O extincție în masă nu vine neanunțată. De fapt, conform unei noi cercetări, ne aflăm în fața celei mai recente.
Oamenii de știință au demonstrat că, spre deosebire de ipotezele anterioare, cel mai mare eveniment de extincție în masă din istorie a fost precedat de semne de avertizare. Acum, cercetările actuale dezvăluie care au fost aceste semne și indică paralele alarmante cu situația globală de astăzi.
Astfel de evenimente sunt parte integrantă a istoriei planetei noastre, iar faptul că Pământul este plin de viață în prezent sugerează că extincțiile în masă nu elimină viața în totalitate. Totuși, acestea pot schimba radical cursul evoluției. De exemplu, dispariția dinozaurilor a facilitat apariția mamiferelor, inclusiv a oamenilor.
Evenimentul Permian-Triasic: cea mai mare extincție în masă cunoscută
Cea mai mare extincție în masă din istoria Pământului, cunoscută sub numele de Evenimentul Permian-Triasic sau Extincția Permian-Triasic, a avut loc acum 252 de milioane de ani. Acest cataclism a marcat sfârșitul perioadei Permian și începutul Triasicului, distrugând 96% din toate formele de viață marine și până la 70% din toate formele de viață terestre.[sursa]
Se crede că acest eveniment a fost provocat de activitatea vulcanică masivă din Siberia, care a afectat drastic atmosfera globală, ducând la colapsul ecosistemelor. Unul dintre posibilele mecanisme a fost subțierea stratului de ozon, ceea ce a perturbat ciclurile de viață ale plantelor și a avut efecte devastatoare asupra biodiversității.
Până de curând, s-a crezut că acest eveniment a fost brusc și neașteptat. Se presupunea că, într-o zi, totul era normal, iar în următoarea zi, catastrofa a lovit. Însă cercetările unei echipe de la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg și de la Museum für Naturkunde din Germania sugerează altceva. Prin analiza unor fosile din Iran, anterior neexaminate, s-au identificat semne de avertizare cu 700.000 de ani înainte de extincția în masă.[studiu]
Studiul a arătat că mai multe specii de amonoide – moluște marine cunoscute sub numele de amoniți (o subclasă de moluște cefalopode dispărute care au trăit în mediul marin între perioadele Devonian și Cretacic) – au dispărut treptat în această perioadă, iar cele care au supraviețuit au devenit din ce în ce mai mici și mai puțin complexe.
Aceste semne de avertizare nu sunt doar parte din istorie – ele sunt surprinzător de similare cu ceea ce observăm astăzi.
„Există dovezi clare ale încălzirii globale severe, acidificării oceanelor și lipsei de oxigen. Diferența majoră față de evenimentele din trecut constă în amploarea fenomenelor. De exemplu, creșterea actuală a temperaturii este mult mai redusă decât cea de acum 250 de milioane de ani.”, a explicat Wolfgang Kießling de la FAU, autorul principal al studiului.[sursa]
Dovezi tot mai numeroase
O altă lucrare ştiinţifică publicată în anul 2015, bazată pe analiza înregistrărilor geochimice, a arătat o deteriorare progresivă a mediului înainte de Evenimentul Permian-Triasic. Alte cercetări au arătat niveluri ridicate de activitate a magmei atât înainte, cât și în timpul și după eveniment. De asemenea, s-a observat că, în ultimul milion de ani al perioadei Permian, dimensiunea brahiopodelor a scăzut pe uscat, iar în ocean, protozoarele radiolari au înregistrat un declin semnificativ.[sursa]
În prezent, există dovezi că fauna marină trece printr-un proces similar de reducere a dimensiunilor. Un studiu recent a arătat că dimensiunea speciei Menhaden din Atlantic a scăzut cu 15% în ultimii 65 de ani, probabil ca urmare a schimbărilor climatice.
Aceste cercetări se alătură unui număr tot mai mare de studii și avertismente din partea oamenilor de știință care indică faptul că ne aflăm la începutul celui de-al șaselea eveniment de extincție în masă din istoria Pământului.[sursa]
„Rata crescută a extincțiilor în toate habitatele observată astăzi poate fi atribuită influenței directe a activităților umane, cum ar fi distrugerea habitatelor, pescuitul excesiv și poluarea. Totuși, micșorarea speciilor marine este în mod clar legată de schimbările climatice. Aceste semne trebuie luate foarte în serios.”, a mai precizat profesorul Kießling.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: