Serghei Krikalev a petrecut peste 800 de zile în cosmos. Dintre acestea, vreme de 311 zile astronautul a rămas blocat în spațiu, căci țara sa a încetat să mai existe.
Atâta timp cât povestea are un final fericit, ne plac întotdeauna relatările despre astronauți blocați în spațiu. Și nu ne referim doar la Matt Damon salvat în Marțianul (The Martian), filmul lui Ridley Scott. În prezent, ochii lumii sunt ațintiți asupra astronauților NASA Suni Williams și Butch Wilmore, care se află într-o situație similară.
Misiunea lor inițială trebuia să dureze doar opt zile, însă o defecțiune la Boeing Starliner i-a lăsat blocați la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) timp de peste 250 de zile… iar numărătoarea continuă.
Ai putea crede că Williams și Wilmore sunt plătiți generos pentru această ședere prelungită. La urma urmei, nu este vina lor că sunt forțați să rămână pe ISS. Însă, se pare că au câștigat doar în jur de 1.000 de dolari în plus față de salariul lor obișnuit. Având în vedere că au petrecut departe de familie zile importante precum aniversările, Ziua Recunoștinței și Crăciunul, unii ar putea spune că această compensație este insuficientă. Cu toate acestea, Williams a subliniat clar că echipajul nu ar trebui numit „blocată” în spațiu.[sursa]
Astronautul care a rămas blocat în spațiu timp de 311 zile după ce țara sa a încetat să mai existe
Pe de altă parte, există un astronaut care s-a confruntat nu doar cu izolarea prelungită, ci și cu un colaps geopolitic fără precedent și, spre deosebire de Williams și Wilmore, el chiar a avut motive să se îngrijoreze în privința banilor.
Cosmonautul Serghei Krikalev a petrecut în total 803 zile, 9 ore și 39 de minute în spațiu până la retragerea sa din activitate, în anul 2007. O parte semnificativă a acestui timp a fost reprezentată de cele 311 zile petrecute pe stația spațială Mir, în timp ce țara sa… înceta să mai existe.
Supranumit „ultimul cetățean sovietic”, Serghei Krikalev s-a confruntat cu o situație neașteptată pe 26 decembrie 1991, atunci când Uniunea Sovietică s-a dizolvat. Cosmodromul Baikonur și locul său de aterizare se aflau acum pe teritoriul noului stat independent Kazahstan, iar Krikalev s-a trezit, la propriu, printre stele—pentru o perioadă de două ori mai lungă decât era planificat.
Într-un interviu acordat LA Times în anul 1992, Serghei Krikalev a povestit despre calvarul său în timp ce era încă blocat pe stația Mir. Astronautul a explicat că primea un salariu lunar de doar 500 de ruble, echivalentul a aproximativ 2,50 dolari la cursul pieței libere de atunci. Într-o perioadă de hiperinflație, ne putem imagina cât de îngrijorat era.[sursa]
Într-un articol despre situația sa, publicația menționa: „Băieții de la Centrul de Control al Misiunii amenință să intre în grevă din cauza salariilor lor mizere, o evoluție care ar putea întârzia și mai mult întoarcerea lui Krikalev acasă.”
Uniunea Sovietică avusese cândva unul dintre cele mai ambițioase programe spațiale din lume, dar acesta era acum subminat de reduceri bugetare și de disputele politice dintre fostele republici sovietice. Chiar și statutul Cosmodromului Baikonur ridica întrebări: cui îi mai aparținea, acum că URSS nu mai exista?
Însă, în loc să-și petreacă timpul doar orbitând Pământul de 16 ori pe zi și gândindu-se la salariul său derizoriu, Krikalev avea și alte preocupări urgente – în special, să repare stația spațială care avea numeroase scurgeri și defecțiuni.
Din fericire pentru cosmonaut, interviul a fost realizat cu puțin timp înainte de revenirea sa pe Pământ, pe 25 martie 1992. Iar experiența de a fi „uitat” în spațiu nu l-a descurajat: doi ani mai târziu, în februarie 1994, Serghei Krikalev s-a întors în cosmos pentru o ultimă misiune, de această dată la bordul navetei spațiale STS-60.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: