Înainte de a deveni liderul suprem al Uniunii Sovietice și de a-și menține puterea printr-o rețea de teroare, tânărul Iosif Stalin și-a făcut un nume ca tâlhar la drumul mare și jefuitor de bănci.

Născut sub numele de Ioseb Jughashvili la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Georgia – pe atunci parte a Imperiului Rus – Iosif Stalin a crescut sub umbra asupririi țariste. Resentimentele sale față de regimul autocratic l-au împins spre leninism, dar activitatea sa politică a fost dublată de o carieră subterană în jafuri și subterfugii.

După ce a scăpat împreună cu mama sa de un tată violent și alcoolic, Stalin a fost trimis la un seminar teologic în Tbilisi (în prezent capitala Georgiei). Însă nu religia l-a captivat, ci ideile revoluționare.

„Cred că devenise destul de clar pentru el că lucrurile pe care le ura în lumea sa – sărăcia, brutalitatea ofițerilor ruși și a poliției secrete – nu puteau fi rezolvate prin religie”, explică dr. Pablo de Orellana, unul dintre experții intervievați în Russia: The Rise of Stalin, documentarul difuzat de History Hit.[sursa]

Inițial, Stalin avea o viziune mai degrabă naționalistă, dorind să ridice statutul Georgiei în cadrul Imperiului Rus. Însă, rapid, a îmbrățișat socialismul, devenind convins că schimbarea trebuia să fie radicală și violentă.

iosif stalin
Iosif Stalin în tinerețe

Tânărul Stalin, un tâlhar renumit

„Primele sale activități au constat în organizarea de greve muncitorești, redactarea de pamflete și mobilizarea mișcărilor de muncitori. El coordona greve pentru creșterea salariilor și, în același timp, strângea fonduri pentru cauzele revoluționare, stabilind contacte cu grupuri radicale mai mari., a spus de Orellana.

• CITEŞTE ŞI:  Gala Dalí, marea iubire şi muza lui Salvador Dali

La începutul anilor 1900, Iosif Stalin s-a apropiat de menșevici, cea mai importantă mișcare revoluționară din Caucaz. În cele din urmă, s-a alăturat bolșevicilor conduși de Lenin, care militau pentru o revoluție imediată printr-o elită de revoluționari dedicați.

Rolul lui Stalin în partidul bolșevic timpuriu nu a fost acela de ideolog sau orator, ci de organizator și finanțator.

„Stalin pare să fi avut un talent de organizator criminal încă de la început. Era un fel de Robin Hood., a afirmat de Orellana.

Lipsit de carisma oratorică a lui Lenin sau Troțki, Stalin compensa prin abilități interpersonale și manipulare – trăsături esențiale într-o întreprindere criminală.

„Stalin ar fi fost un șef excepțional al unei familii mafiote. Avea carismă, inteligență, leadership și o abilitate organizatorică remarcabilă.”, a mai spus de Orellana.

Publicitate

Totodată, s-a înconjurat de indivizi violenți, dintre care unii se temeau chiar de el, prefigurând sistemul de teroare pe care avea să-l construiască mai târziu.

Dar revoluționarii erau vânați constant de Okhrana, poliția secretă a țarului. După ce a organizat o grevă cu aproximativ 6.000 de muncitori în Georgia, Stalin a fost capturat și exilat în Siberia – o pedeapsă care, paradoxal, i-a consolidat statutul în rândul bolșevicilor.

iosif stalin

„El este omul care strânge bani”

După ce a evadat din exilul siberian în anul 1904, Stalin a început să se întâlnească cu figuri-cheie din mișcarea bolșevică. În cele din urmă, în anul 1905, l-a cunoscut pe Vladimir Lenin la congresul partidului desfășurat în Finlanda. Pe măsură ce relația lui Lenin cu Leon Troțki devenea tot mai tensionată, Stalin a apărut ca aliatul ideal.

„Dacă leninismul înseamnă revoluție imediată, Stalin era omul perfect pentru a o pune în practică.”, explică dr. Pablo de Orellana.

• CITEŞTE ŞI:  Există o poziție de somn care este mai bună decât altele, potrivit experților

Tânărul Stalin, cunoscut atunci sub pseudonimul Koba, a orchestrat acest raid spectaculos care a rezultat în capturarea unei sume considerabile de bani destinate cauzei revoluționare. Acest eveniment nu doar a umplut vistieria bolșevicilor, dar a și consolidat reputația lui Stalin ca fiind un tactician neînfricat.

Rapid, Stalin a devenit cel mai important bolșevic din Caucaz, unde era deja considerat un fel de erou local. În anul 1907, și-a câștigat reputația prin implicarea într-un jaf armat spectaculos asupra unei diligențe bancare în Piața Erivanski din Tbilisi. Așadar, marele viitor lider sovietic, cunoscut atunci sub pseudonimul Koba, a fost mai întâi un notoriu spărgător de bănci.

Cu toate acestea, în rândul elitelor bolșevice, Stalin rămânea un outsider.

„În primul rând, el nu face parte din clasa de mijloc, nu este bogat și educat ca majoritatea celorlalți”, spune De Orellana. „Nu a scris tratate filosofice, nu a avut o pregătire academică extinsă.”

Mai mult decât atât, avea un accent puternic, nu era rus și nu vorbea franceză sau germană, ceea ce îl diferenția de ceilalți revoluționari cu viziuni internaționale.

Într-o nouă schimbare de statut, Iosif Stalin și-a dovedit rapid utilitatea.

„El este omul care strângea bani. El este cel care tipărește ilegal ziare. Se pricepe de minune la a se deplasa în clandestinitate, la a evita poliția secretă – în moduri în care Troțki și Lenin nu se descurcă.„, a explicat De Orellana.

Este fascinant cum astfel de episoade din viața timpurie a lui Stalin au influențat ascensiunea sa ulterioară în ierarhia politică sovietică. De la un spărgător de bănci pasionat de cauza pentru care lupta, a evoluat într-un lider care a remodelat destinul unei națiuni întregi.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: