În timp ce Fata cu cercel de perlă a lui Johannes Vermeer se întorcea acasă, la Haga, Alastair Sooke, renumit critic de artă, a explorat povestea acestui tablou misterios și a enigmaticului său creator.

Rotindu-se spre stânga, ea aruncă brusc o privire în direcția noastră, chipul ei blând strălucind precum luna pe cerul nopții. Pe cap poartă un turban voluptuos, în nuanțe de albastru și galben, iar de lobul urechii îi atârnă o perlă surprinzător de voluminoasă. O pată de salivă strălucitoare îi împodobește colțul gurii, ușor deschisă, ca și cum ar fi pe cale să vorbească. Totuși, cuvintele ei rămân un mister.

Fata cu cercel de perlă, Mona Lisa nordului

Seducătoare, dar tăcută, această figură rafinată și fără nume este cunoscută simplu ca Fata cu cercel de perlă. Inspirație pentru un roman istoric de succes al lui Tracy Chevalier, care a fost ulterior adaptat într-un film din anul 2003 cu Scarlett Johansson, ea a fost pictată în jurul anului 1665 de către Johannes Vermeer, unul dintre maeștrii artei din Epoca de Aur olandeză.[sursa]

Fata cu cercel de perlă
Fata cu cercel de perlă – Johannes Vermeer

În ultimii doi ani, capodopera lui Vermeer a făcut înconjurul lumii, vizitând Tokyo, Kobe, San Francisco, New York, Atlanta și Bologna, ca parte a unei expoziții itinerante ce prezintă patrimoniul Pinacotecii Regale Mauritshuis din Haga, unde tabloul se află în colecția permanentă din anul 1903. Expoziția a fost organizată în contextul renovării Mauritshuis, un proiect de 30 de milioane de euro (41 de milioane de dolari), care se mândrește cu una dintre cele mai bune colecții de pictură olandeză din lume și care a fost recent redeschisă publicului.

Oriunde mergea, Fata lui Vermeer atrăgea mulțimi care ar stârni invidia oricărui star de cinema. Când a fost expusă la Tokyo, de exemplu, a atras mai mulți vizitatori decât orice altă expoziție mondială din acel an. În total, peste 2,2 milioane de oameni din întreaga lume au venit să aducă un omagiu viziunii lui Vermeer, descrisă drept „Mona Lisa din Nord”.

Acum, că s-a întors la Haga, și este din nou în centrul atenției la Mauritshuis, este o ocazie perfectă de a explora mai adânc această frumusețe enigmatică. Cine a fost ea? Și cum a reușit să ne captiveze inimile cu atâta succes?

• CITEŞTE ŞI:  În realitate, Alzheimer ar putea să nu fie o boală a creierului, dezvăluie un expert

Un personaj misterios

Adevărul este că, în ciuda speculațiilor intense (a fost fiica artistului sau poate amanta sa?), probabil că nu vom afla niciodată identitatea modelului pentru Fata lui Vermeer – dacă a existat vreodată unul. Vermeer însuși este o figură enigmatică în istoria artei. Supranumit cândva „sfinxul din Delft”, orașul său natal pe care nu l-a părăsit niciodată, Vermeer a creat foarte puțin – doar aproximativ trei duzini de picturi îi sunt astăzi atribuite. De asemenea, a lăsat puține urme biografice, deși se știe că soția sa i-a dăruit 15 copii.

Este recunoscut ca un maestru al luminii, specializat în redarea femeilor în interioare domestice intime, iar tablourile sale sunt apreciate în parte datorită misterului care le învăluie. Spre deosebire de unii dintre contemporanii săi olandezi, care își umpleau compozițiile cu obiecte materiale și detalii narative, Vermeer prefera să provoace privitorul și să-i ascundă sensul. Într-una dintre pânzele sale, de exemplu, un cuplu elegant este angajat într-o lecție de muzică – dar este domnul tutorele ei, un pretendent sau iubitul ei? Nu vom ști niciodată.

În ceea ce o privește pe Fata sa, ea este și mai surprinzătoare. După cum a explicat recent Emilie Gordenker, directoarea Mauritshuis, privitorii din secolul al XVII-lea nu ar fi văzut în pictura lui Vermeer un portret, ci un tip de tablou cunoscut sub numele de „tronie”. „O tronie este un studiu al unui chip și al unor umeri îmbrăcați în haine exotice.”, a explicat aceasta.

Elementul central este turbanul: acesta conferă pânzei o aromă orientală, transportând privitorii într-un tărâm îndepărtat al imaginației. „Deși este posibil ca cineva să fi servit drept model. așa cum Rubens picta adesea figuri ce semănau cu soția sa, aici nu este vorba de o persoană anume, ci de cineva mai generalizat, atemporal și misterios – poate o sibilă sau o figură din Biblie.”, a spus Gordenker. În plus, conform unei teorii, perla imposibilă, care este prea mare pentru a fi purtată în realitate, ar trebui înțeleasă ca o piesă de bijuterie de fantezie – contribuind astfel la atmosfera generală de artificiu și mister.

Fata cu cercel de perlă - Johannes Vermeer
Fata cu cercel de perlă – Johannes Vermeer

Pentru Gordenker, acest „sentiment de mister” este ceea ce îi atrage pe oameni la Fata cu cercel de perlă. „În parte, ea este pur și simplu superbă – asta este evident. Însă compoziția este, de asemenea, extrem de inteligentă. Din acel fundal întunecat, ea se conturează în spațiul nostru, părând foarte vie – iar gestul său joacă un rol esențial în acest efect. Gura ei este deschisă, un detaliu rar întâlnit în pictura olandeză, ceea ce creează impresia că este pe cale să ne vorbească. Sunt nerăbdătoare să aflu ce are de gând să spună. Și oriunde în lume – în Japonia, în Statele Unite, în Italia – toți au aceeași reacție: îi poți vedea încercând să completeze povestea.”, a mai afirmat Emilie Gordenker.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Marea Ducesă Tatiana, cea mai frumoasă dintre fiicele ultimului țar şi sfârşitul său tragic alături de întreaga familie

„Imaginea funcționează tocmai pentru că este nerezolvată.”, este de acord Tracy Chevalier, al cărei roman inspirat de această pictură a fost vândut în peste trei milioane de exemplare. „Nu poți răspunde niciodată la întrebarea ce gândește sau ce simte. Dacă această enigmă ar fi elucidată, ai trece la următorul tablou. Dar nu este cazul, așa că te întorci la ea din nou și din nou, încercând să dezlegi acel mister. Asta fac toate capodoperele: tânjim să le înțelegem, dar nu reușim niciodată pe deplin.”, a continuat aceasta.

Pierdut și regăsit

Totuși, ceea ce este curios este că nu a fost întotdeauna așa. În urmă cu o sută de ani, vizitatorii Mauritshuis erau mult mai atrași de pânza impunătoare a lui Paulus Potter, Taurul (1647), care, cu protagonistul său masiv, o bovină plină de noroi, era considerată expresia supremă a naturalismului olandez. La acea vreme, Fata lui Vermeer era mai degrabă o anonimă pe perete decât un superstar.

Pictura fusese scoasă la licitație la Haga în anul 1881. „Era extrem de murdară și doar doi oameni au realizat ce reprezintă – un critic de artă important și un colecționar.”, a explicat Gordenker. Deoarece erau prieteni, cei doi bărbați au convenit să nu liciteze unul împotriva celuilalt. Astfel, colecționarul, Arnoldus des Tombe, a reușit să o achiziționeze pentru suma infimă de doi guilderi și 30 de cenți – „o adevărată afacere”. „Apoi, în 1903, Des Tombe a lăsat-o Mauritshuis prin testamentul său, ca o surpriză.”, a continuat Gordenker.

Astăzi pare incredibil că publicul nu a observat imediat calitatea excepțională a acestei picturi. Vermeer a creat iluzia perlei folosind o pată de gri închis și doar două tușe de alb strălucitor: una în partea din față, care capturează lumina venită de la fereastră, și una mai subtilă, mai jos, sugerând reflexia gulerului fetei. Totuși, anul în care tabloul a fost scos la licitație, 1881, a venit la doar un deceniu după ce Vermeer a fost „redescoperit” de francezi. După moartea sa, în anul 1675, artistul a căzut în uitare pentru aproape două secole.

• CITEŞTE ŞI:  Cât cântăreşte sufletul. În 1907 un doctor a cântărit sufletul uman

Istoria artei poate fi capricioasă – acest fapt nu este surprinzător. Totuși, la fel cum soarta lui Vermeer s-a schimbat, și Fata cu cercel de perlă a cunoscut o creștere a popularității spre sfârșitul secolului al XX-lea. Momentul de cotitură a fost expoziția Vermeer din anul 1995 de la Galeria Națională de Artă din Washington. Fata cu cercel de perlă a fost aleasă ca imagine pentru afișul expoziției, asigurându-i astfel statutul de celebritate. După cum explică Gordenker: „Există ceva fascinant la această pictură: se reproduce extrem de bine. Iar noi trăim într-o epocă a reproducerii. Acest lucru a catapultat-o spre celebritate”.

„Ea este afișul perfect. Culorile, lumina, simplitatea imaginii, privirea directă: multe dintre picturile lui Vermeer prezintă personaje care nu ne privesc, fiind absorbite în lumea lor, dar ea ne atrage în mod direct. În acest sens, ea este foarte modernă. Dacă ne gândim la Mona Lisa, și ea ne privește, dar nu se implică – stă retrasă în tablou, închisă în sine. În schimb, Fata cu cercel de perlă este chiar acolo – nimic nu o separă de noi. Ea posedă această calitate magică de a fi incredibil de deschisă și, în același timp, misterioasă – iar aceasta este ceea ce o face atât de atrăgătoare.”, concluzionează Chevalier.