Jimmy Hoffa era liderul controversat al sindicatului Teamsters când a devenit faimos la nivel național pentru confruntările sale televizate din Senat cu frații John și Robert Kennedy, la sfârșitul anilor 1950. Se zvonea de multă vreme că avea legături strânse cu crima organizată, iar în cele din urmă a fost condamnat și a executat o pedeapsă într-o închisoare federală.
Jimmy Hoffa și-a construit imaginea unui dur care lupta pentru oamenii de rând și a reușit să obțină contracte mai bune pentru șoferii de camion afiliați sindicatului Teamsters. Însă suspiciunile privind legăturile sale cu Mafia au umbrit constant realizările sale sindicale.
În anul 1975, la câțiva ani după ce a fost eliberat din închisoare, Hoffa a dispărut fără urmă după ce a plecat la o întâlnire. La acea vreme, se credea că intenționa să-și recâștige influența în Teamsters. Ipoteza principală a fost că a fost asasinat într-o execuție mafiotă menită să-i înăbușe ambițiile.
Dispariția lui Jimmy Hoffa a devenit un subiect de fascinație națională, iar periodic au apărut noi încercări de a-i găsi trupul. Misterul a dat naștere unor teorii ale conspirației, glume și legende urbane care dăinuie până astăzi.[sursa]
Jimmy Hoffa: începuturile
James Riddle Hoffa s-a născut pe 14 februarie 1913, în Brazil, Indiana. Tatăl său, miner, a murit de o boală respiratorie pe când Hoffa era copil. Mama sa l-a crescut alături de ceilalți trei frați în condiții modeste. În adolescență, Hoffa a abandonat școala și s-a angajat ca muncitor în depozitele lanțului de magazine alimentare Kroger.
Încă de la începutul carierei sale sindicale, Hoffa a demonstrat un talent deosebit pentru exploatarea punctelor slabe ale adversarilor. În timp ce era încă adolescent, a organizat o grevă strategică exact când camioanele cu căpșuni ajungeau la un depozit alimentar. Conștient că marfa era perisabilă, a forțat conducerea magazinului să accepte termenii săi.
Ascensiunea către putere
Grupul său, cunoscut local drept „Strawberry Boys”, s-a afiliat la un sindicat Teamsters, care ulterior s-a extins prin fuziuni. Sub conducerea lui Hoffa, organizația a crescut de la câteva zeci de membri la peste 5.000.
În anul 1932, Hoffa s-a mutat la Detroit împreună cu câțiva colegi de la Kroger pentru a prelua o funcție în cadrul Teamsters din oraș. Pe fondul conflictelor de muncă din timpul Marii Crize Economice, organizatorii sindicali erau adesea ținte ale violenței provocate de gorilele angajate de companii. Hoffa a fost atacat și bătut de nu mai puțin de 24 de ori, potrivit propriilor sale relatări. Aceste episoade i-au consolidat reputația de om imposibil de intimidat.
La începutul anilor ’40, Hoffa a început să stabilească relații cu crima organizată. Într-un episod notoriu, a recrutat gangsteri din Detroit pentru a elimina un sindicat rival afiliat la Congresul Organizațiilor Industriale. Parteneriatul său cu mafia era logic: mafioții îi ofereau protecție, iar amenințarea implicită cu violența îi dădea lui Hoffa o influență considerabilă. În schimb, el le permitea acestora să controleze afaceri prin sindicat. Patronii care refuzau să plătească taxe de protecție riscau greve spontane care le paralizau activitatea.
Pe măsură ce Teamsters a acumulat fonduri uriașe din cotizații și fonduri de pensii, legăturile lui Hoffa cu mafia au devenit și mai strânse. Acești bani au fost folosiți pentru a finanța proiecte mafiote, inclusiv construirea unor hoteluri-cazinou în Las Vegas. Sub influența lui Hoffa, sindicatul Teamsters a devenit, practic, o bancă a crimei organizate.
Conflictul cu familia Kennedy
Influența lui Hoffa în cadrul Teamsters a crescut semnificativ la începutul anilor 1950. A devenit principalul negociator al sindicatului în 20 de state, luptând pentru drepturile șoferilor de camion pe care îi reprezenta. Popularitatea sa în rândul muncitorilor era enormă, iar la convențiile sindicale aceștia se înghesuiau să-i strângă mâna. Cu vocea sa gravă și discursurile directe, Hoffa și-a cultivat imaginea de lider dur, dar dedicat oamenilor de rând.
În anul 1957, o influentă comisie a Senatului SUA, care investiga racketul din domeniul muncii, a început audieri axate pe sindicatul Teamsters. Hoffa a ajuns față în față cu frații Kennedy: senatorul John F. Kennedy din Massachusetts și fratele său mai mic, Robert F. Kennedy, consilier al comisiei.
Audierile televizate au fost tensionate, iar Hoffa a răspuns provocărilor senatorilor cu replici ironice și un aer sfidător. Rivalitatea dintre el și Robert Kennedy era evidentă și profundă.
Atunci când Robert Kennedy a devenit procuror general în administrația fratelui său, și-a făcut o prioritate din a-l aduce pe Hoffa în fața justiției. În anul 1964, după un proces federal, Hoffa a fost condamnat, iar după mai multe apeluri, în martie 1967, a început să-și ispășească pedeapsa într-o închisoare federală.
Grațierea și tentativa de revenire
În decembrie 1971, președintele Richard Nixon i-a comutat sentința, iar Hoffa a fost eliberat. Totuși, comutarea pedepsei venea cu o restricție clară: nu avea voie să se implice în activități sindicale până în anul 1980.
Până în anul 1975, se zvonea că Hoffa încă exercita influență în cadrul sindicatului Teamsters, în ciuda interdicției oficiale. Își exprimase deschis dorința de a se răzbuna pe foștii aliați din sindicat și pe mafioții care, în opinia sa, îl trădaseră și îl trimiseseră la închisoare.
Pe 30 iulie 1975, Hoffa le-a spus apropiaților că urma să se întâlnească la prânz cu cineva într-un restaurant dintr-o suburbie a orașului Detroit. A plecat la întâlnire, dar nu s-a mai întors niciodată. Dispariția sa a devenit imediat un subiect de primă pagină în toată America. FBI și autoritățile locale au urmat numeroase piste, dar dovezile concrete au fost rare. Concluzia generală a fost că Hoffa fusese victima unei execuții mafiote.
Misterul dispariției lui Jimmy Hoffa
Ca o concluzie bizară a unei vieți tumultoase, Hoffa a devenit o figură legendară. De-a lungul anilor, au apărut nenumărate teorii despre moartea sa. FBI a primit periodic ponturi de la foști mafioți și a organizat săpături în curți, câmpuri și alte locații izolate, însă fără rezultat.
Una dintre cele mai faimoase teorii susținea că trupul său ar fi fost îngropat sub zona de final a stadionului Giants din Meadowlands, New Jersey, construit aproximativ în perioada dispariției lui Hoffa. Această ipoteză a devenit o adevărată legendă urbană.
Glumele despre dispariția sa au circulat ani de zile. Potrivit unui site al fanilor echipei New York Giants, comentatorul sportiv Marv Albert a făcut o remarcă celebră în timpul unei transmisiuni: „Și acum, echipa lovește spre partea Hoffa a stadionului.” Pentru claritate, stadionul a fost demolat în anul 2010, iar nicio urmă a lui Jimmy Hoffa nu a fost găsită sub el.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: