Conectarea lumii viselor noastre la realitatea conștientă ar putea fi realizabilă, conform unei cercetări recente, în cadrul căreia visătorii lucizi au condus mașini virtuale în timp ce dormeau.
Un nou studiu efectuat de trei cercetători de la compania americană de neurotehnologie REMspace sugerează că, prin antrenament adecvat, anumite persoane pot reacționa și interacționa cu dispozitivele din jurul lor în timp ce visează lucid.
Visarea lucidă reprezintă abilitatea de a recunoaște că te afli într-un vis în timp ce încă visezi, o capacitate care poate fi dezvoltată. Deși aproape jumătate din populație experimentează spontan acest fenomen, doar unii dintre noi pot controla în mod conștient evenimentele din vis.[studiu]
Verificată pentru prima dată de oamenii de știință în anul 1975, visarea lucidă continuă să captiveze cercetătorii, iar una dintre cele mai interesante posibilități asociate acestei stări a fost recent testată.[sursa]
Visătorii lucizi au condus mașini virtuale în timp ce dormeau
Într-un experiment inițial, cinci practicanți de visare lucidă (dintre care doi erau cercetători) au reușit să controleze mișcările unui avatar virtual în timpul visului, răspunzând la stimuli LED care străluceau prin pleoapele închise.
În timpul somnului cu mișcări oculare rapide (REM), participanții au menținut controlul unui camion virtual, utilizând contracții musculare pentru a evita obstacole simulate prin flash-uri de lumină.
Deși aceștia nu visau că se aflau la volan, capacitatea lor de a reacționa la indicii externe în timpul somnului ar putea deschide noi căi pentru a conecta starea de visare cu realitatea conștientă.
În mod normal, în timpul somnului REM, majoritatea mușchilor sunt aproape complet paralizați, însă în visarea lucidă, pot apărea microcontracții. REMspace a dezvoltat un echipament special care poate detecta aceste mici contracții musculare în timpul somnului.[sursa]
Totuși, înainte ca participanții să poată „conduce” în visele lor, aceștia au fost antrenați să reacționeze la semnale în timp ce erau treji.
Grupul a exersat controlul unei mașini virtuale pe un ecran cu ochii închiși. În momentul în care vehiculul trebuia să vireze pentru a evita un obstacol, două lumini erau proiectate pe pleoapele închise ale participanților.
O contracție a brațului stâng sau drept ar fi determinat mașina virtuală să vireze în direcția respectivă, iar contracția simultană a ambelor picioare ar fi accelerat vehiculul.
După ce participanții au stăpânit acest sistem, a urmat testarea în timpul somnului. Cercetătorii au monitorizat somnul REM cu ajutorul electrozilor atașați pe scalpul participanților.
Din interiorul visului, participanții le-au semnalat cercetătorilor că sunt pregătiți să înceapă „conducerea” prin realizarea a cel puțin trei mișcări oculare consecutive de la stânga la dreapta.
Motoarele au fost pornite
Motoarele mașinii virtuale au fost apoi activate.
„După ce avatarul a fost activat, participanții primeau imediat semnale de avertizare în cazul în care un obstacol apărea în fața vehiculului. Participanții trebuiau să își folosească contracțiile musculare pentru a naviga printre obstacole, controlând virajele și evitând coliziuni.”, explică cercetătorii de la REMspace într-o lucrare revizuită colegial.[sursa]
La trezire, a doua zi, participanții au relatat experiențele trăite în timpul somnului și cum au reușit să îndeplinească sarcina.
În cele din urmă, fiecare participant a reușit să controleze mașina virtuală, realizând un total de 28 de viraje corecte. Cu toate acestea, chiar și pentru practicanții experimentați de visare lucidă, această sarcină s-a dovedit dificilă.
Unul dintre participanți a visat lucid de cinci ori în trei nopți, dar doar în două dintre aceste ocazii a încercat să controleze mașina. Prima dată, a realizat două viraje controlate și apoi a condus drept pentru o vreme, până când s-a trezit. A doua oară, a efectuat câteva viraje controlate, dar s-a trezit din cauza intensității luminii.
Un alt participant a reușit să efectueze 17 viraje controlate, evitând obstacolele virtuale în timp ce dormea. Într-o ocazie, totuși, mușchii picioarelor i-au amorțit, iar contracțiile nu au mai fost posibile.
Cercetătorii de la REMspace cred că majoritatea oamenilor ar putea fi antrenați să obțină performanțe similare, cu îndrumarea adecvată. Într-un alt studiu recent, aceeași echipă a învățat un visător lucid să își contracteze mușchii pentru a trimite „comenzi” unei case inteligente. În timpul somnului, acesta a reușit să controleze luminile, un ceainic electric și un radio.
Acest studiu oferă o dovadă potențială că visătorii lucizi pot „primi feedback” asupra stării unui sistem și „reacționa corespunzător”.
„Interacțiunea bidirecțională cu un computer în timpul viselor deschide un întreg domeniu de noi tehnologii. Aceste evoluții sunt deocamdată rudimentare, dar în curând vor transforma modul în care percepem capacitățile umane.”, a declarat Michael Raduga, fondatorul REMspace și conducătorul experimentului.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că trebuie să îmbunătățească senzorii corporali, care nu au fost întotdeauna capabili să detecteze mișcările subtile pe care visătorii lucizi au încercat să le facă.
Cu toate acestea, echipa este de părere că, odată cu evoluțiile viitoare și studiile conexe, ar putea fi posibil să „[unească] visele cu lumea fizică”. Replicarea experimentelor cu echipe mai mari și mai independente ar putea contribui semnificativ la validarea acestor direcții de cercetare și la deschiderea unor noi perspective.
„Următorul pas este să demonstrăm un control bidirecțional asupra obiectelor fizice, precum roboți, mașini sau drone. Funcțiile caselor inteligente ar putea fi, de asemenea, controlate în mod convenabil din timpul viselor lucide.”, conchid cercetătorii de la REMspace.[sursa]
Imaginați-vă că preparați cafeaua de dimineață… în timp ce dormiți.