Revista ştiinţifică Archaeological Prospection a retras un studiu controversat care susținea că oamenii au început să construiască o „piramidă” în Indonezia încă de acum 25.000 de ani. Aceasta ar fi fost cea mai veche piramidă din lume, construită de om.

În noiembrie 2023, studiul a atras o mare atenție din partea presei pentru afirmația sa extraordinară potrivit căreia un munte din Indonezia este de fapt cea mai veche piramidă din lume construită de oamenii antici. Dar reacțiile arheologilor de la publicare au fost extrem de sceptice cu privire la concluziile îndrăznețe ale studiului.

Cea mai veche piramidă din lume ar fi precedat agricultura

Potrivit documentului, Gunung Padang – care se traduce prin „Muntele Iluminării” – nu s-a format în mod natural, ci a fost „sculptat meticulos” în forma sa actuală între 25.000 și 14.000 de ani în urmă. Dacă acest lucru ar fi adevărat, construcţia ar fi considerabil mai veche decât cele mai vechi piramide din lume, echipa scriind că „sugerează că practicile avansate de construcție erau deja prezente atunci când agricultura nu fusese, probabil, încă inventată”.[sursa]

cea mai veche piramidă din lume

Printre alte afirmații îndrăznețe se numără faptul că există „încăperi sau camere ascunse” în interiorul sitului și că situl în sine pare să fi fost îngropat de mai multe ori „probabil pentru a ascunde adevărata sa identitate în scopul conservării”.

Afirmațiile extraordinare necesită dovezi extraordinare, iar alți arheologi au fost departe de a fi convinși că echipa a furnizat astfel de dovezi, mai ales având în vedere modul în care ar rescrie istoria dezvoltării umane.

• CITEŞTE ŞI:  De ce planeta Venus nu are o lună, la fel ca Pământul?

Lutfi Yondri, arheolog la BRIN din Bandung, Indonezia, a declarat pentru revista Nature că munca sa a arătat că oamenii din zonă au trăit în peșteri între 12.000 și 6.000 de ani în urmă și nu au lăsat nicio dovadă că ar fi avut „capacitățile remarcabile de zidărie” presupuse a fi fost folosite de oamenii din zonă cu mii de ani înaintea lor pentru a construi „piramida”.[sursa]

Datele sunt autentice, dar lipseşte legătura cu activitatea umană

Flint Dibble, arheolog la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie, a declarat pentru revista Nature că lucrarea a folosit „date autentice”, dar a ajuns la concluzii nejustificate. De exemplu, echipa a folosit datarea cu carbon, susținând că „datarea solurilor organice din structuri a scos la iveală mai multe etape de construcție care datează de mii de ani înainte de Hristos, faza inițială datând din epoca paleolitică”.

Potrivit echipei, eșantioanele de sol din jurul părților din movilă pe care le consideră a fi cea mai veche parte a „construcției” datează de aproximativ 27.000 de ani. Deși acest lucru ar putea fi adevărat, alți arheologi au precizat pentru revista Nature că aceste mostre de sol nu au prezentat semne – cum ar fi fragmente de oase sau cărbuni – care să indice activitatea umană.

În esență, fără alte semne mai convingătoare de activitate umană în jurul său, totul nu reprezintă decât o dovadă a unui sol foarte vechi. Aceste îngrijorări au fost cele care au dus la o investigație și la retractarea ulterioară a studiului de către Archaeological Prospection.

„Editorul și coeditorii-șefi au investigat aceste îngrijorări și au ajuns la concluzia că articolul conține o eroare majoră. Această eroare, care nu a fost identificată în timpul revizuirii științifice, constă în faptul că datarea cu radiocarbon a fost aplicată unor mostre de sol care nu au fost asociate cu artefacte sau caracteristici care ar putea fi interpretate în mod credibil ca fiind antropogene sau «făcute de om». Prin urmare, interpretarea conform căreia situl este o piramidă antică construită acum 9.000 de ani sau mai mult este incorectă, iar articolul trebuie să fie retras.”, a explicat revista într-un anunț de retractare.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Această pictură pe piatră, veche de 2.000 de ani, ar putea reprezenta muzica psihedelică

Autorii au considerat decizia „nedreaptă”

Reacționând la retractarea studiului lor, autorii au calificat decizia drept „nedreaptă” și au susținut că a fost „stabilit fără echivoc că este vorba de construcții sau caracteristici arheologice făcute de om, mai degrabă decât de formațiuni geologice naturale. Aceste straturi sunt însoțite de numeroase artefacte portabile de mici dimensiuni, oferind dovezi tangibile ale originii lor antropice.”, într-o declarație postată pe Facebook.

Publicitate

O explicație mai probabilă, până la prezentarea unor dovezi mai puternice, este că movila Gunung Padang este o formațiune naturală şi nu o piramidă construită de om.

Aşadar, în continuare se crede că cea mai veche piramidă care încă rezistă în zilele noastre este piramida lui Djoser. Construită în jurul anului 2.630 î.Hr., Piramida lui Djoser este adesea considerată cea mai veche și cea mai emblematică piramidă din lume.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: