Cercetătorii australieni au descoperit o nouă celulă care rezolvă un mister important despre capacitatea mamiferelor de a se vindeca.

Timp de peste un secol, oamenii de știință au speculat despre existența acestor celule, iar acum, pentru prima dată, o versiune adultă a fost identificată în aorta șoarecilor. Această descoperire marchează un pas major în înțelegerea procesului de regenerare și vindecare la mamifere.

După nouă ani de cercetări, echipa a numit aceste celule „progenitori EndoMac” și continuă să caute prezența lor și în corpul uman.

„Aceste celule joacă un rol esențial în formarea vaselor de sânge atunci când corpul are nevoie de ele”, a explicat Dr. Sanuri Liyanage de la South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI).[sursa]

Liyanage și colegii săi au izolat progenitorii EndoMac de la șoareci și i-au cultivat în laborator. Când aceste celule au fost injectate în șoareci diabetici, au accelerat semnificativ procesul de vindecare a rănilor.

în urmă cu 100 de ani o nouă celulă descoperiri.ro

O nouă celulă rezolvă un mister de un secol în vindecarea mamiferelor

Pentru a înțelege mai bine progenitorii EndoMac, trebuie mai întâi să ne uităm la macrofage – primele celule imunitare produse de un embrion. Acestea sunt cruciale în dezvoltarea organismului și în apărarea sa. La maturitate, majoritatea țesuturilor mamiferelor conțin macrofage rezidente, produse în timpul vieții embrionare, care continuă să fie reînnoite ocazional.[sursa]

În urmă cu aproape un secol, cercetătorii au ipotezat că celulele stem din sânge ar putea produce noi macrofage pentru a completa populația existentă în diferite țesuturi. Până recent, s-a crezut că aceste celule stem derivă din măduva osoasă și rămân active și la maturitate, contribuind la regenerarea țesuturilor precum intestinul, pielea și inima.

• CITEŞTE ŞI:  NASA lansează o navă pentru a căuta extratereștri în apropiere de Jupiter

Totuși, noile dovezi sugerează că celulele stem din măduva osoasă sunt limitate la anumite țesuturi. Aceasta a condus la ipoteza că macrofagele adulte ar putea proveni din celule stem nedescoperite până acum, stabilite în organism încă din perioada prenatală.

Schimbare de paradigmă în biologia regenerativă

Noul studiu realizat pe șoareci în Australia sprijină această ipoteză. Cercetările sugerează că celulele progenitoare pentru macrofage sunt „plantate” în aorta inimii în timpul dezvoltării embrionare și, pe măsură ce animalele îmbătrânesc, aceste celule stem migrează în diverse țesuturi pentru a reînnoi populațiile de macrofage.[studiu]

Progenitorii EndoMac sunt deosebiți prin faptul că nu au markeri care să îi identifice ca străini de sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că pot fi transplantați fără riscul de a declanșa o reacție imună.

Publicitate

Liyanage și coautoarea ei, Anna Williamson, alături de o echipă de cercetători australieni, au creat o colonie de progenitori EndoMac în laborator. Când această colonie a fost injectată în șoareci cu răni simulate pentru a imita efectele diabetului, vindecarea a fost accelerată semnificativ. În doar două săptămâni, progenitorii EndoMac s-au transformat în macrofage și celule endoteliale, care căptușesc vasele de sânge.

Echipa investighează acum dacă celule similare pot fi găsite și în aorta umană, deschizând noi perspective în tratamentele regenerative și vindecarea rănilor.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: