Maria Cella Delavrancea-Lahovary s-a nฤscut la 15 decembrie 1887, la Bucureลti. A fost fiica cea mai mare a renumitului scriitor, avocat ศi fost primar al Capitalei, Barbu-ศtefฤnescu Delavrancea (1858-1918), ศi a Mariei Lupaศcu. Cella a fost licenศiatฤ รฎn filosofie ศi matematicฤ, profesoarฤ de liceu ศi, รฎn acelaศi timp, o admirabilฤ pianistฤ.
Cella Delavrancea: educaลฃia ลi debutul artistic
Cella Delavrancea ศi-a manifestat talentul muzical de timpuriu, devenind o pianistฤ cunoscutฤ รฎncฤ de la vรขrsta de opt ani. A beneficiat de o educaศie aleasฤ, studiind รฎn familie limbile francezฤ ศi germanฤ la perfecศie.
Deoarece tatฤl sฤu, Barbu ศtefฤnescu Delavrancea, era un apropiat al familiei Caragiale, Cella a crescut alฤturi de copiii acestuia, pe care i-a evocat mai tรขrziu รฎn cฤrศile sale cu caracter memorialistic.
A urmat Conservatorul de Muzicฤ din Bucureศti, iar ulterior ศi-a desฤvรขrศit arta interpretativฤ la Paris. A concertat cu succes รฎn toatฤ Europa, talentul sฤu fiind apreciat chiar de George Enescu.
ศi-a fฤcut debutul literar รฎn anul 1929 รฎn revista lui Tudor Arghezi, โBilete de papagalโ. De-a lungul carierei, a ocupat un loc important รฎn evoluศia artei interpretative romรขneศti din secolul al XX-lea, influenศรขnd ศcoala muzicalฤ romรขneascฤ atรขt prin perfecศiunea interpretฤrii sale, cรขt ศi prin activitatea de cronicar muzical.[sursa]
Pe lรขngฤ muzicฤ, a publicat articole, cronici dramatice ศi criticฤ muzicalฤ ศi plasticฤ รฎn publicaศii precum โLe Momentโ, โMuzicฤ ศi poezieโ ศi โCuvรขntulโ, iar dupฤ 1947, รฎn principalele reviste ale vremii.
A fost profesoarฤ de liceu รฎn Bucureศti รฎntre anii 1950 ศi 1954, iar din 1954 a predat pianul la Conservator. รn anul 1946, ศi-a fฤcut debutul editorial cu volumul de nuvele โVrajaโ. Au urmat รฎn anul 1970 volumul โArpegii รฎn ton majorโ ศi รฎn 1974 โMozaic รฎn timpโ, care include note de cฤlฤtorie ศi amintiri despre personalitฤศi precum Barbu Delavrancea, I.L. Caragiale, Mateiu Caragiale ศi Alexandru Vlahuศฤ.
Cronicile ศi articolele din โArpegii รฎn ton majorโ ศi memoriile din โMozaic รฎn timpโ au surprins cu fidelitate impresii vii, nealterate de teorii, รฎn care autoarea a redat nuanศe profunde, de la senzualitatea culorii pรขnฤ la vibraศiile imateriale ale structurilor muzicale ศi plastice.
รn anul 1975, a publicat romanul de dragoste โO varฤ ciudatฤโ, iar รฎn 1982 a apฤrut volumul antologic โScrieriโ, completat รฎn 1984 cu โTrepte muzicaleโ, o serie de texte radiofonice din perioada anilor 1942-1944. รn 1987, a apฤrut volumul sฤu memorialistic โDintr-un secol de viaศฤโ.
รn decembrie 1977, Uniunea Scriitorilor a sฤrbฤtorit-o cu prilejul รฎmplinirii vรขrstei de 90 de ani.
Cella Delavrancea a fost primul artist din istoria culturii romรขne sฤrbฤtorit la centenarul propriu. รn seara de 9 decembrie 1987, purtรขnd o rochie de catifea verde, a participat la un eveniment organizat la Sala Radio, cu un public numeros. Televiziunea Romรขnฤ a difuzat evenimentul la insistenศele jurnalistei Marinela Rotaru, iar, deศi regimul comunist nu o simpatiza, festivitatea a avut loc. รn acea searฤ, Cella a cรขntat alฤturi de Dan Grigore, unul dintre elevii sฤi preferaศi, รฎmpreunฤ cu Nicolae Licฤreศ ศi Radu Lupu.
Un fapt divers este relaศia sa apropiatฤ cu Regina Maria a Romรขniei, fiind cunoscutฤ ศi pentru legฤtura romanticฤ avutฤ cu profesorul ศi filosoful Nae Ionescu.
Cella Delavrancea ลi iubirile sale
Cella Delavrancea a fost cฤsฤtoritฤ de trei ori: mai รฎntรขi cu diplomatul romรขn ศi fost ambasador al Romรขniei la Londra รฎntre 1938 ศi 1940, apoi cu bancherul ศi economistul Aristide Blank, iar ultima cฤsnicie a fost cu diplomatul Philippe Lahovary.
Marele scriitor I.L. Caragiale a adorat-o pe tรขnฤra Cella. Dupฤ ce i-a stรขrnit lui Caragiale admiraศia pe cรขnd adolescenta avea doar 14 ani, Cella l-a revฤzut ศi l-a vrฤjit pe dramaturg ca tรขnฤrฤ femeie frumoasฤ, 10 ani mai tรขziu. Pe atunci, talentata pianistฤ avea deja concerte รฎn afara ศฤrii.
Marea sa iubire, รฎnsฤ, a fost Nae Ionescu, cu care a avut o relaศie รฎnceputฤ รฎn timpul cฤsฤtoriei cu Philippe Lahovary. รn perioada รฎn care Nae Ionescu a fost รฎnchis la Miercurea Ciuc, Cella i-a trimis scrisori ศi pachete. Dupฤ eliberarea acestuia รฎn anul 1939, Cella a fost alฤturi de el รฎn vila din Bฤneasa, รฎngrijindu-l dupฤ infarctul din acelaศi an. I-a fost alฤturi รฎn ultimele clipe de viaศฤ, mฤrturisind cฤ ea a fost cea care i-a รฎnchis ochii la moartea sa, pe 15 martie 1940. Dupฤ decesul lui Nae Ionescu, Cella s-a retras, neputรขnd participa la รฎnmormรขntare din cauza soศiei acestuia.
Cella Delavrancea s-a stins din viaศฤ la 9 august 1991, la venerabila vรขrstฤ de 103 ani, fiind รฎnmormรขntatฤ la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiศtilor.
Cella Delavrancea a fost o personalitate remarcabilฤ a culturii romรขneศti, pianistฤ de excepศie, scriitoare ศi cronicar muzical, care a influenศat profund arta interpretativฤ din secolul XX. Cu o viaศฤ de peste un secol, a lฤsat รฎn urmฤ o moศtenire artisticฤ ศi literarฤ valoroasฤ, fiind respectatฤ atรขt pentru talentul sฤu, cรขt ศi pentru legฤturile sale cu mari personalitฤศi ale vremii. A rฤmas un simbol al longevitฤศii culturale ศi al dedicฤrii faศฤ de artฤ.
Abonaลฃi-vฤ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic ลi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci cรขnd publicฤm articole interesante: