O nouă teorie susţine că Universul nu a început așa cum se crede în prezent. Un om de știință a readus în discuție o teorie veche de aproape 100 de ani, care contrazice una dintre cele mai consacrate concepții ale științei moderne.

Într-un studiu publicat în revista ştiinţifică Particles, profesorul Lior Shamir de la Universitatea de Stat din Kansas argumentează că fotonii își pierd energie pe măsură ce parcurg distanțe mari în spațiu.[studiu]

„Teoria luminii obosite”, propusă pentru prima dată de astronomul Fritz Zwicky în anul 1929, a fost formulată pentru a explica deplasarea spre roșu – fenomenul în care lumina provenită de la galaxiile îndepărtate suferă o creștere a lungimii de undă, indicând o scădere a energiei fotonilor pe măsură ce aceștia călătoresc prin Univers.

Universul nu a început așa cum se crede
Un nou studiu susţine că Universul nu a început așa cum se crede în prezent

Universul nu a început așa cum se crede

Cu alte cuvinte, teoria luminii obosite susține că Universul ar putea fi static și nu se extinde accelerat, întrucât pierderea de energie a fotonilor ar explica fenomenul de deplasare spre roșu, în loc să fie un indicator al mișcării galaxiilor. Aceasta contrazice modelul actual, potrivit căruia deplasarea spre roșu arată expansiunea Universului, conform publicației Futurism.

De-a lungul timpului, astronomii au criticat și respins în repetate rânduri această idee. Cu toate acestea, Shamir sugerează că datele obținute de Telescopul Spațial James Webb, cel mai puternic instrument de observare spațială de până acum, oferă suport pentru teoria lui Zwicky.

„Încrederea în teoria Big Bang începe să scadă”

„În anii 1920, Edwin Hubble și Georges Lemaître au descoperit că galaxiile îndepărtate se îndepărtează de Pământ cu o viteză proporțională cu distanța lor. Această descoperire a dus la formularea teoriei Big Bang, care propune că Universul a început să se extindă acum aproximativ 13,8 miliarde de ani. Teoria luminii obosite a fost în mare măsură ignorată în favoarea modelului Big Bang. Cu toate acestea, încrederea în teoria Big Bang a început să scadă după primele observații realizate cu Telescopul Spațial James Webb.”, a afirmat Shamir într-un comunicat de presă.

• CITEŞTE ŞI:  Experţii au explicat ce sunt dârele albe lăsate de avioane pe cer, după ce teorii bizare au circulat în ultimii ani

Potrivit lui Shamir, telescopul Webb a dezvăluit o anomalie semnificativă care ne-ar putea obliga să regândim modul în care înțelegem originile Universului.

„Aceste galaxii par mai vechi decât însuși Universul”

În loc să ofere imagini ale unui Univers timpuriu și în formare, Telescopul Webb a detectat galaxii mari și bine dezvoltate. „Dacă Big Bang-ul a avut loc așa cum se credea inițial, aceste galaxii par a fi mai vechi decât însuși Universul”, a continuat Shamir.

Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă comunitatea științifică va accepta reintroducerea teoriei lui Zwicky. Unul dintre principalele argumente împotriva teoriei „luminii obosite” este că obiectele îndepărtate ar trebui să pară mai încețoșate dacă fotonii își pierdeau energia în mod constant pe parcursul călătoriei lor. Până în prezent, nu au fost observate dovezi clare că fotonii își pierd energia în acest fel pe măsură ce se deplasează prin spațiu.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: