Un nou studiu stabilește o legătură între consumul de ceai verde și un număr mai mic de leziuni ale substanței albe din creierul persoanelor în vârstă din Japonia, sugerând un posibil efect protector împotriva demenței.

Cercetători de la mai multe instituții japoneze au analizat datele a 8.766 de voluntari cu vârsta de peste 65 de ani, colectate în cadrul unui sondaj desfășurat între anii 2016 și 2018.

Consumul de ceai verde și cafea a fost comparat cu rezultatele scanărilor cerebrale prin imagistică prin rezonanță magnetică (IRM), care au măsurat volumul cerebral total și caracteristicile a cinci regiuni diferite ale creierului.

Consumul de ceai verde
Consumul de ceai verde zilnic este benefic pentru creier

Consumul de ceai verde zilnic este benefic în lupta cu demența

Deși studiul nu demonstrează o relație cauză-efect – fiind vorba de o analiză transversală, un instantaneu în timp – cercetătorii au ajustat datele pentru factori precum vârsta, sexul, exercițiul fizic și nivelul de educație. Rezultatele sugerează o legătură solidă între consumul de ceai verde și un număr mai mic de leziuni dăunătoare din creier.

„Acest studiu transversal a constatat o asociere semnificativă între leziunile mai mici ale substanței albe cerebrale și consumul mai mare de ceai verde, dar nu și consumul de cafea, la adulții în vârstă fără demență, chiar și după ajustarea pentru factorii de confuzie.”, notează cercetătorii în lucrarea lor publicată.

În medie, persoanele care au băut trei cești de ceai verde pe zi au prezentat cu 3% mai puține leziuni ale substanței albe comparativ cu cei care au băut o singură ceașcă pe zi. Cei care au consumat între șapte și opt cești zilnic au avut cu 6% mai puține leziuni față de aceeași categorie de referință.

• CITEŞTE ŞI:  De ce oamenii scad în înălţime pe măsură ce îmbătrânesc. Totul începe de la 30 de ani

Deși aceste diferențe sunt semnificative din punct de vedere statistic, consumul de ceai verde nu a avut un impact vizibil asupra volumului hipocampului sau al creierului total – indicatori care pot fi, de asemenea, corelați cu declinul cognitiv.

Totodată, cercetătorii au observat că beneficiile consumului de ceai verde nu s-au extins la persoanele diagnosticate cu depresie sau la cele care purtau varianta genei APOE4, asociată cu boala Alzheimer.

Un posibil mecanism explicativ ar putea fi legătura dintre ceaiul verde și sănătatea cardiovasculară. Cercetările anterioare au arătat că ceaiul verde contribuie la scăderea tensiunii arteriale, iar tensiunea arterială redusă este asociată cu un risc mai mic de demență.

„Ceaiul verde conține mai puțină cofeină decât cafeaua, care poate avea un efect negativ asupra tensiunii arteriale, sugerând astfel un impact mai benefic al ceaiului verde asupra leziunilor materiei albe.”, explică autorii studiului.[sursa]

Această băutură, deja cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante datorate catechinelor, a fost asociată anterior cu gestionarea greutății corporale și cu efecte benefice împotriva celulelor canceroase. Cercetătorii consideră că mai sunt multe de descoperit în privința beneficiilor ceaiului verde.

Publicitate

Un aspect important al studiului este că toți participanții erau japonezi, ceea ce înseamnă că rezultatele reflectă influența unor tipare genetice și stiluri de viață specifice. Cercetările viitoare ar putea extinde analiza la un grup mai diversificat de persoane.

„Constatările noastre indică faptul că consumul de ceai verde, în special trei sau mai multe cești pe zi, poate contribui la prevenirea demenței. Cu toate acestea, sunt necesare studii longitudinale suplimentare și cercetări fundamentale pentru a valida aceste rezultate.”, concluzionează cercetătorii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: