Acest exercițiu al NASA privind impactul asteroizilor potenţial periculoşi pentru planeta noastră nu are loc pentru că ar exista o ameninţare în viitorul previzibil, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să ne antrenăm.

Timp de mulți ani, NASA, împreună cu parteneri la nivel național și internațional, a efectuat exerciții complexe cu privire la cum ar fi dacă un asteroid s-ar afla pe un curs de coliziune cu planeta noastră. Uneori Pământul a fost salvat, alteori nu. Dar întotdeauna au existat lecții de învățat. Cea mai recentă simulare nu este diferită în ceea ce privește morala, dar configurația și lecțiile vorbesc despre o realitate mai complexă cu care ar trebui să ne confruntăm.

Unele dintre simulările anterioare au început cu un asteroid care avea șanse mici să lovească planeta noastră și care a crescut de-a lungul timpului simulat până când a însemnat osânda pentru o zonă mică sau mare a Pământului. Discuțiile privind posibilitățile de pregătire și evacuare la fața locului, precum și misiunile de deviere și studiere a asteroidului, au fost esențiale pe măsură ce amenințarea asteroidului se apropia tot mai mult. Orașul New York și Europa au fost pierdute în două dintre exerciții.

În acest an, provocările au fost diferite. Datorită programului DART al NASA, știm că putem devia un asteroid. Dar NASA și partenerii săi au trebuit să facă față incertitudinii și birocrației.[sursa]

exercițiu al NASA privind impactul asteroizilor
Fiecare exercițiu al NASA privind impactul asteroizilor simulează diverse scenarii

Cum se desfăşoară un exercițiu al NASA privind impactul asteroizilor

Exercițiul a început cu descoperirea unui asteroid cu o probabilitate de 72% de a lovi Pământul în 14 ani. Asteroidul nu mai fusese văzut niciodată, dar observațiile nu permiteau calcularea orbitei sale exacte, a compoziției sau a dimensiunii sale. În plus, asteroidul urma să nu mai fie vizibil de pe Pământ timp de șapte luni, deoarece urma să treacă în spatele Soarelui.

• CITEŞTE ŞI:  17 produse ridicole, pe care le-ar cumpăra numai nişte idioţi

Din observațiile inițiale, asteroidul ar fi putut avea un diametru cuprins între 60 și 800 de metri. Acesta ar putea lovi oriunde între coasta de vest a Mexicului și Virginia sau între Portugalia și Arabia Saudită. Dacă ar lovi, ar exista o șansă de 45% ca nicio persoană să nu fie afectată, dar o șansă de 28% ca cel puțin 100.000 de persoane să fie afectate.

„Incertitudinile din aceste condiții inițiale pentru exercițiu au permis participanților să ia în considerare un set de circumstanțe deosebit de provocatoare. Impactul unui asteroid de mari dimensiuni este potențial singurul dezastru natural pe care omenirea dispune de tehnologia necesară pentru a-l prevedea cu ani în avans și pentru a lua măsuri de prevenire.”, a declarat Lindley Johnson, ofițer emerit de apărare planetară la sediul NASA din Washington.

A devenit clar că, dacă acest scenariu s-ar întâmpla, realitățile politice ar limita acțiunea imediată. În timp ce părțile interesate ar trebui să adune cât mai multe cunoștințe despre obiect, acestea consideră că este puțin probabil ca finanțarea să fie disponibilă. Ar trebui să se facă față dezinformării și informațiilor false și nu există o structură sau o strategie clară privind cine și cum ar conduce eforturile.

Un raport complet va fi publicat în următoarele câteva luni, dar rezumatul calculelor prezintă o imagine fascinantă și îngrijorătoare. Există multe lacune în modul în care am putea face față în mod realist unui astfel de scenariu. Procesele de luare a deciziilor, coordonarea internațională în timp util, comunicarea clară, eficientă și precisă și multe altele lipsesc într-un scenariu realist. Chiar și programul DART, extrem de reușit, este pus sub semnul întrebării. Am putea să o facem din nou? Ar trebui să testăm și alternative?

• CITEŞTE ŞI:  Misterul unei boli bizare, care făcea oamenii din două sate să adoarmă subit

Lucrarea arată cât de importante sunt aceste exerciții. Nu există nicio amenințare fatală cunoscută reprezentată de asteroizi pentru Pământ, dar dacă ar apărea unul, ar trebui să fim pregătiți. În prezent, cel mai periculos asteroid pentru Terra este Apophis, care va trece pe lângă planeta noastră la o distanţă foarte mică, de 3 ori în următoarele decenii, prima dată în anul 2029.

De asemenea, NASA merge mai departe cu noua sa misiune Near-Earth Object Surveyor, un telescop în infraroșu a cărui țintă o reprezintă exact acei asteroizi întunecați periculoși care riscă să ne lovească planeta. Acest instrument ne va permite să descoperim majoritatea rocilor spațiale ucigașe de orașe. Lansarea actuală a acestuia este programată pentru iunie 2028.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: