Adânc sub suprafața Pacificului de Nord, oceanul devine acid într-un ritm mai accelerat decât apele de la suprafață, a dezvăluit un nou studiu condus de oceanografi de la Universitatea din Hawaii, Mānoa.
Deși este cunoscut faptul că dioxidul de carbon din atmosferă pătrunde în ocean și crește aciditatea apelor de la suprafață încă de la începutul revoluției industriale, această nouă descoperire arată că procesul este și mai rapid în straturile de adâncime din apropierea Hawaiiului.
Descoperirea a fost publicată în Journal of Geophysical Research: Oceans.
„Acidificarea oceanelor are consecințe profunde asupra biologiei oceanelor și asupra climei globale”, a explicat Lucie Knor, autoarea principală a studiului și cercetătoare la Școala de Științe și Tehnologii Oceanice și Terestre (SOEST) a universității.
„Ne așteptam ca unii indicatori ai acidificării oceanelor să se schimbe mai rapid sub suprafață, deoarece asta au descoperit anterior unele studii globale, dar am fost foarte surprinși că acest lucru era valabil pentru fiecare indicator al acidificării oceanelor”, a adăugat cercetătoarea.

Datele dezvăluie o accelerare a acidificării în adâncurile Pacificului
Pentru a ajunge la această concluzie, Knor și coautorii săi au analizat date colectate timp de 35 de ani de programul Hawai’i Ocean Time-series. Măsurătorile au acoperit întreaga coloană de apă – de la suprafață până la o adâncime de aproape cinci kilometri – într-o zonă situată la 100 de kilometri nord de insula O’ahu, la stația ALOHA.
Analiza a arătat că în toate straturile de adâncime există o creștere a carbonului provenit din descompunerea naturală a organismelor care se scufundă. În anumite straturi, acidificarea accelerată este, de asemenea, asociată cu pătrunderea unor ape mai reci și mai proaspete.
„Apele mai adânci sunt deja destul de acide în mod natural în Pacificul de Nord, astfel încât creșterea rapidă a acidității ar putea avea un impact negativ asupra speciilor de plancton și a altor organisme care trăiesc sub suprafață. Pe termen lung, aceste schimbări în chimia oceanelor fac, de asemenea, mai dificilă absorbția de CO₂ din atmosferă de către oceane.”, a precizat Knor.
Implicații pe scară largă ale acidificării oceanelor
În ultimul deceniu, regiunea a fost afectată de valuri de căldură marine și de fenomene El Niño puternice, stârnind îngrijorări în rândul cercetătorilor, managerilor din domeniul pescuitului și conservatorilor de corali cu privire la impactul combinat al acestor evenimente cu acidificarea.
Apele de adâncime de la stația ALOHA provin din zone situate mai la nord în Pacific. Curenții oceanici transportă modificările chimice influențate de condițiile de mediu din alte regiuni direct în straturile adânci din jurul Hawaiiului.
„Demonstrăm că schimbările la scară regională ale compoziției chimice și circulației apei sursă sunt factori importanți ai intensificării acidificării oceanului sub suprafață în jurul Hawaiiului”, a declarat Christopher Sabine, coautor al studiului și profesor de oceanografie la SOEST.
În prezent, echipa de cercetare continuă să investigheze modul în care carbonul de origine antropică se modifică în timp în diferitele straturi de apă de la stația ALOHA.












