În timp ce istoria îl prezintă ca pe un mare gânditor și scriitor iluminist, Voltaire a fost odată Francois-Marie Arouet, fiul cel mai tânăr, carismatic și rebel, al unei familii franceze din clasa de mijloc superioară. S-a născut în data de 21 noiembrie 1694, la Paris. Tatăl său era un funcționar minor al trezoreriei, iar mama sa provenea dintr-o familie nobilă de rang inferior.
După ce a acționat împotriva dorințelor tatălui său și a abandonat o carieră promițătoare în avocatură în favoarea scrisului, Voltaire a căzut constant în dizgrația autorităților franceze și nu a fost străin de controverse. Pe lângă faptul că a fost exilat din Paris pentru o perioadă de timp la începutul carierei sale, el a fost, de asemenea, încarcerat în infama închisoare Bastilia din Paris timp de 11 luni. S-a folosit de timpul petrecut după gratii pentru a scrie.
Fiind amenințat de o nouă arestare în Franța, s-a refugiat între anii 1726 și 1729 în Anglia, unde a fost influențat de empirismul lui John Locke și de deism.
Un punct de cotitură major în viața sa, care, dacă nu s-ar fi întâmplat, ar fi putut duce la uitarea de către istorie a acestui om genial, a fost la scurt timp după ce s-a întors din exilul din Anglia și a avut o întâlnire fortuită cu un matematician la fel de genial, Charles Marie de la Condamine, la o cină organizată de Charles du Fay în anul 1728.[sursa]
Voltaire şi planul care i-a adus bogăţia
La acea vreme, Voltaire se confrunta cu dificultăți financiare, dar de la Condamine avea un plan pe care i l-a propus lui Voltaire și care l-ar fi ajutat pe acesta și pe el însuși să câștige o grămadă de bani prin mijloace ușor lipsite de scrupule, deși, din punct de vedere tehnic, nu a încălcat nicio lege.
În prima parte a secolului al XVIII-lea, guvernul francez a emis o serie de obligațiuni pentru a strânge bani. Odată cu declinul economiei franceze din anii 1720, guvernul a fost nevoit să reducă ratele dobânzilor la obligațiuni, ceea ce a dus la scăderea drastică a valorii de piață a acestor obligațiuni. Acest lucru a făcut ca guvernul francez să aibă dificultăți considerabile în a strânge bani prin vânzarea de noi obligațiuni.
Un anume Michel Robert Le Pelletier-Desforts, ministru adjunct de finanțe al Franței, a avut o idee „genială” despre cum să crească valoarea obligațiunilor existente, să încurajeze vânzarea de noi obligațiuni și să câștige ceva bani pentru guvern: o triplă reușită. Ideea sa a fost de a permite proprietarilor de obligațiuni să cumpere un bilet de loterie legat de valoarea obligațiunilor lor (fiecare bilet costând 1/1000 din valoarea obligațiunii). Câștigătorul ar fi primit valoarea nominală a obligațiunii, care era mai mare decât cea pe care o putea obține pe piață în acel moment, plus un „jackpot” de 500.000 de livre, care l-ar fi făcut pe câștigător instantaneu bogat.
Deși nu există o modalitate foarte bună de a spune cât reprezintă 500.000 de livre în dolari din zilele noastre, doar pentru câteva referințe foarte largi, acest lucru ar însemna aproximativ 6,2 milioane de dolari astăzi, prin puterea de cumpărare, sau aproximativ 6,4 milioane de dolari în valoare de aur la acea vreme.
O altă modalitate de a încerca o conversie aproximativă a valorii în dolari este să ne uităm la câte ore de muncă ar putea cumpăra 500.000 de livre în Franța la acea vreme, folosind venitul mediu, apoi să convertim acest lucru la cât ar costa să cumpărăm aceeași muncă în timpurile moderne. Dacă ne luăm după această evaluare, 500.000 de livre reprezintă aproximativ 121 de milioane de dolari în prezent. La orice capăt al spectrului respectiv, persoana care a câștigat premiul s-ar fi ales cu un premiu uriaş.
Din nefericire pentru guvern, și din fericire pentru aceia dintre voi care apreciază opera lui Voltaire, matematica din spatele acestei noi scheme guvernamentale de strângere de fonduri era fundamental greșită. Vedeți, dacă dețineați o obligațiune cu o valoare relativ mică, iar biletul de loto pentru această obligațiune costa doar 1/1000 din valoarea acesteia, puteați cumpăra bilete de loto la prețuri mici, dar biletul dvs. de loto avea la fel de multe șanse de câștig ca și cineva care deținea o obligațiune de, să zicem, 100.000 de livre și trebuia să cumpere biletul cu 100 de livre.
Astfel, când matematicianul La Condamine a făcut calculele, și-a dat seama că, dacă ar fi reușit să cumpere un anumit procent din obligațiunile mici existente, ar fi putut achiziționa intrările necesare la loto pentru a se asigura în mod rezonabil că va câștiga, cheltuind în același timp mult mai puțin decât premiul cel mare și obținând, de asemenea, un profit de pe urma obligațiunilor în sine atunci când, în cele din urmă, ar fi câștigat și guvernul ar fi trebuit să plătească valoarea nominală a acestora.
Pentru a pune în aplicare schema, Voltaire şi amicul său matematician aveau nevoie de investitori care să se asigure că pot cumpăra suficiente obligațiuni pentru a se asigura în mod rezonabil că vor câștiga. Aici a intervenit Voltaire. Acesta nu era nici bogat, nici deosebit de faimos în acel moment, dar era extrem de carismatic, bine conectat și dezvoltase o neîncredere și o antipatie sănătoasă față de guvernul francez.
În cele din urmă, cei doi au reușit să creeze un sindicat cu diverși patroni bogați cu suficient capital pentru a cumpăra obligațiunile și biletele de loterie necesare. Problema era că nu existau decât o mână de notari la care se putea merge pentru a obține biletele de loterie. Dacă o singură persoană era văzută ca fiind beneficiarul celor mai multe bilete de loterie de fiecare dată, schema ar fi eșuat rapid, deoarece guvernul ar fi realizat ce se întâmplă. Voltaire și-a dovedit încă o dată valoarea prin încheierea unei înțelegeri cu unul dintre notarii împuterniciți să elibereze bilete de loto.
Planul lui Voltaire a funcționat
Sindicatul și-a încasat câștigurile în mod repetat de la biroul guvernamental, câștigând sume mari de bani și plătind în mod corespunzător părți din câștiguri celor implicați.
Acest lucru a continuat timp de aproximativ doi ani înainte ca planul să fie abandonat parțial din cauza lui Voltaire, care era…Voltaire. În general, cei mai mulți oameni își scriau anumite lucruri pe spatele biletelor de loto, de obicei fraze de bun augur. Voltaire, în stilul său tipic, scria în schimb fraze care ironizau guvernul și oficialii, precum și fraze care pur și simplu dezvăluiau parțial planul lor și pe cei implicați, cum ar fi „Pentru buna idee a lui Marie de la Condamine”. Apoi semna biletele cu diverse nume inventate.
Organizatorii loteriei și-au dat seama în cele din urmă din acest lucru că multe dintre premii erau câștigate de același grup și nu le-a fost greu să afle cine se afla în spatele acestei acțiuni. Ministrul francez de finanțe a dat în judecată sindicatul și pe Voltaire, dar, întrucât grupul nu făcuse nimic ilegal, li s-a permis să păstreze banii din premii. Cu toate acestea, loteria a fost anulată după ce procesul împotriva sindicatului lui Voltaire a eșuat.
În total, în cei mai puțin de doi ani în care au condus schema, se zvonește că partea lui Voltaire s-a ridicat la aproximativ 500.000 de livre din totalul premiilor, restul fiind distribuit între membrii sindicatului.
Atât Voltaire, cât și La Condamine erau acum ridicol de bogați și puteau să își continue eforturile științifice și literare pe îndelete.
Ce a făcut matematicianul La Condamine cu partea sa
În ceea ce-l privește pe oarecum excentricul La Condamine, care avea reputația unei curiozități insațiabile pentru tot ceea ce avea legătură cu știința, acesta și-a continuat activitatea în domeniul matematicii și a condus o călătorie în munții Anzi, unde a încercat să măsoare circumferința Pământului, precum și să determine dacă Pământul era sau nu o sferă perfectă (după cum au descoperit, nu este). Unul dintre celelalte motive pentru care a fost curios în acest sens a fost acela de a rezolva mai pe larg discuția dacă Pământul este aplatizat la poli sau la ecuator, opinia newtoniană potrivit căreia acesta se aplatizează la poli ajungând în cele din urmă să fie corectă.
În timp ce se afla în America de Sud, La Condamine a cartografiat, de asemenea, fluviul Amazon, aceasta fiind prima explorare științifică a regiunii. În plus, a ajutat la definirea lungimii unui metru și a publicat prima lucrare științifică cunoscută despre cauciuc, contribuind la introducerea acestuia în Europa. Munca sa de studiere a chininei a dus, de asemenea, în cele din urmă, la o modalitate mai eficientă de tratare a malariei și a contribuit la promovarea vaccinării oamenilor împotriva variolei, printre multe alte realizări majore.
În cele din urmă, La Condamine, în vârstă de 55 de ani, s-a căsătorit cu nepoata sa de 25 de ani, Charlotte Bouzier d’Estouilly, în anul 1756, aparent în parte pentru că mama văduvă a acesteia (sora sa), Louise Hélène de La Condamine, nu era suficient de bogată pentru a se asigura că Charlotte își va putea găsi un soț bine poziționat în societate.
La Condamine a murit în cele din urmă în anul 1774, la vârsta de 73 de ani, dar chiar și modul în care a murit a fost un pic excentric. Vedeți voi, el suferea de hernie, context în care a aflat de un tânăr doctor care venise cu o nouă tehnică pentru repararea chirurgicală a herniilor. Doctorul în cauză a refuzat la început să facă operația, fiind sigur că La Condamine, la vârsta sa înaintată, nu va supraviețui procedurii. La Condamine i-ar fi spus: „Tocmai acesta este motivul… dacă reușești, experimentul îți va face reputația și va stabili o descoperire prețioasă pentru omenire. Dacă voi eșua, vârsta și infirmitățile mele vor fi cauza, iar eu risc doar doi sau trei ani de viață. Voi fi operat”.
De asemenea, s-a raportat că, în timpul operației, La Condamine, mereu curios, întrerupând continuu procedura pentru a-i pune întrebări medicului. În cele din urmă, matematicianul a supraviețuit procedurii și se pare că medicul a reuşit să-i trateze hernia, dar a murit câteva zile mai târziu, probabil din cauza unei infecții.
Ce a făcut Voltaire cu banii
În ceea ce-l privește pe Voltaire, acesta și-a folosit câștigurile de la loterie pentru a investi în diverse oportunități de afaceri, folosind adesea informații pe care le-a aflat de la persoane bine plasate, cum ar fi momentul în care să cumpere și să vândă anumite acțiuni din diverse întreprinderi. În timp ce astăzi acest lucru s-ar numi insider trading, în Franța secolului al XVIII-lea nu exista nicio lege care să interzică acest lucru, iar Voltaire a ajuns în scurt timp de la o avere rezonabilă la o avere absolut uriaşă.
Acest lucru nu l-a împiedicat în demersul său de a se detaşa de toți cei puternici cu care a intrat în contact – de la societatea pariziană la Frederic cel Mare al Prusiei, până la guvernul din Geneva. În acest sens, averea sa i-a fost de folos, deoarece a fost nevoit în mod constant să scape de mânia autorităților dintr-un oraș sau altul, și chiar s-a trezit exilat din nou din Paris. Fără o avere atât de mare, s-ar fi putut foarte bine să se trezească în cele din urmă cu capul despărțit de corp sau să fie aruncat în închisoare pe termen nelimitat.
În schimb, Voltaire a ajuns să fie considerat unul dintre cei mai mari gânditori și scriitori ai epocii sale, precum și un „înfumurat” extrem de inteligent, dar și una dintre personajele cheie ale Iluminismului.
Aparent pe urmele lui La Condamine, Voltaire, care a avut numeroase amante și interese amoroase de-a lungul vieții sale, s-a îndrăgostit în cele din urmă de nepoata sa văduvă, Marie Louise Mignot (fiica surorii sale). De fapt, Voltaire a avut inițial grijă ca Marie să primească o zestre adecvată după moartea tatălui ei, pentru a se putea căsători cu ofițerul de armată Nicolas-Charles Denis, însă soțul acesteia a murit câțiva ani mai târziu.
De acolo, nepoata a devenit menajera lui Voltaire, iar mai târziu mult mai mult de atât, cei doi pozând pentru o vreme în cuplu căsătorit, deși nu s-au căsătorit niciodată de fapt.
Cei doi rămas împreună până la moartea lui Voltaire, în data de 30 mai 1778, moment în care marea majoritate a averii acestuia i-a fost lăsată ei, inclusiv inima lui, care, împreună cu creierul, au fost scoase din corpul său și fierte în alcool după moarte pentru a fi conservate.
Marie a păstrat inima lui Voltaire și a transmis-o moștenitorilor săi. Cu toate acestea, la puțin mai puțin de un secol de la moartea sa, aceasta a fost donată Bibliotecii Naționale a Franței.
În ceea ce privește ce s-a întâmplat cu creierul său, acest lucru nu este clar. La început a fost păstrat de moștenitorii săi, dar, în cele din urmă, se pare că a fost inclus într-o licitație împreună cu niște mobilier. Cine l-a cumpărat și ce a făcut cu el, a fost pierdut în istorie.
Acestea fiind spuse, în cele din urmă, guvernul francez, aflat în criză de bani, a reușit, fără să vrea, să finanțeze activitatea unuia dintre cei mai mari matematicieni și a unuia dintre cei mai mari filosofi ai epocii. Cel puțin acesta din urmă ar fi fost probabil uitat de istorie dacă nu ar fi avut o bogăție imensă, care i-a permis minții sale strălucitoare să scrie despre orice dorea, fără să se preocupe prea mult de bani, de opinia publică sau de furia elitelor.