Sahara a fost întotdeauna considerată un loc arid şi lipsit, cu excepția oazelor pe care le-am văzut mereu în filme. Dar acum, o ciudată formă de viață care crește în Sahara a început să schimbe peisajul. Experții nu reușesc să explice cum a făcut acest lucru, iar totul ține de această stranie formă de viață care se dezvoltă și, în timp ce face acest lucru, interacționează cu atmosfera într-un mod fără precedent.

Nu este atât de „goală” pe cât credeam: există o formă de viață care crește în Sahara

Nu noar că nu este atât de „goală” precum credeam, dar în trecut Sahara nu a fost un loc atât de neprietenos şi lipsit de viaţă. De fapt, a fost verde şi plină de viaţă. Dar lucrurile s-au schimbat, devenind un deşert arid uriaş.

Compania Brilliant Planet, cu sediul la Londra, încearcă acum să cultive alge în deșertul Sahara din Maroc, cu scopul de a extrage CO2 din aer. Această strategie vizionară este menită să rezolve problema schimbărilor climatice cu ajutorul unor reactivi unici în capacitatea lor de a capta CO2 și de a elibera oxigen cu ajutorul fotosintezei.[sursa]

formă de viață care crește în Sahara
Există o formă de viață care crește în Sahara

Aceasta constă în cultivarea algelor în recipiente uriașe, puțin adânci, cu apă obținută din mediul marin local. Brilliant Planet dispune de o tehnologie care stimulează înflorirea algelor, în cadrul căreia o cantitate mică de alge se transformă în milioane în doar câteva săptămâni. Compania a închiriat un teren cu o suprafață aproximativă de 6.100 de hectare în orașul de coastă Akhfenir din sudul Marocului.

• CITEŞTE ŞI:  20 de imagini incredibile cu secvenţe din filme, înainte şi după efecte speciale

Proiectul a fost prezentat pe terenul de testare, care are o dimensiune de trei hectare. În anul 2024, Brilliant Planet are în vedere extinderea la o fermă demonstrativă de 30 de hectare și ulterior la 200 de hectare și o fermă de 1000 de hectare. Procesul de cultivare a algelor: o eprubetă de alge se poate tripla și umple 16 bazine uriașe, la fel de mari ca 77 de piscine olimpice, într-o lună de cultură.

În consecință, algele se depun pe fundul iazului, sunt apoi pompate pe o clădire de zece etaje, unde sunt uscate și împrăștiate în deșert. Pe măsură ce biomasa explodează și coboară, aerul fierbinte o usucă eficient, lăsându-ne cu fulgi de alge hipersaline pe care le putem colecta și îngropa timp de 2000 de ani, al căror conținut de carbon rămâne blocat.

Algele din Sahara, în interacțiune cu atmosfera: Un proiect de 1 miliard de dolari și 10.000 de hectare pentru a realiza acest lucru

Brilliant Planet își propune să extragă un milion de tone de CO2 anual în următorul deceniu, ceea ce înseamnă la fel de mult ca eliminarea a 217 mii de mașini în fiecare an. În acest scop, compania intenționează să deschidă sucursale în diferite locații; suprafața totală pe care intenționează să o dezvolte este de 10.000 de hectare, iar costul total va fi de aproximativ 1 miliard de dolari.

Astfel, compania a găsit aproximativ 500.000 km² de zonă plată deșertică-oceanică, unde a fost introdusă metoda descrisă de cultivare a algelor, și intenționează să coopereze și în alte țări, de exemplu, Namibia. Finanțarea totală a Brilliant Planet a fost de peste 26 de milioane de dolari până în prezent, iar firma are în plan să efectueze o nouă strângere de fonduri la sfârșitul acestui an.

• CITEŞTE ŞI:  Un bărbat a locuit gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru din New York. Cum a reuşit acest lucru

În cele din urmă, în luna iulie a acestui an, compania a semnat prima sa inițiativă la scară largă cu Block, o companie globală de tehnologie, pentru a compensa 1.500 de tone de CO2 până în anul 2027. Marocul este o țară pe care Brilliant Planet o folosește ca pilot într-unul dintre proiectele sale. Autoritățile din țara nord-africană salută astfel de proiecte pentru impulsul economic pe care îl oferă.

Ideea este de a cumpăra credite de carbon pentru a finanța dezvoltarea afacerii și pentru a sprijini obiectivele Marocului de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a progresa în planul de tranziție energetică. Cu toate acestea, este esențial să se ia în considerare o serie de critici referitoare la sistemele de compensare a emisiilor de dioxid de carbon, care sunt în creștere în ultima perioadă, în timp ce industria rămâne mai mult sau mai puțin nereglementată.

Cultivarea algelor în Sahara este o idee care sună a science fiction, dar care a fost teoretizată în urmă cu câteva decenii. Acest proiect ar putea fi o adevărată revoluție care, crezi sau nu, se desfășoară și în orașe. În ce fel? Poate că în jurul dvs. există clădiri construite cu cărămizi care integrează acest material și, după cum ați văzut în acest articol, sunt capabile să absoarbă CO2 și să împiedice poluarea atmosferei.

Publicitate