Privind un lac sau oceanul, probabil că vă gândiți: „Acolo nu prea sunt incendii.” Când a fost ultima dată când ați auzit despre un foc izbucnit în Pacific? Cu toate acestea, este posibil să se producă foc sub apă. Dar cum?

Totuși, în ciuda capacității apei de a stinge focul, este posibil – cu suficientă ingeniozitate – să aprindeți un foc chiar sub apă. De fapt, puteți chiar să efectuați lucrări de sudură în timp ce faceți scufundări.

Cum este posibil să se producă foc sub apă?

Pentru a crea focul, aveți nevoie de trei elemente: combustibil, oxigen și căldură. În procesul de combustie, combustibilul și oxigenul se transformă în apă (sub formă de vapori) și dioxid de carbon, ceea ce generează căldură intensă.

„Mulți cred că ruperea legăturilor chimice din combustibil produce căldura, dar este exact invers. Atunci când rupem o legătură chimică, căldura este absorbită. Formarea de noi legături chimice este cea care eliberează căldura – generând vapori de apă și dioxid de carbon.”, explică Jason Dutton, profesor de chimie la Universitatea La Trobe, într-un articol pentru The Conversation.[sursa]

foc sub apa
Deși pare greu de crezut, este posibil să se producă foc sub apă

„Aceste noi legături sunt mai puternice decât cele din combustibil, ceea ce înseamnă că, per total, se eliberează căldură. Atât de multă căldură încât procesul de piroliză continuă, consumând mai mult combustibil și extinzând focul”, a adăugat profesorul Dutton.

Deși „a merge sub apă” pare o soluție sigură pentru a elimina oxigenul și căldura necesare focului, incendiile subacvatice sunt posibile dacă se creează condițiile potrivite.

• CITEŞTE ŞI:  123 de glife mayașe descoperite pe o piatră uriașă dezvăluie secretele unui oraș pierdut

Cum funcționează sudura subacvatică

Pentru sudura sub apă, există două metode principale. Prima implică utilizarea unei camere hiperbarice care sigilează zona ce trebuie sudată, creând un mediu uscat în care sudorii pot lucra. Această metodă este mai sigură și oferă rezultate mai fiabile, dar uneori reparațiile trebuie efectuate de urgență. În astfel de cazuri, scafandrii special instruiți pot recurge la sudura umedă.[sursa]

„Sudura umedă funcționează prin eliberarea de bule gazoase în jurul unui arc electric, protejând astfel sudura și prevenind conducerea electricității prin apă. Acest strat de bule izolează scafandrul, dar și întunecă zona de lucru, ceea ce face mai dificilă realizarea sudurii corecte.”, a explicat The Welding Institute.

Cu toate acestea, metoda este departe de a fi ideală. „Bulele pot perturba bazinul de sudură, iar îmbinarea sudată se poate răci prea repede din cauza disipării căldurii în apă. Acest lucru crește riscul apariției defectelor, precum fisurile.”, adaugă experții.

Apa stinge focul rapid, dar cu tehnologia și cunoștințele potrivite, este posibil să aprindeți un pic de foc chiar și sub mare.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate