Cercetătorii au creat organisme aflate într-o „a treia stare”, dincolo de viață și moarte. În ultimii ani, cercetătorii au demonstrat că celulele din diverse organisme pot fi reconfigurate pentru a forma roboți biologici, o realizare remarcabilă în domeniul biologiei sintetice.

Unele tipuri de roboți biologici, precum „antroboții”, au fost obținute din celule umane care s-au autoasamblat în structuri mici, acoperite cu proiecții cili similare cu firele de păr, capabile să se deplaseze independent. Alte tipuri, cum ar fi „xenoboții”, sunt chiar mai surprinzătoare: acești roboți au fost creați din celule ale unor broaște moarte, care, deși proveneau din organisme decedate, au continuat să îndeplinească sarcini simple și chiar să se autoreplice.

Într-o analiză recent publicată în revista Physiology, cercetătorii explorează implicațiile transformării celulelor – fie ele din organisme vii sau moarte – în mașini biologice cu funcții complet noi. Această abordare sugerează existența unei „a treia stări” biologice, care nu se încadrează clar nici în categoria vieții, nici în cea a morții.[sursa]

„Această a treia stare sfidează modul convențional în care oamenii de știință înțeleg comportamentul celular.”, au afirmat biologii Peter Noble și Alex Pozhitkov, coautori ai raportului, într-un eseu publicat în The Conversation.[sursa]

organisme a treia stare
Cercetătorii afirmă că există organisme aflate într-o „a treia stare”, între viaţă şi moarte

Reconfigurarea celulelor organismelor

Ceea ce diferențiază cu adevărat acești bioboți este faptul că au dobândit funcții complet noi, în condițiile în care există puține cazuri în care organismele evoluează în moduri nepredeterminate, susțin cercetătorii.

Chiar dacă transformări radicale precum metamorfoza omizilor în fluturi fac parte din cicluri biologice prestabilite, bioboții prezintă trăsături care nu urmează aceste tipare. De asemenea, nici celulele canceroase nu intră în această categorie, deoarece, deși ele suferă modificări, nu dezvoltă funcții complet noi.

• CITEŞTE ŞI:  O simulare realizată de un supercomputer prezice când vor dispărea oamenii de pe Pământ

De exemplu, „antroboții” au fost creați din celule pulmonare umane și au demonstrat o capacitate neașteptată de a repara celule neuronale deteriorate aflate în vecinătate, pe care le-au deplasat singuri într-un mediu de laborator. Aceștia au folosit cili – proiecții contorsionate asemănătoare firelor de păr – pentru a realiza aceste mișcări. Surprinzător, antroboții nu au fost programați să facă acest lucru; au acționat spontan.[sursa]

„A treia stare” biologică

Xenoboții, la rândul lor, au dezvoltat și ei o mobilitate bazată pe cili, deși, în mod obișnuit, ciliile celulelor de broască sunt utilizate pentru a deplasa mucusul, nu celulele. Mai mult, xenoboții au demonstrat capacitatea de a se autoreplica, fără a urma un ciclu de creștere convențional, reparându-se singuri.

„Aceste constatări evidențiază plasticitatea extraordinară a sistemelor celulare și contestă ideea că celulele și organismele pot evolua doar în moduri predeterminate.”, subliniază Noble și Pozhitkov. Cei doi cercetători au adăugat că „a treia stare” sugerează că moartea organismului poate influența în mod semnificativ modul în care viața evoluează de-a lungul timpului.

Deși bioboții au o durată de viață limitată – nu mai mult de 60 de zile – și se biodegradează în mod sigur după ce mor, rămâne neclar cum aceste celule reconfigurate reușesc să supraviețuiască atât de mult timp după moartea organismului din care provin. De asemenea, nu se cunoaște încă măsura în care aceste celule pot dezvolta funcții noi post-mortem.

Deși aceste perspective pot părea neliniștitoare, posibilitățile medicale și terapeutice deschise de explorarea acestor fenomene sunt promițătoare. Antroboții creați din celulele unui pacient uman ar putea fi programați pentru a repara țesuturi deteriorate, a administra medicamente sau chiar a elimina tumori canceroase.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: