Universul ne surprinde din nou, trimițând spre Pământ un obiect în formă de alună: marele asteroid care a trecut în siguranță pe lângă planeta noastră la mijlocul lunii septembrie era, de fapt, format din doi asteroizi fuzionați.

Asteroidul, denumit 2024 ON, a trecut pe lângă Pământ pe 17 septembrie, deplasându-se cu o viteză de 31.933 km/h, de aproximativ 26 de ori viteza sunetului. Deși măsoară 350 de metri în lungime, acesta a trecut la o distanță sigură de 1 milion de kilometri de Pământ, adică de 2,5 ori mai departe decât distanța dintre Pământ și Lună.

„Acest asteroid este clasificat drept potențial periculos, dar nu reprezintă o amenințare pentru Pământ în viitorul apropiat”, a explicat recent NASA Jet Propulsion Laboratory. Măsurătorile realizate cu ajutorul radarului Goldstone Solar System Radar din California „au permis reducerea semnificativă a incertitudinilor legate de distanța și traiectoria viitoare a asteroidului pentru multe decenii”.[sursa]

obiect în formă de alună
Acest obiect în formă de alună este un asteroid compus din două părţi

Un obiect în formă de alună compus din două părţi contopite

Imaginile recente au arătat că asteroidul are o formă de alună, formată din doi asteroizi mai mici care, în urmă cu eoni, au ajuns atât de aproape încât s-au contopit sub forța gravitațională. Cei doi „lobi” ai asteroidului sunt conectați de un „gât” distinct, unul dintre lobi fiind cu 50% mai mare decât celălalt.

„Punctele luminoase de pe suprafața asteroidului indică probabil prezența unor bolovani mari”, se menționează în raport. Astfel de asteroizi, cunoscuți sub denumirea de „binari de contact”, reprezintă aproximativ 14% din asteroizii de peste 200 de metri care se apropie de Pământ.

• CITEŞTE ŞI:  Oraşe fondate de către Alexandru cel Mare: de la Alexandria la Gaza

Un exemplu notabil este Selam, o mică lună care orbitează asteroidul Dinkinesh, aflat între Marte și Jupiter. Descoperită de sonda Lucy a NASA la începutul acestui an, Selam este primul satelit binar de contact identificat.[sursa]

În contrast, asteroidul 2024 ON pare a fi un asteroid rătăcitor. Deși a fost catalogat drept „potențial periculos” (termenul NASA pentru orice obiect care se apropie la mai puțin de 7,5 milioane de kilometri de orbita Pământului), acest asteroid nu a prezentat niciun risc pentru planeta noastră.

Fără amenințări iminente pentru Pământ

În anul 2023, astronomii au identificat peste 60 de asteroizi care au trecut între Pământ și Lună. Mii de alte corpuri din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter sunt continuu descoperite prin intermediul algoritmilor de inteligență artificială și al eforturilor voluntarilor amatori.

În această toamnă, un asteroid va deveni temporar a doua „lună” a Pământului. Asteroidul 2024 PT5, de 10 metri lungime, va fi atras temporar în orbita Pământului, formând o traiectorie în formă de potcoavă între 29 septembrie și 25 noiembrie, înainte ca gravitația Soarelui să îl redirecționeze către orbita sa normală din centura de asteroizi Arjuna.

Conform prognozelor actuale, niciunul dintre asteroizii din apropierea Pământului, inclusiv „mini-luna” 2024 PT5, nu reprezintă o amenințare pentru Pământ în viitorul apropiat. Bazându-se pe simulările orbitale pe termen lung, NASA a exclus orice risc de impact cu Pământul pentru următorii cel puțin 100 de ani.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate