De ce sunt capitalele naționale atât de speciale? Pe lângă frumusețea lor, acestea sunt inima politică a fiecărei țări, fiind locul unde își au sediul guvernele naționale. Dar cum își aleg țările capitalele naţionale?

Cum își aleg țările capitalele?

Un factor crucial este locația. Adesea, capitalele sunt amplasate central, pentru a simboliza imparțialitatea guvernului față de toate regiunile țării, evitând favoritismele regionale.

De exemplu, Madrid se află aproape în mijlocul Spaniei (și al Peninsulei Iberice). În cazul Nigeriei, atunci când a decis construirea unei noi capitale, alegerea a căzut asupra orașului Abuja, situat tot în centrul țării și devenit capitală oficială în anul 1991, un loc menit să reflecte unitatea într-o țară cu multe diviziuni geografice.[sursa]

capitale tari
Cum își aleg țările capitalele

Când se preferă alegerea unui oraș existent drept capitală, mărimea populației devine un criteriu important. Capitalele sunt deseori cele mai mari orașe din țară. În Coreea de Sud, Seul găzduiește aproape 20% din populația națională, în timp ce în Peru și Chile, capitalele Lima și Santiago adăpostesc fiecare un sfert din populația țării respective. Inițial, aceste orașe erau centre demografice majore, deși la dimensiuni mai reduse decât în prezent.

La scurt timp după fondarea Coreei de Sud în 1949, Seul avea 1,45 milioane de locuitori, adică 7,2% din totalul populației. În perioada premergătoare independenței Peruului, Lima număra 64.000 de locuitori dintr-un total de 1,37 milioane peruani. Similar, după obținerea independenței în 1820, Santiago avea 46.000 de locuitori din cei 800.000 de chilieni.

Capitala – un simbol al compromisului politic?

O capitală poate simboliza și compromisuri politice, așa cum este cazul Statelor Unite. Inițial, Congresul american dorea ca noua capitală națională să fie amplasată în Pennsylvania, aproape de Philadelphia, pentru a onora originea revoluționară a țării.

• CITEŞTE ŞI:  Prusia: istoria fascinantă a unei puteri uitate a Europei

Însă calculele politice au schimbat planul. Alexander Hamilton, secretarul Trezoreriei, a folosit temerile statelor sudice față de o capitală nordică pentru a negocia. În schimbul sprijinului Sudului pentru planul său de reorganizare financiară, Hamilton a promis o capitală în Sud. Astfel, capitala SUA a fost mutată pe un teren aflat între Virginia și Maryland, unde s-a construit Washington, D.C.

De ce unele țări au mai multe capitale?

În unele cazuri, alegerea unei capitale poate fi pur politică, dar fără compromisuri. Capitala Myanmarului, Nay Pyi Taw, denumită „Lăcașul Regilor,” a fost construită în anul 2004, într-o perioadă de tranziție de la regimul militar. Inițial, Nay Pyi Taw era gândită pentru a găzdui doar personalul guvernamental și militar, fiind accesibilă doar pentru aceștia.

Există și cazuri în care o singură capitală nu este suficientă pentru a reprezenta o întreagă națiune. Bolivia are La Paz ca sediu administrativ și Sucre ca sediu constituțional. Africa de Sud dispune de trei capitale: Pretoria pentru administrație, Cape Town pentru legislativ și Bloemfontein pentru justiție.

Oricare ar fi criteriile de selecție, capitala devine un simbol al identității naționale. Mai mult decât un centru de locuitori sau o atracție turistică, este orașul reprezentativ al țării pe scena mondială.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate