O cometă de trei ori mai mare decât Muntele Everest, denumită „Cometa Diavolului”, va trece pe lângă Pământ în cadrul unui eveniment care se petrece o dată la peste şapte decenii.

Acesta este un eveniment rar, deoarece cometa 12P/Pons-Brooks, așa cum o numesc oamenii de știință, își încheie orbita o dată la 71,3 ani. A fost văzută ultima oară în anul 1954 și își va face o nouă apariție abia în anul 2095.

În timp ce unele rapoarte sugerează că 12P/Pons-Brooks a fost observată încă din secolul al XIV-lea, cometa poartă numele astronomului francez Jean-Louis Pons, care a descoperit-o în anul 1812, și al astronomului britanic-american William Robert Brooks, care a observat-o pe următoarea sa orbită în anul 1883.

Numele Pons și Brooks sunt ușor de înțeles, nu? Sunt numele persoanelor care au descoperit-o. Dar ce se întâmplă cu numerele și literele bizare asociate adesea cu cometele? „12P din numele cometei se datorează faptului că aceasta a fost cea de-a 12-a cometă care a fost observată ca revenind periodic. Cometele provin de la marginea sistemului nostru solar, astfel că unele au perioade orbitale de zeci de mii de ani sau chiar mai mult și nu sunt văzute niciodată revenind.”, a explicat dr. Darren Baskill, lector de astronomie la Universitatea din Sussex, Marea Britanie.

cometa diavolului
C

Anul acesta, „Cometa Diavolului” ar trebui să se apropie cel mai mult de Soare pe 21 aprilie, dar va fi vizibilă de pe Pământ încă de săptămâna aceasta. Cea mai mare apropiere de Soare, la o distanță de 116,8 milioane de kilometri, este așteptată să se întâmple pe 21 aprilie 2024, urmată de o trecere apropiată de Pământ la 232 milioane de kilometri pe 2 iunie 2024.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Câte celule există în organismul uman? Numărul este de-a dreptul ameţitor

Potrivit NASA, numărul actual de comete cunoscute (cu perioade scurte și lungi) este de aproximativ 3.910, deși astronomii estimează că ar putea exista până la un trilion – adică un 1 urmat de 12 zerouri – în sistemul solar.[sursa]

„Cometa Diavolului” este de 3 ori mai mare decât Muntele Everest

Acest corp ceresc de culoare verde se distinge prin dimensiunea nucleului său, de aproximativ 30 de kilometri în diametru. Cometa este așadar de peste 3,5 ori mai mare decât Muntele Everest, care măsoară 8.848 de metri. În ciuda cozii sale impresionante, cometa 12P/Pons-Brooks are un nucleu relativ mic. Este una dintre cele mai mici comete cunoscute cu o coadă atât de vizibilă.

Această cometă este supranumită și „Cometa Diavolului” din cauza celor două coarne aparente care se formează în coada sa. De fapt, aceste coarne se formează datorită fisurilor care apar în interiorul nucleului său, din care ies erupții de gaz și gheață. Aceste caracteristici clasifică cometa în categoria celor „criovulcanice”.

O astfel de erupție a avut loc în anul 2023, făcând ca această cometă să strălucească de 100 de ori mai mult decât de obicei. Cometa a fost văzută deja pe cerul nopții, în special în Spania, iar experții cred că ar trebui să devină tot mai strălucitoare în următoarele săptămâni, pe măsură ce se apropie mai mult de Soare.

Andrew McCarthy, un astrofotograf american, a surprins imagini ale nucleului cometei pe care le-a împărtășit pe platforma X (fostă Twitter). Culoarea verde a cometei este explicată prin „concentrațiile de carbon diatomic iluminate de Soare”, scrie cercetătorul. Deşi este foarte luminoasă, este nevoie de un binoclu sau de un telescop mic pentru a vedea cometa.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate