Pentru a afla cum să vezi Perseidele, mai întâi trebuie să stabilim când va avea loc cea mai frumoasă ploaie de meteori a verii. Perseidele ating punctul maxim în seara zilei de 12 august 2024, dar stați fără grijă pentru că meteorii vor mai putea fi văzuți și în nopțile ce urmează.
Maximul Perseidelor este așteptat la ora 17:00 (ora României), în ziua de luni, 12 august 2024. Noaptea dintre luni și marți, 12 și 13 august, este așteptată să fie la fel de spectaculoasă. Perseidele sunt unul dintre cele mai intense ploi de meteori ale anului, iar în acest an, ploaia va fi vizibilă cu ochiul liber, în special în zonele cu cer senin. Nu ratați ocazia de a admira acest spectacol al naturii!
Cum să vezi perseidele în România
Chiar dacă Luna va lumina destul de puternic pe cerul nopții, cel mai bine ar fi să încercăm să observăm meteorii imediat după miezul nopții și până dimineață, la primele raze ale Soarelui. Perseidele tind să fie mai numeroase noaptea târziu, iar cel mai bun moment pentru observație este adesea chiar înainte de răsărit.
Ploaia de meteori a început în jurul datei de 14 iulie și va mai dura până la 1 septembrie, însă cele mai bune condiții de observație vor fi zilele de luni, marți și miercuri, respectiv 12, 13 și 14 august 2024.
Dacă reușiți să ajungeți într-un loc ferit de poluarea luminoasă, atunci s-ar putea să vedeți chiar și până la 90 de meteori pe oră sau chiar mai mulți. Ploaia de meteori cunoscută sub denumirea populară de Perseidele este probabil cea mai frumoasă ploaie de stele din emisfera nordică pentru că meteorii săi sunt strălucitori și colorați, iar de cele mai multe ori lasă în urmă o coadă asemenea unei comete.
Un meteoroid Perseid tipic (așa sunt numite aceste roci atunci când se află în spațiu) se deplasează cu o viteză de circa 214.365 km/h atunci când lovește atmosfera Pământului (moment în care este numit meteorit). Majoritatea Perseidelor sunt mici, de mărimea unui bob de nisip, dar pot fi şi mai mari. Aproape niciunul dintre fragmente nu atinge solul, dar dacă unul dintre ele o face, se numește meteorit.
Perseidele sunt foarte fierbinți, atingând temperaturi de peste 1.650 de grade Celsius pe măsură ce fiecare fragment traversează atmosfera și comprimă și încălzește aerul din fața sa. Majoritatea fragmentelor sunt vizibile atunci când se află la circa 100 de kilometri de sol.
Sfaturi pentru observarea Perseidelor
- Găseşte un loc cu cer senin, departe de poluarea luminoasă;
- Alege momentul potrivit: după miezul nopții și până la răsăritul Soarelui;
- Fii răbdător: poate dura ceva timp până să vezi primul meteor;
- Îmbracă-te corespunzător: noaptea poate fi răcoroasă;
- Nu te uita la telefon: lumina ecranului îți va afecta vederea nocturnă;
- Folosește un scaun sau o pătură: stai confortabil pe un scaun sau pe o pătură pentru a privi cerul;
- Nu folosi binoclu sau telescop: binoclul și telescopul îngustează câmpul vizual și te împiedică să vezi meteorii;
- Bucură-te de spectacol!
De unde vin Perseidele și ce viteză au meteorii?
Perseidele provin de la cometa Swift-Tuttle, conform Space.com. Cometa a fost descoperit de doi astronomi, Lewis Swift și Horace Tuttle, în anul 1862. La ultima sa trecere pe lângă Pământ, în anul 1992, cometa nu a putut fi observată cu ochiul liber. La următoarea trecere, în anul 2126, cometa ar putea fi la fel de vizibilă pentru ochiul liber ca Hale-Bopp în anul 1997.[sursa]
Cometa Swift-Tuttle este cel mai mare obiect cunoscut care trece în mod repetat pe lângă planeta noastră. Nucleul său are o lățime de aproximativ 26 de kilometri. De altfel, atunci când privim o ploaie de stele, vedem de fapt resturile de la cometă care se încălzesc atunci când intră în atmosfera Pământului și ard spectaculos pe cerul nopții. Potrivit NASA, urma luminoasă pe care o vedem pe cer la intrarea în atmosferă a meteorilor ar avea o viteză de până la 59 de kilometri pe secundă.
Ploile de meteori sunt denumite după constelațiile din care par să emane meteorii. Din perspectiva Pământului, Perseidele par să vină aproximativ din direcția constelației Perseus din emisfera nordică şi astfel se numesc Perseide.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: