Paradoxul dezbrăcării este un sindrom extrem de bizar, care pare ilogic la prima vedere.
Imaginează-ți că ești într-o situație de supraviețuire într-un mediu foarte rece. Ce ai face pentru a te proteja de frig? Probabil că ai încerca să te îmbraci cât mai gros, să te adăpostești de vânt și umezeală, să te încălzești cu focul sau cu alte persoane. Acestea sunt răspunsuri logice și instinctive, care ar putea să îți salveze viața.
Dar ce ai face dacă ai simți că îți este foarte cald și ai vrea să te dezbraci? Ai crede că ești nebun, nu-i așa? Ei bine, acesta este un fenomen real, care se întâmplă unor persoane care suferă de hipotermie severă. Se numește paradoxul dezbracării înainte de a îngheța de frig și este unul dintre cele mai ciudate și periculoase mistere ale corpului uman.
Hipotermia este o stare în care temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius, ceea ce afectează funcțiile vitale ale organismului. Hipotermia poate fi cauzată de expunerea prelungită la frig, de umezeală, de vânt, de imersie în apă rece sau de consumul de alcool sau droguri. Simptomele hipotermiei includ tremuratul, confuzia, somnolența, slăbiciunea, pierderea coordonării și a rațiunii. În cazurile severe de hipotermie, când temperatura corpului scade sub 30 de grade Celsius, apar fenomene ciudate, cum ar fi vasodilatația terminală sau paradoxală și dezbracarea paradoxală.[sursa]
Vasodilatația terminală sau paradoxală este un mecanism de apărare al corpului, care constă în dilatarea bruscă a vaselor de sânge de la nivelul membrelor, care permite sângelui cald să revină la suprafața pielii. Acest lucru creează o senzație de căldură și de arsură, care poate determina persoana să creadă că este prea încălzită și să se dezbrace. De fapt, acesta este un semn al morții iminente, deoarece pierderea de căldură se accelerează și temperatura corpului scade rapid.
Paradoxul dezbrăcării, prea puţin înţeles
Dezbracarea paradoxală este un comportament irațional, care constă în renunțarea la hainele care ar putea să ofere protecție termică. Acest comportament este observat la aproximativ 25% dintre victimele hipotermiei și este considerat un paradox, deoarece contrazice logica și instinctul de supraviețuire.
Dezbracarea paradoxală poate fi cauzată de vasodilatația terminală, care induce o senzație de căldură, dar și de efectele psihologice ale hipotermiei, care afectează capacitatea de judecată și de luare a deciziilor. Persoana poate deveni confuză, delirantă, halucinantă sau agitată și poate avea impresia că hainele îi sunt incomode, inutile sau chiar periculoase. În acest context, persoana începe să se dezbrace şi să se târască pe coate şi pe genunchi, de cele mai multe ori ajungând într-un spaţiu închis.
Paradoxul dezbracării înainte de a îngheța de frig a fost observat şi în cazul victimelor accidentului aviatic din Munții Anzi din anul 1972, când 16 supraviețuitori au fost salvați după 72 de zile în condiții extreme de frig. Unii dintre cei care au murit au fost găsiți dezbrăcați sau cu hainele rupte. Fenomenul a fost raportat și în alte situații de hipotermie, cum ar fi în cazul alpiniștilor, schiorilor, naufragiaților sau persoanelor fără adăpost.
Hipotermie sau crimă?
Din cauza târârii terminale și a dezbrăcării paradoxale, victimele hipotermiei au fost prezentate în mod eronat ca fiind victime ale unor crime. Unii anchetatori de poliție au crezut în mod eronat că o persoană dezbrăcată și decedată este victima unei agresiuni sexuale și a unei crime, iar descoperirea lor în interiorul unui spațiu mic și închis, cum ar fi sub mobilă, parea a fi o încercare de a ascunde cadavrul. Realitatea este alta.
Nu există o modalitate etică de a verifica motivația victimelor în astfel de cazuri. Dezbrăcarea paradoxală și îngroparea terminală apar în stadiul final al hipotermiei. Încercarea de a reproduce condițiile într-un laborator ar fi periculoasă. Chiar dacă ar putea fi gestionat, comportamentul apare doar în aproximativ un sfert din cazurile cunoscute.
Paradoxul dezbracării înainte de a îngheța de frig este un fenomen periculos și misterios, care poate fi prevenit sau evitat prin cunoașterea simptomelor și a primului ajutor pentru hipotermie.
Dacă vă aflați într-o situație de frig extrem, este important să vă păstrați hainele pe voi, să vă adăpostiți de vânt și umezeală, să vă încălziți reciproc cu alte persoane, să consumați alimente și lichide calde și să solicitați ajutor de urgență. Nu lăsați frigul să vă înșele simțurile și să vă pună viața în pericol.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: