Conform legendelor, cele 9 muze mitologia greacă sunt sursele de inspirație pentru toate artele și cunoștințele care există. Fiice ale lui Zeus și Mnemosine, muzele au fost însoțitoarele romantice ale anturajului de zei al lui Apollo.

Fiecare muză este asociată cu o anumită sferă artistică sau științifică, fiind sursa de inspirație pentru artiști și savanți. Muzele și-au început viața ca nimfe, care se manifestau sub formă de șoapte la urechile celor care le invocau. Scriitorul antic Hesiod a numit cele 9 muze din mitologia greacă astfel: Calliope, Clio, Erato, Euterpe, Melpomene, Polimnia, Thalia, Terpsichore și Urania.

Apollo și cele 9 muze din mitologia greacă

Muzele au fost parte integrantă a dezvoltării artistice a Greciei antice. Poeții au încercat să le invoce pe Muze, crezând că le vor răspunde chemărilor, inspirându-i în munca lor.

Grecii antici s-au închinat muzelor până când creștinismul a devenit religia dominantă în Europa. Fiecare dintre cele 9 muze din mitologia greacă este asociată cu propria ei formă unică de artă și cunoaștere.[sursa]

Cele 9 muze din mitologia greacă
Cele 9 muze din mitologia greacă

Calliope „Cea cu vocea frumoasă”

Calliope este cea mai veche dintre muze și patronează poezia epică și a elocvența. Hesiod a subliniat statutul înalt al lui Caliope printre muze, menționând că ea „a umblat printre regi”. S-a căsătorit cu Eagro și a fost mama lui Orfeu și Linus. Ea este supranumită „Cea cu vocea frumoasă” în mitologia greacă, deoarece i-a predat arta de a cânta lui Ahile.

Calliope este reprezentată ca o tânără frumoasă, cu un aer maiestuos, purtând o coroană de aur pe cap și împodobindu-se cu ghirlande, având o trompetă într-o mână și un sul de pergament în cealaltă.

• CITEŞTE ŞI:  22 de imagini care îţi vor ruina toate planurile de vacanţă

Clio: „a lăuda sau a cânta”, a fost muza istoricilor

Clio este muza istoricilor. Ea poartă o trompetă în mâna stângă și o carte scrisă de Tucidide în dreapta, și este frecvent asociată cu un glob. Reprezentarea ei simbolizează istoria, îmbrățișând toate locurile și vremurile.

Clio este, de asemenea, considerată creatoarea chitarei.

Erato, muza romantismului și a poeziei romantice

Erato este muza poeziei, în special a poeziei romantice. În antichitate, ea a fost reprezentată cu o coroană de laur pe cap dar, încă din Renaștere, ea a fost înfățișată în artă cu o coroană împodobită cu mirt și trandafiri.

În mâinile ei poartă o citară, un instrument mic asemănător lirei, inventat de Hermes. Ea este, de asemenea, înfățișată cu două porumbei care îi ciugulesc la picioarele ei și este uneori însoțită de zeul Eros.

Euterpe, o altă muză pentru muzicieni

Euterpe este muza muzicii și a poeziei lirice. Cunoscută și ca „cea foarte plăcută” sau „cea cu un geniu plăcut”, Euterpe este muza muzicii, în special a flautului. Ea este de obicei reprezentată cu o coroană de flori în păr și purtând un piccolo dublu în mâini.

Publicitate

În alte reprezentări, ea este văzută și cu instrumente precum vioara, chitara și tobele. Euterpe este, de asemenea, mama lui Reso, un războinic care a murit în brațele lui Diomede în Troia, conform Iliadei lui Homer.

Melpomene „cea care este melodioasă”

Melpomene este cunoscută ca una dintre cele două muze ale teatrului. Inițial, ea a fost muza armoniei muzicale, dar, în timp, a devenit cunoscută drept muza tragediei.

Încoronată cu o diademă, Melpomene este înfățișată purtând rochii somptuoase, precum și cu masca tragediei în mână.

• CITEŞTE ŞI:  Inegalitatea socială: cum se creează, ce înseamnă şi cât este de periculoasă

Melpomene este mama Sirenelor. Se spune că avea tot ce își poate dori o femeie: frumusețe, bani și bărbați. Cu toate acestea, era nefericită. Ea întruchipează adevărata natură a tragediei, ceea ce înseamnă că a fi în posesia a tot ceea ce îți poți dori, niciodată nu-ți poate satisface cele mai intime dorințe.

Polimnia „cea dintre multele cântece”

Muza poeziei lirice, Polimnia este considerată creatoarea lirei, a armoniei și a agriculturii. Ea este cunoscută și ca muza dansului, a geometriei și a retoricii.

Polimnia transformă credința în muzică, impregnand imnurile cu o liniște eterică.

Ea este de obicei reprezentată în alb și își sprijină cotul pe un piedestal sau pe stâncă, în timp ce privește introspectiv. Uneori, ea este reprezentată și cu un lanț în mâini, demonstrând puterea pe care o exercită asupra elocvenței.

Thalia „cea veselă, cea înfloritoare”

Thalia este una dintre cele două muze ale teatrului, cea care inspiră comedia și poezia care evocă lumea naturală. Thalia este reprezentată ca o tânără care râde, veselă, cu o expresie batjocoritoare.

Principalul ei atribut este masca comică pe care o poartă. Thalia înseamnă „înflorire” deoarece laudele din cântecele ei preau mereu noi, chiar dacă îmbătrâneau în timp.

Terpsichore „încântare în dans”

Terpsichore este asociată cu poezia ușoară și dansul. Este înfățișată ca o tânără zveltă, cu un aer jovial și o atitudine ușoară.

Capul ei este împodobit cu o coroană de flori și cântă la liră. Se știe că Terpsichore este mama sirenelor, care seduc marinarii cu cântecele lor, în Odiseea lui Homer.

Urania, muza „Cerească”, a astronomiei şi ştiinţelor

Urania, muza astronomiei și astrologiei, este cea mai tânără dintre cele nouă. Este reprezentată într-o rochie albastră, cu un glob în apropierea ei pe care măsoară pozițiile astrelor și o busolă.

• CITEŞTE ŞI:  China a prezentat o baterie nucleară care ţine 50 de ani, fără a fi încărcată

Urania poartă o coroană de stele și are la picioare instrumente matematice, motiv pentru care mulți o consideră și muza matematicii.

Numele ei a inspirat multe observatoare și grupuri de astronomie, iar planeta Uranus poartă numele ei, precum și zeul grec Uranus.

Cele 9 muze din mitologia greacă reprezintă diversitatea și bogăția culturii grecești antice, fiecare simbolizând o componentă esențială a culturii și cunoașterii umane. Aceste figuri mitologice au rămas simboluri ale creativității și inspirației de-a lungul secolelor, influențând și continuând să inspire artişti şi gânditori. Pe care dintre muze ați dori să o invocați pentru a vă ajuta în viața de zi cu zi?

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: