Testul poligraf sau testul cu „detectorul de minciuni” este conceput pentru a analiza reacțiile fiziologice la întrebări, cu scopul de a determina dacă un subiect este sau nu sincer.
În acest articol
Acuratețea testului a fost contestată pe scară largă de instituții prestigioase, precum şi de avocaţi. Cu toate acestea, testele poligraf sunt utilizate în mod curent pentru evaluarea candidaților la angajare și interogarea suspecților în investigațiile penale.
Deși unei persoane i se poate cere să răspundă cinstit la toate întrebările, testul poligraf este conceput să detecteze „minciunile albe”, ceea ce înseamnă că persoanele cu adevărat cinstite riscă să obțină un rezultat fals pozitiv. Alte persoane pot încerca să ascundă adevărul la anumite întrebări, indiferent dacă sunt sau nu vinovate de o infracțiune. Din fericire pentru aceștia, nu este foarte greu să înșeli un test cu detectorul de minciuni. Primul pas pentru a reuși acest lucru este să înțelegi cum funcționează testul.[sursa]
Cum funcționează detectorul de minciuni
Un test poligraf implică mai mult decât simpla conectare la aparat. Examinatorul începe să observe comportamentul subiectului încă din momentul în care acesta intră în centrul de testare. Un poligrafist experimentat va analiza și va înregistra semnalele nonverbale care pot indica minciuna, așa că este important să îți cunoști „semnele”.
Aparatul poligraf înregistrează ritmul respirației, tensiunea arterială, pulsul și transpirația. Dispozitivele mai avansate pot include și imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) a creierului. Răspunsurile fiziologice la întrebările irelevante, diagnostice și relevante sunt comparate pentru a detecta minciunile.
Întrebările pot fi repetate de două până la trei ori, iar subiectului i se poate cere să mintă intenționat pentru a ajuta examinatorul să stabilească valorile de referință. Testul durează de obicei între una și trei ore, incluzând evaluarea contextului, istoricul medical, explicarea testului, procedura efectivă de poligraf și monitorizarea post-test.
Majoritatea sfaturilor sunt ineficiente
Internetul este plin de sfaturi despre cum să înșeli un test poligraf, dar multe dintre aceste metode sunt ineficiente. De exemplu, mușcatul limbii sau așezarea unei pioneze în pantof pentru a utiliza durerea ca să influențezi tensiunea arterială nu va afecta nivelul de transpirație.
În mod similar, imaginarea unei minciuni când spui adevărul și imaginarea adevărului când spui o minciună nu funcționează, deoarece diferențele dintre răspunsurile la adevăr și minciună sunt ceea ce detectorul analizează. Este esențial să înțelegi că aceste diferențe reprezintă baza testului!
Două strategii pentru a trece un test poligraf
În esență, există două metode eficiente de a trece testul:
- Rămâi complet calm și relaxat, indiferent de întrebările care îți sunt adresate. Notă: Majoritatea oamenilor nu reușesc să facă acest lucru;
- Rămâi extrem de agitat pe tot parcursul testului, astfel încât să fie dificil pentru examinator să stabilească un reper clar pentru răspunsurile tale.
7 sfaturi pentru a trece un test cu detectorul de minciuni
Majoritatea oamenilor se simt nervoși atunci când sunt supuși unui test cu detectorul de minciuni, indiferent dacă intenționează sau nu să mintă. Reacțiile fizice provocate de nervozitate sunt însă puțin probabil să păcălească un detector de minciuni.
Pentru a avea șanse mai mari de a înșela testul, este necesar să simulați o stare de anxietate extremă. Acest lucru se datorează faptului că succesul în înșelarea testului depinde de manipularea mentală, care influențează inevitabil răspunsurile fiziologice. Iată câteva sfaturi pe care le puteți încerca:
- Dacă doriți să învingeți testul poligraf, cel mai eficient este să rămâneți într-o stare de agitație, teamă și confuzie pe tot parcursul testului. Scopul este să păreți calm și controlat la suprafață, în timp ce interiorul este într-o stare constantă de excitație și stres. Gândiți-vă la cea mai traumatizantă experiență pe care ați avut-o sau încercați să rezolvați probleme complicate de matematică în minte – orice vă menține într-o stare de tensiune continuă. Dacă există o întrebare care vă îngrijorează în mod special, imaginați-vă că fiecare întrebare este acea întrebare înainte de a răspunde;
- Luați-vă timp înainte de a răspunde la orice întrebare. Încercați să identificați dacă întrebarea este irelevantă, relevantă sau de control (diagnostic). Întrebările irelevante sunt cele care cer să confirmați informații simple, precum numele dumneavoastră sau dacă luminile sunt aprinse în cameră. Întrebările relevante sunt cele cruciale, cum ar fi: „Știați despre comiterea infracțiunii?”. Întrebările de control sunt cele la care majoritatea oamenilor ar trebui să răspundă „da”, dar la care cel mai probabil vor minți, cum ar fi: „Ați luat vreodată ceva de la locul de muncă?” sau „Ați mințit vreodată pentru a evita probleme?”;
- Modificați-vă respirația în timpul întrebărilor de control, dar reveniți la respirația normală înainte de a răspunde la următoarea întrebare. În acest context, puteți face mărturisiri minore sau nu, în funcție de decizia dumneavoastră;
- Atunci când răspundeți la întrebări, faceți-o ferm și fără ezitare sau umor. Fiți cooperant, dar evitați să glumiți sau să fiți excesiv de prietenos;
- Răspundeți „da” sau „nu” ori de câte ori este posibil. Evitați să explicați răspunsurile, să oferiți detalii sau justificări. Dacă vi se cere să elaborați, răspundeți simplu: „Ce anume doriți să mai spun?” sau „Nu am nimic altceva de adăugat.”;
- Dacă sunteți acuzat de minciună, nu reacționați defensiv. În schimb, folosiți acuzația pentru a amplifica sentimentul de frustrare și confuzie. Este posibil ca răspunsurile sincere la întrebările de control să fi generat rezultate contradictorii, așa că fiți pregătit pentru întrebări suplimentare;
- Exersați contramăsurile înainte de test. Rugați pe cineva să vă pună întrebări similare celor probabile în test. Fiți conștient de ritmul respirației și de modul în care reacționați la diferite tipuri de întrebări.
Aplicarea acestor sfaturi ar putea invalida testul, dar nu va fi de mare ajutor dacă susțineți un test poligraf pentru a obține un loc de muncă. În cele mai multe cazuri, cea mai simplă cale de a trece un test poligraf este să îl abordați cu sinceritate.
Medicamente care afectează testele poligraf
Medicamentele și anumite afecțiuni medicale pot influența rezultatele unui test poligraf, conducând adesea la concluzii neconcludente. Din acest motiv, înainte de un test cu detectorul de minciuni, se efectuează de obicei teste pentru depistarea drogurilor și un chestionar de screening medical.
Medicamentele care afectează ritmul cardiac și tensiunea arterială, cum ar fi antihipertensivele și medicamentele anxiolitice, pot influența rezultatele poligrafului. Alte substanțe care pot afecta testul includ drogurile ilegale, cum ar fi heroina, marijuana, cocaina și metamfetamina, precum și substanțe comune precum cofeina, nicotina, medicamentele pentru alergii, somniferele și remediile pentru tuse.
Anumite afecțiuni medicale pot interzice testul
Deși sociopații și psihopații diagnosticați pot fi excluși de la testele poligraf din cauza capacității lor potențiale de a controla răspunsurile, alte afecțiuni medicale pot interzice efectuarea testului.
Persoanele care suferă de epilepsie, leziuni nervoase (inclusiv tremor esențial), boli cardiace, au suferit un accident vascular cerebral sau sunt extrem de obosite nu ar trebui să fie supuse testului. Persoanele cu incapacitate mentală nu ar trebui să efectueze testul. De asemenea, femeile însărcinate sunt, în general, scutite de la test, cu excepția cazului în care un medic își dă acordul în scris.
Cu toate acestea, cu excepția afecțiunilor mintale, drogurile și alte condiții medicale nu oferă neapărat o metodă sigură de a înșela un test poligraf. Cu toate acestea, ele pot distorsiona rezultatele, reducându-le astfel fiabilitatea.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: