Ce s-a întâmplat cu steagurile lăsate pe Lună de către astronauţii din echipajele Apollo, care au ajuns pe satelitul nostru natural în urmă cu peste 5 decenii?

Chiar dacă steagurile au rămas în picioare atunci când echipajele au decolat de pe Lună, este aproape sigur că acestea nu sunt în aceeași stare ca atunci când au fost amplasate pentru prima dată pe suprafața lunară.

În urmă cu 55 de ani, în luna iulie 1969, ridicarea drapelului Apollo 11 pe străvechea suprafață lunară a durat doar 10 minute în timpul aventurii de două ore și jumătate a lui Neil Armstrong și Buzz Aldrin.

Dar acest eveniment de referință în istoria vexilologică nu a fost lipsit de multe dezbateri, discuții și îngrijorări timpurii, care au fost urcate pe stâlpul politicii cu privire la „cui îi aparține Luna?” (Vexilologia este studiul istoriei, simbolismului și utilizării steagurilor).

Matthew Ward este lector superior de istorie la Universitatea Dundee din Scoția. Acesta remarcă faptul că drapelul american este deosebit de puternic și pare să fie prezent în imaginile aproape tuturor evenimentelor-cheie din istoria Americii, de la aterizările Apollo pe Lună până la pompierii care au ridicat drapelul deasupra ruinelor World Trade Center la 11 septembrie 2001. „Este dificil să ne gândim la un alt steag care să fie atât de puternic investit în semnificație. Steaua și dungile exprimă spiritul, istoria și identitatea unei întregi națiuni.”, subliniază Ward.[sursa]

steagurile lăsate pe Lună
Steagurile lăsate pe Lună ar trebui să fie aproximativ în aceleaşi poziţii

Activitate simbolică

La începutul anilor 1990, Anne Platoff, care lucra pe atunci pentru Hernandez Engineering Inc. din Houston, Texas, a întocmit un raport al contractorului NASA intitulat „Where No Flag Has Gone Before: Political and Technical Aspects of Placing a Flag on the Moon” (”Acolo unde niciun steag nu a ajuns vreodată: Aspecte politice și tehnice ale amplasării unui steag pe Lună”).

Platoff explică faptul că arborarea drapelului Apollo 11 pe Lună a fost o activitate strict simbolică. Având în vedere că Statele Unite erau semnatare ale Tratatului Organizației Națiunilor Unite privind Spațiul Cosmic, semnarea acestui tratat excludea orice pretenție teritorială asupra Lunii.

• CITEŞTE ŞI:  Grădinile zoologice umane, divertismentul macabru al "civilizaţiei"

„Cu toate acestea, au existat dezbateri interne și internaționale cu privire la oportunitatea evenimentului.”, a explict Platoff. Congresul SUA a modificat legea privind creditele NASA pentru a împiedica agenția spațială să desfășoare drapele ale altor națiuni sau ale asociațiilor internaționale pe Lună în timpul misiunilor finanțate exclusiv de Statele Unite.

Platoff a precizat în raportul său că, în mod clar, statutul juridic al Lunii nu ar fi afectat de prezența unui steag american pe suprafața lunară, „dar NASA era conștientă de controversa internațională care ar putea apărea ca urmare”.

Designul catargului steagului

În raportul său, Anne Platoff subliniază faptul că arborarea steagului Apollo a reprezentat, de asemenea, o provocare tehnică pentru inginerii NASA.

„Aceștia au proiectat un catarg cu o bară orizontală care să permită steagului să „fluture” fără ajutorul vântului pentru a depăși efectele lipsei atmosferei de pe Lună. Alți factori luați în considerare în proiectare au fost greutatea, rezistența la căldură și ușurința de asamblare de către astronauții ale căror costume spațiale le limitau gama de mișcări și capacitatea de a apuca obiecte.”, a explicat Platoff.

Publicitate

Buzz Aldrin, pilotul misiunii Apollo 11, a povestit ulterior într-un articol scris pentru revista Life că, în timp ce privea steagul, fascinat de mersul pe Lună, a simțit o „unificare aproape mistică a tuturor oamenilor din lume în acel moment”.

Aldrin a descris, de asemenea, cum a fost atunci când el și Armstrong au reușit să arboreze steagul, un simplu fanion care a fost achiziționat dintr-un magazin din Houston pentru 5,5 dolari.

„Chiar sub suprafața pulverulentă, subsolul era foarte dens. Am reușit să împingem stâlpul steagului în doar câțiva centimetri. Nu părea foarte solid.”, își amintește Aldrin.

steagurile lăsate pe Lună
Unul dintre steagurile lăsate pe Lună a fost arborat în anul 1969 de către astronautul Pete Conrad

Puterea Soarelui

În cadrul cercetărilor sale, Anne Platoff a descoperit că cele șase steaguri plasate pe Lună de către astronauții Apollo nu erau toate de aceeași dimensiune.

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii de știință au descoperit un continent dispărut vreme de 375 de ani

În plus, steagul Apollo 17, amplasat în decembrie 1972, ultima misiune lunară a programului, a fost deosebit de remarcabil. Acest steag a fost arborat în camera de control a operațiunilor de misiune în timpul celorlalte misiuni Apollo și apoi amplasat pe Lună de ultimul echipaj care a pășit pe Lună, Eugene Cernan și Jack Schmitt.

Ceea ce nu se știe este starea acestor steaguri în prezent. Chiar dacă steagurile au rămas în picioare atunci când echipajele au plecat cu racheta de pe Lună, este aproape sigur că acestea nu sunt în aceeași stare ca atunci când au fost amplasate pentru prima dată pe suprafața lunară.

„Cel mai probabil, nailonul steagului s-a degradat ca urmare a expunerii prelungite la lumina Soarelui.”, intuiește Platoff, un rezultat distructiv care este denumit ”putrezirea la Soare”.

Este probabil ca steagurile lunare să fi devenit fragile și să se fi dezintegrat în timp. Platoff concluzionează că o altă amenințare la adresa steagurilor lunare este bombardarea cu meteoroizi de care ajung să loveasca Luna.

Anne Platoff este acum bibliotecar, istoric și vexilolog la Universitatea din California, Santa Barbara.

„Un lucru pe care îl tot văd în articole este că steagurile ar fi albit în alb din cauza expunerii la lumina Soarelui. În timp ce acest lucru se întâmplă cu unele steaguri de pe Pământ, nu sunt sigur de procesul chimic implicat și dacă acest lucru s-ar întâmpla într-un mediu lunar.”, a spus Platoff pentru Space.com.

Se caută: gândire critică

După cum a scris Anne Platoff în lucrarea sa de cercetare din anul 2011, „Six Flags over Luna: The Role of Flags in Moon Landing Conspiracy Theories (Șase steaguri pe Lună: rolul steagurilor în teoriile conspirației privind aselenizarea)”, indiferent dacă steagurile au rămas în picioare sau au îndurat zeci de ani de expunere la mediul lunar dur, „moștenirea lor ca simbol al explorării spațiului de către oameni rămâne intactă”.

În mod clar, semnificația acestor imagini, a spus Platoff, „va dăinui mult timp după moartea celor care au participat la această întreprindere istorică”.

În ceea ce îi privește pe cei care susțin falsificarea conspirativă a aterizărilor Apollo pe Lună, Anne Platoff este categorică în această privință.

• CITEŞTE ŞI:  În galaxia noastră ar putea exista milioane de "stele oglindă", invizibile pentru noi

„Respingerea teoriilor conspiraționiste privind falsificarea aselenizării nu este dificil de făcut. Există o mulțime de dovezi care demonstrează că aselenizările Apollo au fost reale și că ființele umane au pășit pe suprafața lunară.”, a mai explicat Platoff.

Adevărata problemă este nevoia de a-i învăța pe oameni să gândească critic. „Chiar credeți că ar fi posibil să se mențină nivelul de cooperare din partea tuturor celor implicați în Programul Apollo pentru a menține păcăleala timp de 55 de ani? Sau este mai plauzibil ca oamenii care au lucrat împreună să fi fost capabili să valorifice puterea științei și a tehnologiei pentru a atinge obiectivul de a duce astronauții pe Lună și de a-i aduce acasă în siguranță?”, a adaugat Platoff.

Oamenii care neagă faptul că astronauţii din cadrul programului Apollo au ajuns pe Lună „sunt liberi să creadă ce vor, dar asta nu înseamnă că au dreptate.”, conchide Anne Platoff.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: