Cea mai mare pasăre de pe Pământ are și cei mai mari ochi. Struții au ochi masivi care s-au dezvoltat pentru a le oferi un avantaj în supraviețuire, chiar dacă acest lucru i-a făcut să arate oarecum urâți în acest proces.

Vom spune lucrurilor pe nume: struții sunt ciudați, dar sunt și foarte cool. Nu numai că struţul este cea mai mare pasăre de pe planetă, crescând până la 2,8 metri înălțime, dar este și cea mai rapidă pasăre care nu zboară. Dar știați că are și cei mai mari ochi dintre toate animalele terestre? De fapt, ochii struţului sunt atât de mari încât, prin comparație, își eclipsează propriul creier.

Ochii struțului sunt foarte mari. Au un diametru de aproximativ 5 cm, ceea ce îi face de cinci ori mai mari decât un ochi uman. Designul optic al ochilor lor este configurat în așa fel încât cristalinul și corneea contribuie în mod egal la puterea optică totală.[sursa]

Cea mai mare pasăre
Struţul este cea mai mare pasăre de pe Pământ

Cea mai mare pasăre din lume are şi cei mai mari ochi

Este interesant faptul că analiza ochilor de struț a arătat că aceștia sunt, de fapt, versiuni la scară mai mare ale ochilor altor păsări, cum ar fi graurul și chiar bufnița. Această asemănare poate fi destul de surprinzătoare la început, având în vedere că ochii acestor două specii de păsări par să aibă forme diferite. S-a emis ipoteza că acest lucru ar putea fi rezultatul greutății diferite a păsărilor.

De exemplu, forma generală a ochiului de bufniță poate fi rezultatul evoluției unui ochi mare – atât în ceea ce privește deschiderea sa, cât și lungimea axială (măsura din față spre spate) – care trebuie să încapă într-un craniu mic și să fie totuși suficient de ușor pentru un zbor viguros.

• CITEŞTE ŞI:  Cazul Betty și Barney Hill: prima răpire de către extratereştri

Cu toate acestea, deoarece sunt păsări care nu zboară, struții nu sunt constrânși de aceleași probleme de greutate, astfel încât au dezvoltat forma globală caracteristică a ochilor lor masivi. Acest lucru poate oferi o serie de avantaje, în special în ceea ce privește dimensiunea câmpului vizual pe care l-ar oferi păsării.

Struții au un câmp monocular, adică văd cu fiecare ochi în parte, câmp care se extinde până la aproximativ 155°, ceea ce îi ajută să scaneze orizontul în căutarea unor potențiale pericole. Cu toate acestea, struții au o zonă oarbă substanțială deasupra și în spatele capului, cauzată de modul în care ochii lor sunt așezați în craniu pentru a-i proteja de razele Soarelui.

Acest tip de ecranare naturală poate fi necesar pentru a preveni deteriorarea retinei, dar îi face să arate ca niște păpuși din șosete furioase.

Struții au, de asemenea, vedere binoculară în fața ciocurilor, ceea ce este de neprețuit pentru căutarea hranei. Acest câmp vizual se extinde pe verticală până la 80° și până la o lățime de aproximativ 20°.

Este o rază destul de mică, dar îi ajută să caute hrană la sol. Deoarece sunt în principal ierbivore, acest lucru înseamnă că struții trebuie să fie capabili să se concentreze asupra obiectelor mici, cum ar fi frunzele, semințele și florile. De asemenea, uneori mănâncă insecte mici și vertebrate atunci când le vine cheful (cu toții am trecut prin asta), astfel încât acest câmp vizual îi ajută să vizeze prada potențial în mișcare.

Cu toate acestea, deși ochii lor sunt colosali și proeminenți, ei sunt ridicoli în comparație cu creierul de dimensiuni modeste al păsării. Struții au creierul lung de aproximativ 59,26 mm și lat de aproximativ 42,30 mm. Din punct de vedere vizual, aceasta ar arăta ca o minge de golf conectată la două bile de biliard.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Povestea lui Richard Inimă de Leu, eroul legendar al Cruciadei Regilor

Cu toate acestea, este clar că păsările au evoluat într-un mod care nu necesită ca ele să aibă un creier mare. Dacă ascunderea cu capul în nisip nu funcționează, pasărea poate, de obicei, doar să fugă de orice problemă care îi iese în cale.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: