Charles Joughin a fost unul dintre cei mai norocoși supraviețuitori ai tragediei Titanicului, care a avut loc în noaptea de 14 aprilie 1912. Brutarul de pe Titanic a reușit să scape cu viață după ce a petrecut aproape trei ore în apele înghețate ale Atlanticului de Nord. Care a fost secretul lui? Se pare că a fost whiskey-ul.
Joughin s-a născut în Birkenhead, Anglia, în anul 1878 și a început să lucreze pe nave la vârsta de 11 ani. Cariera sa maritimă l-a dus să ocupe poziția de brutar-șef pe RMS Titanic, nava-soră a RMS Olympic, unde lucrase anterior. Pe Titanic, el avea un salariu lunar de 12 lire sterline și un personal de 13 brutari sub comanda sa.
Atunci când nava a lovit celebrul aisberg, în noaptea de 14 aprilie, la ora 23:40, Charles Joughin se afla în patul său. Potrivit mărturiei sale, el a simțit șocul coliziunii și s-a ridicat imediat.[sursa]
Charles Joughin, brutarul de pe Titanic, a ajutat la salvarea femeilor şi copiilor
Se ştia că bărcile erau insuficiente – la bordul Titanicului se aflau 2.224 de persoane, iar în bărcile de salvare era loc pentru numai 1.178.
Constructorii considerau că Titanicul nu poate fi scufundat. Charles Joughin şi-a dat seama că, după regulile marinăreşti, fiind membru al echipajului, nu va primi un loc în aceste bărci. Astfel, aflând că ofițerii pregăteau bărcile de salvare pentru lansare, a trimis cei 13 brutari la puntea bărcilor cu provizii: câte patru pâini de fiecare, aproximativ 18 kilograme de pâine în total. Joughin a rămas în urmă pentru un timp, dar apoi i-a urmat, ajungând la puntea bărcilor la ora 00:30.
Joughin s-a alăturat ofițerului Henry Tingle Wilde lângă barca de salvare cu numărul 10. Charles Joughin, împreună cu stewarzi și alți marinari, a ajutat femeile și copiii să urce în barca de salvare, deși, după un timp, femeile de pe punte au fugit de barcă spunând că sunt mai în siguranță pe Titanic. Brutarul-șef a coborât apoi la puntea A și a adus cu forța femei și copii, aruncându-i în barca de salvare.
Deși i se atribuise rolul de căpitan al bărcii de salvare nr. 10, Joughin nu a urcat. Barca era deja condusă de doi marinari și un steward. În schimb, el s-a întors în camera sa și a băut un pahar de whiskey. Alte surse spun că a băut ceva mai mult de atât. Apoi, s-a îndreptat spre puntea superioară și a început să arunce scaune de punte şi perne peste bord, sperând că cei care nu au reușit să urce în bărcile de salvare vor putea să se agațe de ele și să supraviețuiască.
După o altă întoarcere în cămară pentru un pahar de apă, Joughin a auzit un „zgomot ca și cum ceva s-ar fi rupt”, care era de fapt sunetul Titanicului rupându-se în două din cauza presiunii enorme. Brutarul s-a îndreptat spre partea din spate a navei, care se ridica în aer către cer, și s-a agățat de un parapet. Când nava s-a scufundat complet, la ora 02:20, Joughin a sărit în apă, „fără să-și ude părul”.
Apa avea o temperatură de aproximativ -2 grade Celsius și majoritatea celor care au căzut în ea au murit de hipotermie în câteva minute. Joughin, însă, a rămas conștient și s-a îndepărtat de epava Titanicului, înotând și plutind pe spate. Brutarul a declarat că nu a simțit frigul, probabil datorită efectului whiskey-ului asupra corpului său. Bărbatul a mai spus că a băut o cantitate „destul de mare” de alcool înainte de scufundare, dar nu a precizat exact cât.
A supravieţuit cu ajutorul whiskey-ului
Charles Joughin a supraviețuit în apă timp de două ore și jumătate, până când a văzut o barcă de salvare răsturnată, cu aproximativ 20 de oameni agățați de ea. Era vorba de barca pliabilă B, una dintre cele patru bărci de rezervă de pe Titanic. Iniţial, nu i s-a permis să se urce pe barcă, de frica scufundării.
„Am încercat să mă urc. Am fost împins, dar eu nu m-am lăsat. M-am dus pe partea cealaltă, unde bucătarul Maynard, care m-a recunoscut, m-a ajutat şi nu mi-a dat drumul.”, spunea Joughin. Brutarul a reușit să se urce pe barcă și a fost recunoscut şi de alți supraviețuitori ca fiind brutarul-șef. În momentele următoare, a împărțit pâinea pe care o avea cu el și a încercat să îi încurajeze pe ceilalți.
La ora 04:10, barca pliabilă B a fost observată de barca de salvare nr. 12, condusă de al cincilea ofițer Harold Lowe. Lowe a transferat câțiva oameni de pe barca răsturnată pe barca sa și a lăsat doi marinari să se ocupe de restul. Joughin a rămas pe barca pliabilă B până la ora 06:15, când a fost salvat de RMS Carpathia, nava care a venit în ajutorul supraviețuitorilor Titanicului.
Joughin a fost unul dintre cei 710 supraviețuitori ai tragediei, dintr-un total de 2.224 de persoane aflate la bordul Titanicului. Brutarul a fost, de asemenea, unul dintre cei care au rezistat cel mai mult în apa înghețată, fără să sufere de hipotermie severă sau alte complicații. Charles și-a atribuit supraviețuirea consumului de whiskey, care i-a îmbunătățit circulația sângelui și i-a dat curaj, spre deosebire de alţi pasageri şi membri ai echipajului, în număr de 1.514, care au fost mai puţin norocoşi, murind în apele Atlanticului, treji şi înghețaţi.
După scufundarea Titanicului, Joughin a continuat să lucreze pe nave, inclusiv pe RMS Olympic, până la pensionarea sa. Aventurile sale nu s-au oprit aici. Brutarul a supraviețuit unui alt dezastru naval, respectiv scufundarea navei SS Congress, care naviga de la San Francisco la Seattle. În anul 1941, Charles Joughin se afla la bordul navei SS Oregon, atunci când vasul s-a ciocnit accidental de o altă navă, USS New Mexico, în largul oceanului, în apropiere de statul Massachusetts. Și de această dată, bărbatul a scăpat cu viață.
Brutarul de pe Titanic s-a căsătorit de două ori și a avut doi copii. A murit în anul 1956, la vârsta de 78 de ani, în Paterson, New Jersey, SUA, după ce s-a îmbolnăvit de pneumonie. Povestea sa a fost ecranizată în mai multe filme despre Titanic, în care a fost interpretat de diferiți actori, devenind un personaj emblematic pentru celebrul naufragiu.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: