață.

Ce spune ştiinţa: Ce este sub gheaţa din Antarctica

Antarctica nu a fost întotdeauna un teren pustiu, acoperit cu gheață și zăpadă. Cel mai sudic continent al Pământului adăpostea în trecut râuri și păduri pline de viață.

Oamenii de știință au folosit tehnologii avansate pentru a cartografia terenul ascuns sub gheață. Cu ajutorul datelor din satelit și al radarelor de penetrare a gheții, oamenii de știință au reușit să arunce o privire asupra lumii pierdute din Antarctica. Cercetătorii au declarat că au detectat, îngropat sub calota de gheață a continentului, un vast peisaj antic, plin de văi și creste, aparent modelate de râuri, înainte de a fi înghițit de glaciație.

ce este sub antarctica
Cartografierea continentului îngheţat a dezvăluit o lume neştiută ascunsă sub stratul de gheaţă al Antarcticii

Acest peisaj, situat în regiunea Wilkes Land din Antarctica de Est, care se învecinează cu Oceanul Indian, acoperă o zonă aproximativ de dimensiunea Belgiei sau a statului american Maryland. Cercetătorii au spus că peisajul pare să dateze de cel puțin 14 milioane de ani și poate mai mult de acum 34 de milioane de ani, atunci când Antarctica a înghețat.

„Peisajul este ca un instantaneu al trecutului”, a spus Stewart Jamieson, profesor de glaciologie la Universitatea Durham din Anglia și co-autor al studiului publicat în revista Nature Communications.

„Este greu de știut cum ar fi putut arăta această lume pierdută înainte de apariția gheții, dar cu siguranță era mai cald pe atunci. În funcție de cât de departe mergi în timp, s-ar putea să fi avut climate care variază de la clima actuală din Patagonia până la un climat tropical. Polen antic de palmier a fost descoperit din Antarctica, nu departe de coastă.”, a mai adăugat Jamieson.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Poţi explica această iluzie optică? Săgeata aceasta îţi va da bătăi de cap! (VIDEO)

Un astfel de mediu probabil ar fi fost populat de animale sălbatice, a adăugat Jamieson, deși înregistrarea fosilelor din regiune este incompletă și nu poate indica ce animale ar fi putut trăi acolo. „Este vorba despre un peisaj nedescoperit, la care nimeni nu s-a uitat vreodată”, a mai spus Jamieson.

Gheața de deasupra peisajului antic măsoară aproximativ 2,2 km până la 3 km grosime, potrivit co-autorului studiului Neil Ross, profesor de științe polare și geofizică a mediului la Universitatea Newcastle din Anglia. Cercetătorii au spus că pământul de sub această gheață este mai puțin cunoscut chiar și decât suprafața planetei Marte și că o modalitate de a-i dezvălui misterele ar fi să foreze prin gheață pentru a obține o mostră de sedimente de dedesubt. Acest lucru ar putea da indicii despre flora și fauna antice, așa cum s-a făcut cu mostrele obținute în Groenlanda, vechi de 2 milioane de ani.

Pentru a vedea ce se ascunde sub gheaţă, cercetătorii au expediat unde radio în interiorul gheţurilor survolate din avion, apoi au analizat ecourile, o tehnică denumită „sondaj radio-ecografic”. Însă realizarea acestei operaţiuni la scara continentului antarctic – care este mai mare decât Europa – reprezenta o foarte mare provocare.

Ce este sub gheaţa din Antarctica
Cercetătorii au cartografiat Antarctica cu diverse tehnologii, pentru a afla ce se ascunde sub gheaţă

Imaginile din satelit au arătat dedesubturile Antarcticii

Cercetătorii au folosit, prin urmare, imagini satelitare existente ale suprafeţei antarctice pentru „a trasa văile şi crestele” la o adâncime de peste 2 kilometri, a explicat Jamieson. Combinând aceste date cu cele furnizate de sondajul radio-ecografic, imaginea unui peisaj creat de un râu, compus din văi adânci şi dealuri cu vârfuri abrupte, asemănătoare cu cele întâlnite în prezent pe suprafaţa Pământului.

Publicitate

„A fost ca şi cum te-ai fi uitat pe fereastra unui avion şi ai fi văzut o regiune muntoasă dedesubt”, explică specialistul în glaciologie, care compară peisajul antarctic cu regiunea Snowdonia din nordul Ţării Galilor. „Peisajul a fost modificat de diferite procese influențate de râuri, mișcări tectonice și glaciație pe o perioadă foarte lungă de timp geologic”, a smai pus Ross.

Este greu de identificat cu exactitate momentul în care peisajul a fost expus pentru ultima dată la soare, dar estimările sugerează că acest lucru s-a întâmplat în urmă cu cel puţin 14 milioane de ani. „Bănuiala” profesorului Jamieson este că acest lucru s-a întâmplat cu mai mult de 34 de milioane de ani, când Antarctica a început să îngheţe.

• CITEŞTE ŞI:  Mircea Ciobanul: de la vânzarea de oi, ajuns pe tronul Ţării Româneşti

Cercetătorii au descoperit anterior un lac de mărimea unui oraş sub gheaţa antarctică, iar autorii studiului speră să scoată la iveală şi mai multe peisaje. Numai că încălzirea globală ar putea pune în pericol ultima lor descoperire. Din fericire, peisajul se află la mai mulţi kilometri de marginea calotei glaciare, ceea ce ar trebui să îl protejeze de expunerea viitoare la lumină.

Un alt factor liniştitor este faptul că acea lume ascunsă nu a fost afectată de retragerea gheţii din timpul unor perioade de încălzire din trecut – cum ar fi perioada Pliocen, în urmă cu 3 milioane – 4,5 milioane de ani. Dar încă nu ştim care va fi „punctul de inflexiune” climatic al unei „reacţii necontrolate” de topire a gheţii, subliniază profesorul Jamieson.

Un alt studiu a avertizat că topirea calotei de gheaţă din Antarctica de Vest se va accelera considerabil în următoarele decenii, chiar dacă omenirea îşi va respecta angajamentele de limitare a schimbărilor climatice. Antarctica a făcut parte din supercontinentul Gondwana, care cuprinndea și Africa, America de Sud, Australia, subcontinentul indian și Peninsula Arabică de acum, dar în cele din urmă s-a despărțit și a devenit izolat într-un proces geologic numit tectonica plăcilor.

Ce spun teoriile conspiraţioniste: Ce este sub gheaţa din Antarctica

Pe de altă parte, Antarctica a fost și este subiectul multor teorii ale conspirației. De la presupuse baze naziste secrete până la ideea că ar găzdui intrări către lumi diferite sau că ar fi fost locul civilizației mitice a Atlantidei, aceste teorii se hrănesc din izolarea și mediul extrem al continentului.

  • Hitler şi Atlantida

Una dintre cele mai cunoscute teorii sugerează că Adolf Hitler ar fi avut o bază secretă în Antarctica, susținută de o expediție germană în regiune înainte de Al Doilea Război Mondial. Deși această expediție chiar a avut loc în realitate, scopul ei era legat de nevoia uleiurilor de balenă, pentru îndeplinirea planului nu de stabilirea unei baze militare.[sursa]

Altă teorie populară este aceea că sub gheața Antarcticii s-ar afla rămășițele civilizației Atlantidei. Această idee se bazează pe harta antică Piri Reis, care pare să arate continentul antarctic înainte de a fi înghețat. Cu toate acestea, nu există dovezi concrete care să susțină această teorie.

  • O intrare către centrul Pământului
• CITEŞTE ŞI:  Anomalia magnetică Kursk şi efectele pe care le are asupra oamenilor

Această teorie susține că există o intrare către centrul Pământului în Antarctida, unde se află o civilizație subterană. Se crede că această civilizație este avansată tehnologic și spiritual și că are cunoștințe secrete despre trecutul și viitorul Pământului.

Susținătorii acestei teorii citează adesea legende și mituri despre o intrare către centrul Pământului și descoperirile de peșteri și tuneluri neobișnuite în Antarctida. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să susțină existența unei intrări către centrul Pământului în Antarctida.

  • Teoria bazelor extraterestre

Această teorie susține că extratereștrii au baze secrete sub gheața Antarcticii, unde studiază Pământul și pe locuitorii săi. Se speculează că aceste baze sunt ascunse de guverne sau agenții secrete, care colaborează cu extratereștrii.

Susținătorii acestei teorii citează adesea observații de obiecte zburătoare neidentificate (OZN-uri) în jurul Antarcticii și presupuse scurgeri de informații de la persoane care pretind că au lucrat în aceste baze. Cu toate acestea, nu există dovezi concrete care să susțină această teorie.

  • Teoria resurselor ascunse

Această teorie susține că Antarctida conține resurse valoroase, cum ar fi petrol, gaze naturale și minerale, care sunt ascunse de guverne sau corporații. Se speculează că aceste resurse sunt exploatate în secret și că publicul nu este informat despre amploarea acestor operațiuni.

Susținătorii acestei teorii citează adesea faptul că Antarctida este bogată în resurse naturale și că mai multe țări au revendicat teritorii în regiune. Cu toate acestea, nu există dovezi concrete că guvernele sau corporațiile exploatează resursele Antarcticii în secret.

  • Teoria zidului de gheaţă al Antarcticei

Această teorie susține că un zid masiv de gheață înconjoară Antarctica, separând-o de restul lumii. Se crede că acest zid a fost creat artificial de guverne sau extratereștri pentru a ascunde ceea ce se află dincolo de el.

Susținătorii acestei teorii citează adesea imagini din satelit care par să arate un zid de gheață în jurul Antarcticii. Cu toate acestea, aceste imagini sunt adesea distorsionate sau interpretate greșit. Comunitatea științifică a respins existența unui zid de gheață în jurul Antarcticei.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: