Imperiul Akkadian a fost prima entitate politică multinațională din lume, adică primul imperiu din istoria cunoscută a omenirii. A fost fondat de către Sargon I, cunoscut sub numele de Sargon cel Mare (care a domnit între anii 2334-2279 î.Hr.), care a unificat Mesopotamia sub conducerea sa și a stabilit modelul pe care regii mesopotamieni de mai târziu l-au urmat sau au încercat să îl depășească. Imperiul Akkadian a stabilit o serie de „premiere” care vor deveni ulterior standarde.

Nimeni nu știe unde se afla orașul Akkad, cum a devenit acesta proeminent sau cum, mai exact, s-a prăbușit. Totuși, a fost cândva reședința Imperiului Akkadian, care controla o vastă întindere din regiunea Mesopotamiei antice. Se știe că Akkad (denumit și Agade) era un oraș situat pe malul vestic al râului Eufrat, probabil între orașele Sippar și Kish (sau, poate, între Mari și Babilon sau, chiar, în altă parte de-a lungul Eufratului). Conform legendei, a fost construit de către regele Sargon cel Mare, care a unificat Mesopotamia sub conducerea Imperiului Akkadian și a stabilit standardul pentru viitoarele forme de guvernare din Mesopotamia.

Sargon (sau scribii săi) susținea că Imperiul Akkadian se întindea din Golful Persic prin Kuweit, Irak, Iordania, Siria (posibil Liban) din zilele noastre, prin partea de jos a Asiei Mici până la Marea Mediterană și Cipru (există, de asemenea, o afirmație conform căreia se întindea până în Creta, în Marea Egee). Deși mărimea și întinderea imperiului cu sediul în Akkad sunt contestate, nu există nicio îndoială că Sargon cel Mare a creat primul imperiu multinațional din lume.[sursa]

imperiul akkadian
Imperiul Akkadian este considerat a fi primul imperiu din istoria cunoscută a omenirii

Regele din Uruk și ascensiunea lui Sargon cel Mare

Limba orașului, akkadiană, era deja folosită înainte de ridicarea Imperiului Akkadian (în special în bogatul oraș Mari, unde vaste tăblițe cuneiforme au contribuit la definirea evenimentelor pentru istoricii de mai târziu) și este posibil ca Sargon să fi restaurat Akkadul, mai degrabă decât să-l fi construit. De asemenea, trebuie remarcat faptul că Sargon nu a fost primul conducător care a unit orașele și triburile disparate sub un singur regim. Regele din Uruk, Lugalzagesi, realizase deja acest lucru, deși la o scară mult mai mică, sub propria sa conducere.

Regele Urukului a fost învins de către Sargon care, îmbunătățind modelul oferit de Uruk, și-a făcut propria dinastie mai mare și mai puternică. Istoricul Gwendolyn Leick scrie: „Conform propriilor sale inscripții, el [Sargon] a dus o campanie amplă dincolo de Mesopotamia și și-a asigurat accesul la toate rutele comerciale majore, pe mare și pe uscat”. În timp ce Lugalzagesi reușise să subjuge orașele din Sumer, Sargon intenționa să cucerească lumea cunoscută.

Istoricul Will Durant scrie: „Est și vest, nord și sud, puternicul războinic a mărșăluit, cucerind Elamul, spălându-și armele în triumf simbolic în Golful Persic, traversând vestul Asiei, ajungând la Marea Mediterană și întemeind primul mare imperiu din istorie.”

Acest imperiu a stabilizat regiunea Mesopotamiei și a permis dezvoltarea artei, literaturii, științei, progreselor agricole și religiei. Conform Listei Regilor Sumerieni, au existat cinci conducători ai Akkadului: Sargon, Rimush, Manishtusu, Naram-Sin (cunoscut și ca Naram-Suen) și Shar-Kali-Sharri, care au menținut dinastia timp de 142 de ani înainte ca aceasta să se prăbușească.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre ciocolată, care îţi vor face ziua mai dulce

În acest timp, limba akkadiană a ajuns să înlocuiască limba sumeriană ca lingua franca, cu excepția serviciilor sacre, iar vestimentația, scrierea și practicile religioase akkadiene s-au infiltrat în obiceiurile celor cuceriți din regiune. O înțelegere aprofundată a ascensiunii și decăderii Akkadului (relativ vorbind) se obține cel mai bine prin examinarea conducătorilor orașului și a imperiului pe care l-au menținut.

sargon i
Sargon cel Mare, primul împărat al lumii

Domnia lui Sargon cel Mare

Sargon cel Mare a fondat sau a restaurat orașul Akkad și a domnit în perioada anilor 2334-2279 î.Hr. A cucerit ceea ce el numea „cele patru colțuri ale Universului” și a menținut ordinea în imperiul său prin campanii militare repetate. Stabilitatea oferită de acest imperiu a dat naștere construcției de drumuri, îmbunătățirii irigațiilor, unei sfere mai largi de influență în comerț, precum și evoluțiilor menționate mai sus în domeniul artelor și științelor.

Imperiul Akkadian a creat primul sistem poștal prin care tăblițele de lut inscripționate în alfabetul cuneiform akkadian erau învelite în plicuri exterioare de lut marcate cu numele și adresa destinatarului și sigiliul expeditorului. Aceste scrisori nu puteau fi deschise decât de persoana căreia îi erau destinate, deoarece nu exista nicio modalitate de a deschide plicul de lut, cu excepția ruperii acestuia.

Pentru a-și menține prezența în întregul imperiu, Sargon și-a plasat strategic cei mai buni și mai de încredere oameni în poziții de putere în diferite orașe. „Cetățenii din Akkad”, așa cum îi numește un text babilonian ulterior, erau guvernatorii și administratorii a peste 65 de orașe diferite.

Publicitate

De asemenea, Sargon a plasat-o în mod inteligent pe fiica sa, Enheduanna, în funcția de Mare Preoteasă a Inannei la Ur și, prin intermediul ei, se pare că a fost capabil să manipuleze afacerile religioase/culturale de la distanță. Enheduanna este recunoscută astăzi drept primul scriitor din lume cunoscut după nume și, din ceea ce se știe despre viața sa, se pare că a fost o preoteasă foarte capabilă și puternică, pe lângă faptul că a creat imnurile sale impresionante pentru Inanna.

Succesorii lui Sargon: Rimush și Manishtusu

Sargon cel Mare a domnit timp de 56 de ani, iar după moartea sa a fost succedat de fiul său Rimush (care a domnit între anii 2279-2271 î.Hr.), care a menținut îndeaproape politicile tatălui său. Orașele s-au revoltat după moartea lui Sargon, iar Rimush și-a petrecut primii ani ai domniei sale restabilind ordinea. A pornit o campanie împotriva Elamului, pe care l-a învins, și a susținut într-o inscripție că va aduce o mare bogăție înapoi în Akkad. A domnit doar nouă ani înainte de a muri și a fost succedat de fratele său Manishtusu (care a domnit între anii 2271-2261 î.Hr.). Există unele speculații conform cărora Manishtusu a provocat moartea fratelui său pentru a obține tronul.

Istoria s-a repetat după moartea lui Rimush, iar Manishtusu a trebuit să înăbușe revoltele generalizate din imperiu înainte de a se angaja în guvernarea teritoriilor sale. Acesta a intensificat comerțul și, conform inscripțiilor sale, s-a angajat în comerțul pe distanțe lungi cu Magan și Meluhha (Omanul/Emiratele Arabe Unite din zilele noastre și, respectiv, Civilizația din Valea Indusului). De asemenea, a întreprins mari proiecte de construcție în întregul imperiu și se crede că a decretat lucrările la templul Ishtar din Ninive, considerat o operă arhitecturală foarte impresionantă.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea lui Timur Lenk, războinicul care a cucerit Imperiul Otoman și l-a băgat pe sultanul Baiazid în cușcă

În plus, Manishtusu a întreprins reforma agrară și, din câte se știe, a îmbunătățit imperiul tatălui și fratelui său. Obeliscul lui Manishtusu, care descrie distribuirea parcelelor de pământ, poate fi văzut astăzi în Muzeul Luvru din Paris. Moartea sa este oarecum un mister, dar, potrivit unor cercetători, printre care și Leick, „Manishtusu a fost ucis de curtenii săi cu sigiliile lor cilindrice”, deși nu a fost oferit niciun motiv precis pentru această crimă.

Naram-Sin: cel mai mare dintre regii akkadieni

Manishtusu a fost urmat de fiul său Naram-Sin (cunoscut și ca Naram-Suen), care a domnit în perioada anilor 2261-2224 î.Hr. La fel ca tatăl și unchiul său înaintea sa, Naram-Sin a trebuit să înăbușe rebeliunile din imperiu înainte de a putea începe să guverneze, dar, odată ce a început, imperiul a înflorit sub domnia sa.

În cei 36 de ani de domnie, a extins granițele imperiului, a menținut ordinea în interiorul acestuia, a intensificat comerțul și a desfășurat personal campanii cu armata sa dincolo de Golful Persic și, posibil, chiar până în Egipt.

imperiul akkadian stelă
Stelă a victoriei regelui Naram-Sin de la muzeul Luvru

Stelele victoriei lui Naram-Sin (aflate în prezent la Luvru) celebrează victoria monarhului akkadian asupra lui Satuni, regele lullubilor (un trib din Munții Zagros) și îl înfățișează pe Naram-Sin urcând pe munte, călcând în picioare trupurile dușmanilor săi, în chip de zeu. La fel ca bunicul său, el s-a autoproclamat „rege al celor patru sferturi ale Universului”, dar, într-o mișcare mai îndrăzneață, a început să își scrie numele cu un semn care îl desemna drept zeu pe picior de egalitate cu oricare din panteonul mesopotamian.

În ciuda domniei sale spectaculoase, considerată a fi apogeul Imperiului Akkadian, generațiile ulterioare îl vor asocia cu Blestemul lui Agade, un text literar (din genul literaturii naru mesopotamiene) atribuit celei de-a treia dinastii din Ur, dar care ar fi putut fi scris mai devreme. Acesta spune povestea fascinantă a încercării unui om de a obține un răspuns de la zei prin forță, iar acel om este Naram-Sin. Conform textului, marele zeu sumerian Enlil și-a retras plăcerea din orașul Akkad și, în acest fel, le-a interzis celorlalți zei să intre în oraș și să-l mai binecuvânteze cu prezența lor.

Naram-Sin nu știe ce ar fi putut face pentru a stârni această nemulțumire, așa că se roagă, cere semne și preziceri și cade într-o depresie de șapte ani în așteptarea unui răspuns din partea zeului. În cele din urmă, obosit de așteptare, el își adună armata și marșează spre templul lui Enlil de la Ekur din orașul Nippur, pe care îl distruge. El „își pune lopețile împotriva rădăcinilor, topoarele împotriva fundațiilor până când templul, ca un soldat mort, cade prosternat”.

Acest atac provoacă, desigur, mânia lui Enlil, dar și a celorlalți zei, care îi trimit pe Gutiani, „un popor care nu cunoaște inhibiții, cu instincte umane, dar cu inteligență canină și cu trăsături de maimuță”, să invadeze Akkadul și să-l distrugă. Foametea a devenit generalizată după invazia gutienilor, morții putrezind pe străzi și în case, iar orașul a ajuns în ruină și astfel, conform povestirii, s-a prăbușit orașul Akkad și Imperiul Akkadian, victimă a aroganței unui rege în fața zeilor.

• CITEŞTE ŞI:  Marea ceaţă din Londra. Fenomenul bizar care a ucis mii de oameni în câteva zile

Cu toate acestea, nu există nicio înregistrare istorică care să ateste că Naram-Sin ar fi redus cu forța Ekur-ul de la Nippur sau că ar fi distrus templul lui Enlil și se crede că Blestemul lui Agade a fost o piesă scrisă mult mai târziu pentru a exprima „o preocupare ideologică pentru relația corectă dintre zei și monarhul absolut”, al cărei autor a ales Akkadul și pe Naram-Sin ca subiecți datorită statutului lor legendar de atunci. Conform înregistrărilor istorice, Naram-Sin a onorat zeii, și-a plasat propria imagine alături de a lor în temple și a fost succedat de fiul său, Shar-Kali-Sharri, care a domnit între anii 2223-2198 î.Hr.

Imperiul Akkadian: declinul

Domnia lui Shar-Kali-Sharri a fost dificilă încă de la început, deoarece și el a trebuit să depună eforturi considerabile pentru a înăbuși revoltele după moartea tatălui său, dar, spre deosebire de predecesorii săi, părea să nu aibă capacitatea de a menține ordinea și a fost incapabil să prevină noi atacuri asupra imperiului din exterior.

„În ciuda eforturilor sale și a campaniilor militare de succes, el nu a fost capabil să își protejeze statul de dezintegrare și, după moartea sa, sursele scrise s-au uscat într-o perioadă de anarhie și confuzie crescute.”, a scris istoricul Gwendolyn Leick cu privire la acest aspect.

Interesant este faptul că se știe că „cel mai important proiect de construcție al său a fost reconstrucția Templului lui Enlil din Nippur” și poate că acest eveniment, împreună cu invazia gutienilor și foametea generalizată, a dat naștere legendei ulterioare care s-a dezvoltat în Blestemul lui Agade. Shar-Kali-Sarri a purtat un război aproape continuu împotriva elamiților, amoriților și a invaziei gutienilor, însă invazia gutienilor este cea căreia i se atribuie cel mai adesea prăbușirea Imperiului Akkadian și epoca întunecată mesopotamiană care a urmat.

Cu toate acestea, studii recente susțin că, cel mai probabil, schimbările climatice au cauzat foamete și, probabil, perturbarea comerțului, slăbind imperiul până la punctul în care tipul de invazii și rebeliuni care, în trecut, erau zdrobite, nu mai puteau fi înfruntate atât de ușor. Ultimii doi regi ai Akkadului după moartea lui Shar-Kali-Sharri, Dudu și fiul său Shu-Turul, au condus doar zona din jurul orașului și sunt rar menționați în legătură cu imperiul.

Ca și ascensiunea orașului Akkad, căderea sa este un mister și tot ceea ce se știe astăzi este că, odată, a existat un astfel de oraș ai cărui regi au condus un vast imperiu, primul imperiu din lume, care a trecut apoi în memorie și a devenit legendă.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: