O echipă de fizicieni și ingineri afiliați mai multor instituții din China a dezvoltat o mini-baterie nucleară despre care susțin că este de până la 8.000 de ori mai eficientă decât predecesoarele sale.

De zeci de ani, cercetătorii încearcă să creeze baterii nucleare miniaturale, care ar putea alimenta diverse dispozitive, de la telefoane la roboți sau vehicule, pentru perioade lungi de timp. Totuși, aceste eforturi au fost limitate de riscurile asociate cu radiațiile nucleare, chiar și la o scară redusă.

O mini-baterie nucleară cu o eficiență îmbunătățită

O soluție constă în dezvoltarea de dispozitive alimentate de materiale radioactive. În general, aceste baterii au fost mici, pentru a minimiza cantitatea de material radioactiv utilizat, dar și extrem de ineficiente în generarea de energie.

mini-baterie nucleară descoperiri.ro
Cercetătorii chinezi au creat o mini-baterie nucleară

În noul lor studiu, echipa a creat un prototip de mini-baterie nucleară mult mai eficient. Designul acestui dispozitiv este relativ simplu: cercetătorii au utilizat americiu (un element radioactiv) încapsulat într-un cristal care, sub acțiunea radiațiilor alfa, produce lumină.

Cristalul emite o lumină verde, care este apoi convertită în energie electrică printr-o celulă fotovoltaică. Întregul dispozitiv a fost sigilat într-o capsulă de cuarț pentru a preveni scurgerile de radiații.

Studiul lor a fost publicat în revista Nature.[sursa]

Aplicații potențiale și limitări

Testele au arătat că această baterie ar putea rămâne activă timp de decenii, datorită timpului de înjumătățire de 7.380 de ani al americiului. Cu toate acestea, radiațiile emise ar eroda materialele din jur înainte ca americiul să se descompună semnificativ.

Deși dispozitivul este de aproximativ 8.000 de ori mai eficient decât bateriile nucleare anterioare, cantitatea de energie produsă este foarte mică: ar fi nevoie de aproximativ 40 de miliarde de astfel de baterii pentru a alimenta un bec de 60 de wați, conform estimărilor publicate de Tech Xplore.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Telescopul pentru găuri negre a realizat observații record de pe suprafața Pământului

Cercetătorii sugerează că viitoare optimizări ar putea duce la dezvoltarea unor surse de energie minuscule, adecvate pentru dispozitive mici și autonome, cum ar fi cele utilizate în explorările spațiale îndepărtate.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: