Companiile care s-au grăbit să reducă costurile și au concediat oameni în favoarea IA descoperă acum o consecință ironică și costisitoare: cheltuiesc sume considerabile pentru a angaja oameni care să repare greșelile din ce în ce mai frecvente ale tehnologiei.
O întreagă industrie artizanală de „reparatori AI” – scriitori și programatori specializați în corectarea erorilor generate de algoritmi – a început să prindă contur, după cum raportează BBC. Iar pentru cei cu abilitățile potrivite, aceasta s-a transformat într-o oportunitate de afaceri neașteptată.
Când „ieftin” devine exorbitant
Sarah Skidd, un manager de marketing de produs din America, spune că nu este îngrijorată de perspectiva înlocuirii sale de către tehnologie. Experiența recentă i-a arătat că, dimpotrivă, este din ce în ce mai des chemată să remedieze erorile acesteia.
La începutul acestui an, doamna Skidd a fost contactată de o agenție care avea nevoie disperată de cineva care să refacă textul de marketing pentru un client. Prima versiune fusese generată de un chatbot AI, într-o tentativă de a economisi bani. Rezultatul, a remarcat ea, era tipic pentru un text generat artificial: „foarte simplu” și lipsit de orice scânteie.
„Trebuia să vândă și să intrige”, a declarat Skidd pentru BBC, „dar, în schimb, era foarte banal”.
Când s-a apucat de treabă, și-a dat seama că textul necesita o revizuire completă. În final, a petrecut 20 de ore refăcând materialul de la zero. La tariful său de 100 de dolari pe oră, clientul a ajuns să plătească 2.000 de dolari pentru un text care, probabil, ar fi fost semnificativ mai ieftin dacă ar fi fost comandat unui profesionist uman de la bun început.
Costul ascuns al unui click greșit
Pe măsură ce tot mai multe companii se grăbesc să adopte soluții AI, adesea pentru a umple golurile lăsate de angajații concediați în valul de entuziasm tehnologic din ultimii ani, dinamica pieței se schimbă în moduri neprevăzute.
Sophie Warner, co-proprietara agenției de marketing digital Create Designs din Marea Britanie, confirmă acest trend. Ea primește un număr tot mai mare de solicitări de la clienți care au nevoie de ajutor pentru a repara greșeli cauzate de IA.
„Înainte, clienții ne contactau dacă aveau probleme cu site-ul lor sau doreau funcționalități noi”, a spus Warner pentru BBC. „Acum, ei apelează mai întâi la ChatGPT.”
Într-un caz recent, un client și-a blocat complet site-ul web timp de trei zile. A trebuit să plătească agenției Create Designs aproape 500 de dolari pentru a repara o singură linie de cod pe care ChatGPT o scrisese greșit. Implementarea manuală a actualizării inițiale, estimează Warner, ar fi durat aproximativ 15 minute.
„Adesea trebuie să percepem o taxă de investigare pentru a afla ce a mers prost, deoarece clienților le este jenă să recunoască. Iar procesul de corectare a acestor greșeli durează mult mai mult decât dacă s-ar fi consultat cu profesioniști de la început.”, a adăugat Sophie Warner, conform Futurism.
Revanșa expertizei umane
Profitând acum de pe urma greșelilor tehnologiei, niciuna dintre cele două profesioniste nu se declară împotriva inteligenței artificiale. Frustrarea lor este îndreptată către percepția greșită că aceasta poate înlocui complet munca unui expert.
„Deși pare o opțiune rapidă și ieftină, IA rareori ține cont de identitatea unică a mărcii, de datele demografice ale publicului țintă sau de un design axat pe conversie. Pur și simplu nu poate înlocui valoarea expertizei umane și a contextului în industria noastră.”, a spus Warner.
Între timp, doamna Skidd este încrezătoare în siguranța locului său de muncă în noua eră a IA.
„Poate că sunt naivă”, a concluzionat ea, „dar cred că, dacă ești foarte bun, nu vei avea probleme.”