Unii s-ar putea gândi că a avea mai multe degete de la mâini și de la picioare ar putea reprezenta un avantaj. Am putea realiza mai eficient anumite sarcini, cum ar fi să tastăm mai rapid. Aşadar, de ce avem câte 10 degete la mâini şi la picioare şi de ce a decis evoluţia că acestea sunt suficiente?
Dovezile fosile au arătat că tetrapodele – un nume sofisticat pentru animalele cu patru membre, din trecutul îndepărtat aveau adesea mai mult de cinci degete la un membru, ceea ce se numește polidactilie. Acanthostega, un gen care a trăit în urmă cu aproximativ 360 de milioane de ani şi una dintre primele animale vertebrate cu membre recunoscute, avea opt degete pe fiecare picior, de exemplu. Cu toate acestea, în jur de 15 milioane de ani mai târziu, fosilele arată existenţa unor tetrapode cu cinci degete.
De ce această reducere relativ bruscă a degetelor în rândul tetrapodelor? În afară de avantajul de a nu mai fi nevoiţi să inventeze replici suplimentare pentru „123456789, 10, cine nu-i gata, îl iau cu lopata”, ar putea exista indicii în schimbările care au avut loc în restul membrelor și unde și-au petrecut timpul tetrapodele ulterioare.
De ce avem câte 10 degete
Cercetătorii cred că tetrapodele din perioada Devoniană târzie trăiau în principal pe uscat și au dezvoltat o structură osoasă a membrelor care a facilitat mult mersul pe uscat.
În comparație, tetrapodele timpurii, precum Acanthostega și Icthyostega, aveau un os în formă de L în membrele superioare, fapt care le-ar fi putut limita mobilitatea pe uscat. Având în vedere că se crede că aceștia au petrecut mai mult timp în apă sau în apropierea apei, este logic că nu aveau încă nevoie de picioare foarte flexibile.
Având în vedere că această schimbare în structura osoasă și în numărul de degete s-a produs cam în același timp, s-ar putea ca faptul de a avea mai puține degete să fi ajutat și la viața pe uscat. Șapte-opt degete la picioare nu se potriveau cu biomecanica mersului pe uscat, cel puțin în cazul aranjamentului special al oaselor brațelor și picioarelor. Deocamdată, aceasta este doar o teorie – paleontologii nu au suficiente dovezi fosile pentru a ajunge la concluzii solide.
La animalele cu patru picioare, membrele posterioare sunt, de obicei, folosite pentru putere, în timp ce membrele anterioare sunt folosite pentru direcție. Ca urmare, articulațiile anterioare și posterioare sunt inversate: încheietura mâinii și genunchii sunt simple articulații de tip balama, în timp ce coatele și gleznele se pot roti.
Rezultatul este că noi, tetrapodele, nu putem gestiona mai mult de patru sau cinci degete pe fiecare membru. Cu alte cuvinte, este vorba de suportul greutății plus modul în care sunt dispuse oasele membrelor noastre, inclusiv conexiunile de la încheietura mâinii și gleznă.
Ar putea avea oamenii mai mult de 10 degete la mâini şi la picioare?
În calitate de tetrapode, ar putea oamenii să își recupereze vreodată extremitățile suplimentare? Știința spune că cel mai probabil nu va face asta, cel puțin nu prin evoluție.
Există un principiu bine cunoscut în cadrul biologiei evoluționiste numit Legea lui Dollo. La fel ca atunci când scapi un cercel într-un canal, conceptul este că, odată ce un organism pierde o structură complexă, este puțin probabil să o mai recupereze.
În practică, viața începe să arate excepții de la această regulă. În anul 2017, oamenii de știință au descoperit o șopârlă care și-a re-evoluat capacitatea de a depune ouă. Cu toate acestea, astfel de evenimente sunt încă relativ rare.[sursa]
Dacă nu sunteți dispus să așteptați loteria evoluției, atunci, teoretic, este posibil să reintroduceți sau să editați genele implicate în formarea degetelor. A încerca acest lucru, însă, s-ar putea să nu fie o idee bună. Dacă nu aţi văzut filmul Jurassic Park, atunci este util de ştiut că aceste gene sunt adesea implicate în dezvoltarea corpului ca întreg. Iar modificarea genelor ar putea duce la rezultate neprevăzute.
Între timp, putem sta liniştiţi, căci cele 10 degete de la mâini și de la picioare pot face deja o mulțime de lucruri interesante. Mai mult, credeţi că este o coincidență faptul că avem 10 degete și că folosim un sistem de numerație în baza zece? Categoric nu. Am ajuns să folosim un sistem de numerație în baza 10 pentru că avem 10 degete. Să ne imaginăm cum era dacă aveam doar 8. Matematica era, cu siguranţă, mai dificilă.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: