De ce a fost lăsat Moise într-un coș pe Nil chiar de către mama sa?

Moise a fost un copil evreu adoptat de fiica faraonului și crescut ca un adevărat egiptean. Totuși, el nu și-a uitat niciodată rădăcinile. În cele din urmă, avea să devină eliberatorul propriului popor, scoțând evreii din sclavia Egiptului. Continuați să citiți pentru a descoperi de ce, în cartea Exodului, bebelușul Moise a fost lăsat într-un coș plutitor printre stufărișuri, dar niciodată abandonat.

De ce a fost lăsat Moise într-un coș pe Nil?

Povestea lui Moise începe în Exodul 2:1-10, din Biblie. La sfârșitul capitolului 1 din Exod, faraonul Egiptului (cel mai probabil Ramses al II-lea) a decretat ca toți băieții evrei nou-născuți să fie înecați imediat după naștere. Însă, atunci când Iochebed, mama lui Moise, l-a născut pe acesta, a ales să își ascundă fiul.

După câteva luni, când a devenit imposibil să-l mai țină în siguranță, ea a decis să-l pună într-un coș de papirus, uns cu smoală pentru a pluti, și l-a ascuns strategic printre stufurile de pe malul Nilului, sperând că cineva îl va găsi și va avea grijă de el. Pentru a-l proteja, sora lui Moise, Miriam, l-a urmărit de la distanță.[sursa]

Iochebed l-a pus pe moise într-un coş pe nil
Iochebed l-a pus pe Moise într-un coş pe Nil

Plânsul copilului a atras atenția uneia dintre fiicele faraonului, care l-a descoperit și l-a luat. Văzând că prințesa avea intenția de a-l adopta, Miriam s-a apropiat și i-a propus să aducă o doică evreică pentru copil. Prințesa a fost de acord, iar Miriam a reușit să o cheme pe chiar mama lui Moise pentru a avea grijă de el. Astfel, Moise a crescut la curtea faraonului, sub protecția regală, dar a fost îngrijit de către propria sa mamă.

• CITEŞTE ŞI:  Emil Racoviţă, primul român care a ajuns în Antarctica

Pasajul biblic – Exodul 2

1Un bărbat din casa lui Levi îşi luase de soţie o fată a lui Levi. Femeia a rămas însărcinată şi a născut un fiu; fiindcă a văzut că era un copil frumos, ea l-a ascuns timp de trei luni. Când nu l-a mai putut ascunde, a luat un coş de papirus, l-a uns cu lut şi smoală, a pus copilul în el şi l-a pus între trestii, pe malul râului. 

Sora lui stătea la distanţă, ca să vadă ce se va întâmpla cu el. Fiica lui Faraon a coborât la râu să se scalde şi fetele care erau cu ea se plimbau pe malul râului; ea a văzut coşul între trestii şi şi-a trimis sclava să i-l aducă. Când l-a deschis, a văzut înăuntru copilul. Acesta plângea, iar fiicei lui Faraon i s-a făcut milă de el şi a zis: „Trebuie să fie unul dintre copiii evreilor.“ 

Atunci sora copilului a întrebat-o pe fiica lui Faraon: „Să merg şi să chem o doică dintre femeile evreilor ca să alăpteze copilul pentru tine?”

„Du-te!” i-a răspuns fiica lui Faraon.

Fata s-a dus şi a chemat-o pe mama copilului. Fiica lui Faraon i-a zis: „Ia acest copil şi alăptează-l pentru mine, iar eu îţi voi plăti.“ Femeia a luat copilul şi l-a alăptat. 10 Când copilul a crescut, ea l-a adus la fiica lui Faraon şi el a devenit fiul acesteia; ea i-a pus numele Moise, deoarece l-a scos din apă.”

Paralele istorice

Povestea unui copil abandonat pe un râu nu este unică în istoria miturilor și legendelor. De exemplu, Romulus și Remus, fondatorii legendari ai Romei, au fost abandonați pe malurile Tibrului, iar Sargon I, marele rege sumerian, a fost pus într-un coș uns cu smoală și lăsat pe râul Eufrat.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Raluca Eminovici, mama poetului Mihai Eminescu: o femeie blândă, o mamă iubitoare şi o soţie devotată

Totuși, povestea lui Moise, așa cum este relatată în Biblie, a inspirat generații întregi prin simbolismul său profund – salvarea miraculoasă a unui lider menit să schimbe destinul unui popor.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: