De cât timp exisţă rechinii? Rechinii sunt prădători fascinanţi care au dominat oceanele Terrei timp de circa 450 de milioane de ani. Au apărut în perioada Devoniană, cu mult timp înainte de apariția dinozaurilor, a copacilor și chiar a plantelor terestre. De fapt, rechinii au supraviețuit a cinci extincții în masă, demonstrând o adaptabilitate remarcabilă la schimbările climatice și la alte provocări de mediu.

De cât timp există rechinii

Rechinii au evoluat în urmă cu aproximativ 450 de milioane de ani, ceea ce înseamnă că au călătorit de două ori pe planeta Pământ în jurul galaxiei.

Să înţelegem acest calcul şi apoi revenim la rechini. La fel cum Pământul se rotește în jurul Soarelui, Soarele (cu toate planetele în alături) se rotește în jurul centrului galaxiei Calea Lactee, din care facem parte. Ne mișcăm cu aproximativ 828.000 de kilometri pe oră, la o distanță de aproximativ 28.000 de ani-lumină de centrul galactic. Vă vom scuti de deranjul de a efectua propriile calcule și vă vom dezvălui că acest lucru înseamnă că avem nevoie de aproximativ 230 de milioane de ani (estimările plasează undeva între 225 și 250 de milioane de ani tereștri) pentru a completa o orbită în jurul centrului galactic al Căii Lactee.

Dacă aceste lucruri nu v-au provocat încă o durere de cap indusă de curiozităţile prezentate, s-ar putea să vă cruciţi când auziți că acest lucru înseamnă, de asemenea, că rechinii există pe Pământ dinaintea copacilor, într-o perioadă în care Saturn nu avea încă celebrele inele.[sursa]

de cât timp există rechinii
Rechinii există pe Pământ de pe vremea în care Saturn nici măcar nu avea încă faimoasele inele. Credit foto: Martin Prochazkacz / Shutterstock.com

O parte din succesul lor se datorează flexibilității lor în ceea ce privește condițiile de mediu, fiind capabili să supraviețuiască într-o gamă largă de oceane și la diferite adâncimi.

• CITEŞTE ŞI:  Împăratul Norton, omul care s-a autoproclamat împărat al SUA

„Cred că se poate spune cu siguranță că acest lucru se datorează în parte faptului că rechinii sunt capabili să exploateze diferite părți ale coloanei de apă – de la oceanele adânci și întunecate la mările puțin adânci și chiar la sistemele fluviale. Ei mănâncă o mare varietate de alimente, cum ar fi plancton, pești, crabi, foci și balene. Această diversitate înseamnă că rechinii, ca grup, au mai multe șanse să supraviețuiască dacă lucrurile în oceane se schimbă.”, a declarat Emma Bernard, curator de pești fosili la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, într-un articol pentru muzeu.

Unul dintre cei mai longevivi rechini, rechinul de Groenlanda, pare cu siguranță preistoric. De fapt, am aflat abia datorită bombei atomice că aceşti rechini sunt capabili să trăiască până la aproximativ 400 de ani, dar primii rechini din specia Somniosidae au apărut abia acum aproximativ 100 de milioane de ani, moment în care acest grup de pești cutreiera deja apele Terrei de mai bine de un an galactic.

De-a lungul existenței lor, aceștia au adoptat câteva morfologii destul de ciudate, de la bizarul Helicoprion cu dinți de bici, până la puternicul Megalodon cu sânge cald.

Rechinii şi copacii

Originea rechinilor este încă dezbătută de paleontologi. Se crede că strămoșii lor ar fi fost pești cartilaginoși primitivi care au evoluat în apele dulci. De-a lungul timpului, s-au adaptat la viața în mediul marin, dezvoltând caracteristici distinctive precum scheletul cartilaginos, branhiile și înotătoarele pectorale și dorsale.

Copacii, pe de altă parte, au apărut mult mai târziu, aproximativ 390 de milioane de ani în urmă, în perioada Siluriană. Primele forme de copaci erau arbuști primitivi care se reproduceau prin spori. Abia în perioada Carboniferă, acum aproximativ 300 de milioane de ani, au apărut copacii cu semințe, care au devenit ulterior dominanți în flora planetei.

• CITEŞTE ŞI:  Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe Pământ

Evoluția rechinilor și a copacilor a urmat, în mod evident, trasee distincte, dar ambele grupuri de organisme au jucat un rol crucial în modelarea ecosistemelor de pe Pământ. Rechinii au menținut echilibrul trofic în oceane, în timp ce copacii au contribuit la oxigenarea atmosferei și la diversificarea habitatelor terestre.

Publicitate

Existenţa îndelungată a rechinilor este o dovadă a adaptabilităţii si perseverentei lor in fata schimbarilor de mediu. De-a lungul a circa 450 de milioane de ani, au supravieţuit unor cataclisme globale, extincții în masă şi apariţiei şi dispariţiei a numeroase specii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.