Arheologii de la Conservatorul Monumentelor din Voievodatul Lublin au descoperit „mormântul unui vampir” în grădinile Palatului Episcopilor de pe Muntele Chełmska din Polonia.

Palatul este parte a complexului catedralei Bazilicii Nașterea Sfintei Fecioare Maria, ambele fiind construite la începutul secolului al XVIII-lea pe locul unei foste biserici ortodoxe și al unei mănăstiri vasiliene.

Conform unui comunicat emis de Conservatorul Provincial al Monumentelor din Lublin, arheologii au descoperit rămășițele scheletice a doi copii în timpul săpăturilor din grădinile palatului.

Arheologii au descoperit „mormântul unui vampir”

Unul dintre aceste morminte a fost descris drept „de vampir”, din cauza tratamentului său neobișnuit: craniul a fost îndepărtat intenționat și așezat cu fața în jos, iar pe corp au fost plasate pietre grele.[sursa]

mormant vampir
Arheologii au descoperit „mormântul unui vampir”

Practicile asociate mormintelor de vampiri

Aceste măsuri au fost, cel mai probabil, adoptate pentru a preveni revenirea decedatului „printre cei vii”, o practică întâlnită frecvent în folclorul multor culturi europene. Potrivit tradițiilor populare, cei considerați a fi în pericol de a deveni „vampiri” erau de obicei sinucigași, vrăjitoare, cadavre posesorate de spirite malefice sau victime ale atacurilor de vampiri.

În plus, două găuri găsite în apropierea mormântului ar fi putut funcționa ca indicatoare funerare, permițând oficialilor bisericești să monitorizeze rămășițele pentru semne de reînviere.

Înmormântări similare descoperite în Polonia

Într-un interviu acordat pentru publicaţia HeritageDaily, echipa de arheologi a explicat că ambele morminte datează probabil din secolul al XIII-lea, în perioada Evului Mediu timpuriu.

Muntele Chełmska mormântul unui vampir
Rămăşiţele descoperite în mormântul unui vampir

Deși nu au fost găsite obiecte funerare asociate cu mormintele, fragmente de ceramică descoperite la fața locului au ajutat la stabilirea unei cronologii aproximative pentru aceste înmormântări.

• CITEŞTE ŞI:  Eleanor de Aquitania: regina care și-a ales regii

Arheologii au subliniat că practici similare de „înmormântare de vampir” au fost întâlnite și în alte locuri din Polonia, inclusiv în cazul unei femei din Pień, care a fost îngropată cu un lacăt la degetul de la picior și cu o coasă așezată la nivelul gâtului.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: