Tuturor ne place să descoperim lucrurile extreme pe care le ascunde Pământul.
Ca fiinţe umane, stă în spiritul nostru să fim curioşi cu privire la depăşirea graniţelor naturale. Vrem să ajungem mai sus, mai departe şi chiar mai adânc.
Amplasată dedesubtul unui capac ruginit din Murmansk, Rusia, se află cea mai adâncă gaură săpată de om. Aceasta ajunge până la 12 kilometri adâncime în interiorul Pământului.[1]
Cunoscută ca Gaura de foraj de la Kola, gaura săpată de oameni seamănă cu o sondă de ţiţei abandonată.
De fapt este rezultatul a peste 20 de ani de tensiune dintre SUA şi URSS.
Rivalitatea
Rivalitatea dintre cele două state s-a reflectat în întrecerea dintre cine putea ajunge primul în centrul Terrei.
Cel mai amuzant aspect este că proiectul a trecut neobservat, deoarece omenirea era mai încântată de competiţia spaţială dintre cele două state care a culminat cu aselenizarea.
Cercetătorii, atât cei din Rusia, cât şi cei din America, au început să excaveze în scoarţa terestră, pentru un motiv relativ simplu.
Oamenii de ştiinţă voiau să vadă cât de departe pot ajunge, lucru care s-a dovedit mult mai complicat decât îşi imaginau.
În Statele Unite ale Americii, proiectul s-a numit „Proiectul Mohole” şi a avut loc pe coasta pacifică a Mexicului.
Echipa a reuşit să sape 183 de metri sub nivelul mării.
Între timp, în Rusia, cercetătorii au început să excaveze în Peninsula Kola, după ce au auzit că în America este demarat un proiect asemănător.
Cea mai adâncă gaură creată de om
Proiectul URSS-ului a durat din 1970 până în 1994.
Astfel s-a creat Gaura de foraj de la Kola, cea mai adâncă gaură săpată de oameni.
Deşi proiectul a început din cauza rivalităţilor din timpul Războiului Rece, cercetătorii care au lucrat cu echipa de excavare au reuşit să realizeze o mulţime de studii ştiinţifice despre învelişul Pământului.
În acelaşi timp, puteau studia fizic straturile Terrei, practică ce este foarte dificilă în zilele noastre.
„Cea mai interesantă descoperire au fost fosilele microscopice de plancton din rocile de acum două miliarde de ani, descoperite la peste şase kilometri în interiorul planetei”, a declarat Bryan Nelson de la Mother Nature Network.
„Aceste microfosile reprezintă peste 24 de specii străvechi prinse în compuşi organici care au supravieţuit temperaturii crescute de la această adâncime”, a adăugat el.
În ciuda succesului, excavările au luat sfârşit în 1994.
Temperatura din interior a crescut de la 100 de grade Celsius la 180 de grade Celsius, provocând defectarea excavatorului.
Oficial, proiectul a fost finalizat în 2005.
Singurul marcaj al acestei găuri fiind un capac metalic ruginit.
Urmăriţi un reportaj despre cea mai adâncă gaură din lume
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: