Fiind o jucărie atât de celebră, şi nu doar printre copii, probabil că v-aţi întrebat la un moment dat „cine a creat păpuşa Barbie?”. Răspunsul este Ruth Handler (4 noiembrie 1916 – 27 aprilie 2002), o inventatoare americană care a creat păpușa Barbie în anul 1959.

Când şi cine a creat păpuşa Barbie

Barbie a fost prezentată lumii la Târgul American de Jucării din New York City. Păpușa a fost numită după fiica lui Handler, Barbara. Păpușa Ken a fost numită după fiul lui Handler și a fost introdusă la doi ani după debutul lui Barbie. Handler și soțul ei au fost co-fondatori ai firmei Mattel, o companie care produce o varietate de jucării populare.[sursa]

Informații rapide: Ruth Handler
Cunoscută pentru: Ruth Handler a fondat compania de jucării Mattel împreună cu soțul ei și a inventat păpușa Barbie
Născută: 4 noiembrie 1916 în Denver, Colorado
Părinți: Jacob și Idako Mosko Jacob și Ida Mosko
A murit: 27 aprilie 2002 în Los Angeles, California
Soț: Elliot Handler Elliot Handler (m. 1938-2002)
Copii: 2, Barbara şi Ken

Ruth Handler cine a creat păpuşa barbie
Cine a creat păpuşa Barbie: Ruth Handler

Ruth Handler: Viața timpurie

Ruth Marianna Mosko s-a născut pe 4 noiembrie 1916, în Denver, Colorado, fiind fiica lui Jacob și Ida Mosko. În anul 1938, s-a căsătorit cu Elliot Handler, prietenul ei din liceu.

În anul 1945, Elliot Handler, împreună cu Harold „Matt” Matson, a deschis un mic atelier într-un garaj. Numele afacerii, „Mattel”, a fost o combinație a literelor din numele lor. Curând după înființare, Matson și-a vândut partea sa din companie, lăsându-i pe Ruth și Elliot Handler să preia controlul total. Primele produse ale Mattel au fost rame pentru tablouri, însă Elliot a început să fabrice mobilă pentru case de păpuși din resturile acestor rame. Aceasta s-a dovedit a fi o idee de succes, astfel că Mattel s-a concentrat exclusiv pe producția de jucării.

• CITEŞTE ŞI:  Nikola Tesla a murit singur în camera sa de hotel, iar din seif autorităţile i-au confiscat toate documentele. Ce secrete deţinea marele inventator

Primul mare succes comercial al Mattel a fost „Uke-a-doodle”, un ukulele de jucărie care a marcat începutul unei linii de jucării muzicale.

În anul 1948, Mattel Corporation a fost înregistrată oficial în California. În anul 1955, compania a revoluționat marketingul jucăriilor prin achiziționarea drepturilor de producție ale popularei emisiuni „Clubul lui Mickey Mouse”. Astfel, promovarea încrucișată a produselor a devenit o practică standard în industria jucăriilor. Tot în anul 1955, Mattel a lansat și un pistol cu capac, brevetat și denumit „pistolul de râgâit”.

cine a creat păpuşa barbie
Ruth şi Elliot, alături de păpuşa Barbie

Crearea păpuşii Barbie

În anul 1959, Ruth Handler a creat păpușa Barbie, care avea să devină un adevărat simbol. Handler și-a câștigat ulterior renumele de „mama lui Barbie”.

Inspirația pentru Barbie a venit din observațiile pe care Ruth le făcea asupra fiicei sale, Barbara, care se juca cu păpuși de hârtie împreună cu prietenele sale. Fetele își imaginau diverse scenarii în care păpușile reprezentau studenți, majorete sau adulți cu cariere. Ruth și-a dorit să creeze o păpușă care să reflecte aceste jocuri de rol.

Astfel, Mattel a lansat-o pe Barbie, o păpușă adolescentă, la târgul anual de jucării din New York, pe 9 martie 1959. Spre deosebire de păpușile tradiționale, care reprezentau bebeluși, Barbie avea un corp de adult.

Ideea pentru Barbie a fost inspirată de o păpușă germană, Bild Lilli, pe care Handler a descoperit-o într-un magazin din Elveția în timpul unei călătorii de familie. Deși păpușa Bild Lilli era destinată colecționarilor și nu copiilor, Ruth a folosit-o ca model pentru designul lui Barbie. Primul iubit al lui Barbie, păpușa Ken, a fost lansat în anul 1961, la doi ani după Barbie.

Publicitate

Handler a susținut că Barbie a fost un simbol al libertății și al posibilităților pentru tinerele fete:

„Barbie a reprezentat întotdeauna faptul că o femeie are de ales. Chiar și la început, Barbie nu a trebuit să fie doar prietena lui Ken sau o cumpărătoare pasionată. Ea avea garderoba necesară pentru a începe o carieră de asistentă medicală, stewardesă sau cântăreață într-un club de noapte. Cred că aceste opțiuni oferite de Barbie au contribuit la succesul ei inițial, nu doar printre fiice – care aveau să devină parte din primul val de femei din conducere și profesii – ci și printre mame.”, spunea Ruth Handler.

• CITEŞTE ŞI:  10 fotografii impresionante, din timpul construirii celor mai faimoase monumente

Povestea păpuşii Barbie

Handler a creat o poveste detaliată pentru prima păpușă Barbie, care se numea Barbie Millicent Roberts și era din Willows, Wisconsin. Inițial, Barbie a fost prezentată ca un model de modă adolescent. De-a lungul anilor, Barbie a fost produsă în versiuni care reflectă peste 125 de cariere diferite, inclusiv cea de președinte al Statelor Unite.

La început, Barbie era disponibilă doar în variante cu părul brunet sau blond, iar în anul 1961 a apărut și o versiune roșcată. În anul 1980, Mattel a lansat primele păpuși Barbie afro-americană și hispanică.

Prima Barbie a fost vândută pentru 3 dolari. Îmbrăcămintea suplimentară, inspirată de ultimele tendințe de pe podiumurile din Paris, avea prețuri între 1 și 5 dolari. În anul 1959, anul lansării, au fost vândute 300.000 de păpuși Barbie. Astăzi, o păpușă Barbie „#1” în stare perfectă poate ajunge la prețuri de până la 27.000 de dolari. Până acum, peste 70 de designeri de modă au creat haine pentru compania Mattel, folosind mai mult de 105 milioane de metri de țesătură.

Au existat și controverse legate de silueta lui Barbie, deoarece, dacă păpușa ar fi fost o persoană reală, măsurile ei ar fi fost 91-46-97 cm. Măsurile „reale” ale lui Barbie sunt de 12,7 cm (bust), 8,25 cm (talie) și 13,1 cm (șolduri). Greutatea ei este de 205 grame, iar înălțimea de 29,2 cm.

În anul 1965, Barbie a primit picioare flexibile și ochi care se închideau și deschideau. În anul 1967, a fost lansată o Barbie „Twist ‘N Turn” cu un corp mobil care se putea răsuci la talie.

Cea mai bine vândută păpușă Barbie din toate timpurile a fost „Totally Hair Barbie” din anul 1992, care avea părul lung până la degetele de la picioare.

Ruth Handler cine a creat păpuşa barbie
Ruth Handler prezentând o proteză mamară

Ruth Handler: alte invenții

După ce a fost diagnosticată cu cancer la sân și a suferit o mastectomie în anul 1970, Ruth Handler a început să caute o proteză mamară care să ofere un aspect și o senzație cât mai naturală. Nemulțumită de opțiunile disponibile pe piață, a decis să proiecteze propria proteză, una care să fie mai asemănătoare cu un sân natural în ceea ce privește greutatea și densitatea.

• CITEŞTE ŞI:  Acest bărbat conduce în fiecare zi, ore în şir, pentru a duce apă animalelor sălbatice

În anul 1975, Handler a obținut un brevet pentru „Nearly Me”, o proteză mamară fabricată dintr-un material ce imita mai fidel caracteristicile sânilor naturali.

Moartea creatoarei păpuşii Barbie

În anii ’80, Handler a fost diagnosticată și cu cancer de colon. A murit pe 27 aprilie 2002, la vârsta de 85 de ani. Soțul ei, Elliot, i-a supraviețuit până la 21 iulie 2011, când a încetat și el din viață.

Ruth Handler a co-fondat Mattel, una dintre cele mai de succes companii de jucării din lume. Crearea păpușii Barbie a transformat-o într-unul dintre cele mai populare și recunoscute simboluri din cultura globală a jucăriilor.

În anul 2016, Muzeul de Arte Decorative din Paris a organizat o expoziție dedicată lui Barbie, prezentând sute de păpuși alături de lucrări de artă inspirate de acest icon al culturii pop.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: