Yarsagumba este o combinaţie bizară între ciupercă şi insectă, care creşte prin cele mai înalte locuri ale Asiei.

Ophyocordiceps sinensis, cum i-au spus oamenii de ştiinţă, sau ciuperca vierme, cum este cunoscută popular, a devenit o adevărată comoară pentru tibetani.

Privită din punct de vedere descriptiv, fiziologic şi sistematic, Yarsagumba este o ciupercă ce parazitează larvele unei specii de fluture din genul Thitarodes, specie strâns înrudită cu moliile.

Ciuperca germinează în interiorul larvei fluturelui, pe care o ucide în decursul acestui proces. Ulterior, aceeaşi ciupercă va mumifica corpul larvei. Din simbioza celor două organisme distincte rezultă în final o ciupercă foarte apreciată pentru remediile sale.

Yarsagumba înseamnă „plantă vara, insectă iarna”.

ciuperca vierme

Omizile care ajung să fie infestate cu sporii ciupercii Yarsagumba ating lungimi de aproximativ 15 centimetri. Acestea trăiesc în galerii subpământene, săpate în pajiştile alpine şi zonele cu tufişuri din Podişul Tibet şi Munţii Himalaya, la altitudini cuprinse în medie între 3.000-5.000 metri.

Habitatul natural al ciupercii, care preferă zonele reci situate la înălţime, însă fără prea multă zăpadă, s-a redus ca urmare a încălzirii climei din Himalaya.

Fenomenul de parazitare are loc la începutul primăverii. Odată cu sosirea toamnei, substanţele chimice din învelişul larvei interacţionează cu sporii ciupercii. În urma acestui proces apare miceliul ciupercii, care în cele din urmă acoperă tot trupul larvei.

Pe măsură ce trece timpul, larva gazdă se rigidizează din cauza producerii unei mase compacte de miceliu, denumit sclerot. Prima menţionare a ciupercii în analele medicinei tradiţionale chinezeşti apare în tratatul medicului Wang Ang din anul 1694.

• CITEŞTE ŞI:  10 lucruri interesante pe care nu le ştiai despre închisoarea Alcatraz

Ciuperca vierme, folosită ca afrodisiac

Ciuperca vierme este râvnită în Asia, unde comercianţii de plante medicinale pretind că stimulează performanţa sexuală. De asemenea, se spune că ajută în lupta contra cancerului şi a altor afecţiuni, fiind considerată un echilibru excelent între yin şi yang, deoarece are atât origine animală cât şi non-animală.

Are rezultate uimitoare în tratamentul afecţiunilor respiratorii, astmului, poluţiilor nocturne, ameţelilor, durerilor reumatice şi articulare, şi nu numai. Este un tonic, sitmulent al sistemului imunitar, adaptogen fără egal. Ciuperca vierme este consumată în ceai sau în supe.

Ciuperca vierme şi performanţele sportivilor

Yarsagumba a revenit în atenţia lumii întregi odată cu performanţele fizice extraordinare ale atletelor chineze de la ultimele olimpiade. Nu a durat mult până când s-a aflat că aceste sportive primeau doze cu extracte din Yarsagumba, fapt care le stimula fără precedent capacităţile atletice.

Publicitate

Conform unei vechi reţete chinezeşti, antrenorii acestora introduceau circa 5 grame de Yarsagumba în interiorul unei raţe care era ulterior friptă încet. Când raţa era gata, se scotea din interiorul ei mica porţie de ciuperci, iar carnea păsării era consumată la masă.

Cât costă ciuperca vierme

Comerţul cu Yarsagumba a crescut vertiginos în ultimii ani.

ciuperca vierme caravana
Caravană de culegători

În fiecare an, în perioada mai-iunie, mii de săteni din satele izolate din Himalaya şi Tibet îşi riscă vieţile pe pantele abrupte pentru a colecta ciuperca minune.

Preţul unui kilogram de ciuperci de calitate bună este de circa 140.000 de dolari, în timp ce preţul aurului este de aproximativ 40.000 de dolari/kg. Dacă eşti interesat, poţi achiziţiona de aici Leacul împăraţilor chinezi.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

2 COMENTARII

  1. Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.