Cercetările arheologice din Maroc au scos la iveală o societate neolitică necunoscută anterior, dintr-o perioadă puțin înțeleasă a preistoriei nord-vestului Africii.

Studiul, publicat în revista Antiquity, subliniază pentru prima dată importanța regiunii Maghrebului (Africa de Nord-Vest) în dezvoltarea societăților complexe din zona mediteraneană.

Maghrebul, cu un climat mediteranean, frontiera sa cu deșertul Sahara și accesul rapid la Europa prin Strâmtoarea Gibraltar, era perfect poziționat pentru a deveni un punct central al schimburilor culturale și intercontinentale din trecut.[sursa]

societate neolitică necunoscută descoperiri.ro

O societate neolitică necunoscută s-a dovedit a fi de importanță majoră

Deși importanța Maghrebului în epocile Paleolitică, a Fierului și în perioada islamică este bine documentată, arheologia acestei regiuni pentru intervalul 4000-1000 î.Hr. rămânea până recent insuficient studiată, în ciuda schimbărilor dinamice care aveau loc în această perioadă în întreaga Mediterană.

Pentru a înțelege mai bine această perioadă, Youssef Bokbot (INSAP), Cyprian Broodbank (Universitatea Cambridge) și Giulio Lucarini (CNR-ISPC și ISMEO) au condus o serie de cercetări multidisciplinare în situl Oued Beht, Maroc.

„Timp de mai bine de treizeci de ani, am fost convins că arheologia mediteraneană a omis un element fundamental din preistoria Africii de Nord. Acum, în sfârșit, avem dovezi care confirmă că am avut dreptate, și putem reevalua contribuția africană la formarea societăților timpurii din bazinul mediteranean.”, a afirmat prof. Broodbank.[sursa]

Un teritoriu necercetat, dar crucial pentru preistoria mediteraneană

Autorii subliniază că „timp de mai bine de un secol, una dintre ultimele mari necunoscute ale preistoriei mediteraneene a fost rolul jucat de societățile din sudul Africii mediteraneene, în vestul Egiptului. Descoperirile noastre arată că această lipsă de informații nu a fost cauzată de absența activității preistorice, ci de insuficiența cercetărilor și a documentării. Situl Oued Beht confirmă rolul central al Maghrebului în apariția societăților complexe din Africa și Mediterană.”

Rezultatele sugerează că această societate neolitică reprezenta cel mai mare complex agricol din acea perioadă din Africa, exceptând valea Nilului. Echipa de cercetare a găsit dovezi ale unei așezări agricole mari, comparabile ca dimensiune cu Troia din Epoca Bronzului Timpuriu.

• CITEŞTE ŞI:  Astrologia este la fel de bună precum ghicitul la întâmplare, arată un studiu

Cercetătorii au recuperat resturi domestice de plante și animale, ceramică și unelte de piatră, toate datând din perioada Neoliticului Târziu. Săpăturile au dezvăluit și existența unor gropi de depozitare adânci, similare cu altele descoperite în sudul Iberiei, sugerând astfel o legătură între aceste societăți și Maghreb.

Descoperirea gropilor din Oued Beht, asemănătoare celor din peninsula Iberică, sugerează că Maghrebul a jucat un rol esențial în dezvoltările din vestul Mediteranei în mileniul IV î.Hr.

Publicitate

Situl Oued Beht și nord-vestul Maghrebului au fost integrate în rețelele culturale și comerciale din bazinul mediteranean. Aceste descoperiri schimbă profund înțelegerea preistoriei târzii a Mediteranei și a Africii de Nord.

Autorii studiului subliniază că „pentru a înțelege pe deplin semnificația Oued Beht, trebuie să-l vedem în contextul mai larg al conexiunilor trans-mediteraneene, incluzând popoarele de pe ambele maluri ale Strâmtorii Gibraltar în mileniile IV și III î.Hr. Este important să recunoaștem că această societate distinctiv africană a jucat un rol semnificativ în modelarea lumii sociale din acea perioadă.”

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: