Condițiile reci care au generat calotele glaciare pe Pământ sunt evenimente extrem de rare în istoria planetei și necesită interacțiunea simultană a mai multor procese complexe, arată o nouă cercetare.

O echipă de oameni de știință, condusă de Universitatea din Leeds, a analizat de ce, în cea mai mare parte a existenței sale, Pământul a fost într-o stare de „seră”, fără calote glaciare, și de ce actualele condiții reci sunt atât de neobișnuite.

Cum au apărut calotele glaciare pe Terra

Studiul a relevat că starea actuală a Pământului, acoperit parțial de gheață, nu este regula, ci excepția. Această perioadă glaciară a fost posibilă doar printr-o convergență accidentală a mai multor factori.

De-a lungul timpului, au fost propuse numeroase explicații pentru episoadele de răcire globală din trecutul planetei. Printre acestea se numără scăderea emisiilor de CO2 provenite din activitatea vulcanică, creșterea capacității pădurilor de a stoca carbon sau reacțiile chimice dintre dioxidul de carbon și anumite tipuri de roci, care au contribuit la reducerea gazelor cu efect de seră din atmosferă.[sursa]

calotele glaciare
Cum au apărut calotele glaciare pe Terra?

Evenimente rare în istoria planetei: ce determină epocile glaciare?

O echipă de cercetători a realizat primul test combinat al tuturor proceselor care contribuie la răcirea globală, folosind un nou model 3D pe termen lung al Pământului, dezvoltat inițial la Universitatea din Leeds. Acest tip de „model de evoluție a Pământului” a devenit posibil abia recent, datorită progreselor tehnologice din domeniul informaticii.

Analiza a arătat că perioadele de răcire climatică nu pot fi atribuite unui singur factor, ci necesită o combinație de procese care acționează simultan.

• CITEŞTE ŞI:  10 inventatori care au fost ucişi chiar de invenţiile lor

Studiul, publicat în prestigioasa revistă Science Advances, oferă o nouă perspectivă asupra dezbaterii din comunitatea științifică privind mecanismele responsabile pentru aceste episoade rare de climat rece.[studiu]

Autorul principal al cercetării, Dr. Andrew Meredith, care a realizat studiul în timp ce lucra la Universitatea din Leeds, a declarat că aceste rezultate ajută la explicarea motivului pentru care epocile glaciare sunt atât de neobișnuite în istoria planetei.

Procese complexe care determină climatul Pământului

„Acum știm că existența calotelor glaciare pe Pământ este rezultatul unei combinații întâmplătoare de factori: o activitate vulcanică extrem de redusă la nivel global și o distribuție dispersată a continentelor, cu lanțuri muntoase mari. Acești factori favorizează precipitațiile abundente, ceea ce accelerează reacțiile chimice care elimină carbonul din atmosferă. O concluzie importantă a studiului este că mecanismul natural de reglare a climei Pământului pare să favorizeze o lume caldă, cu niveluri ridicate de CO₂ și fără calote glaciare, mai degrabă decât starea parțial glaciară și cu un nivel scăzut de CO₂ în care trăim astăzi.”, a explicat Dr. Andrew Meredith.

Cercetătorii cred că această tendință generală către un climat mai cald a contribuit la prevenirea unor glaciațiuni globale extreme, de tip „bulgăre de zăpadă” – evenimente rare în care întreaga planetă ar fi fost acoperită de gheață. Această stabilitate climatică a fost esențială pentru menținerea condițiilor necesare susținerii și evoluției vieții pe Pământ.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate