Ceasurile se mișcă de la stânga la dreapta, iar acest lucru este un fapt cunoscut de toată lumea. Ne-am obișnuit să vedem acele ceasului mișcându-se într-o direcție clară: de la stânga la dreapta în jumătatea superioară a cadranului și de la dreapta la stânga în cea inferioară. Dar v-ați întrebat vreodată de ce tocmai în acest sens?
Nu este vorba de o lege universală a fizicii și nici de o particularitate a percepției noastre asupra timpului, ci pur și simplu de o convenție istorică.
Ceasurile se mișcă de la stânga la dreapta: cadranele solare și emisfera nordică
Sensul de rotație al acelor ceasului își are rădăcinile în cadranele solare, predecesoarele ceasurilor mecanice, și în tradițiile dezvoltate în emisfera nordică.
În această parte a globului, Soarele pare să se miște de la est la vest pe cerul sudic. Pe un cadran solar orientat spre nord, umbra proiectată de gnomon se deplasează de la vest la est, adică în direcția pe care astăzi o numim „sensul acelor de ceasornic”.[sursa]
De la cadranele solare la ceasurile mecanice
Nu se știe exact când și unde a fost inventat primul cadran solar, dar monumente neolitice precum Stonehenge sunt adesea considerate dispozitive timpurii de măsurare a timpului. Totuși, cele mai multe surse plasează apariția primului cadran solar autentic acum aproximativ 3.500 de ani, în Egipt.
Mult mai târziu, în jurul anului 725 e.n., în China, a fost inventat primul mecanism de măsurare a timpului. Între anii 1270 și 1300, în Europa— în special în nordul Italiei și sudul Germaniei — au fost dezvoltate primele ceasuri cu roți dințate. Spre deosebire de ceasurile moderne, aceste mecanisme primitive nu aveau cadrane cu ace mobile, ci foloseau roți, pârghii și greutăți pentru a marca trecerea timpului, fie prin bătăi de clopot, fie prin rotația unor discuri.
Astfel, convenția impusă de cadranele solare din emisfera nordică s-a păstrat până astăzi, definind direcția în care se mișcă acele ceasului.
Când a fost inventat primul ceas?
Deși ceasurile mecanice au apărut mult mai târziu, designul lor a fost influențat direct de cadranele solare. Iar pentru că aceste dispozitive au fost dezvoltate în emisfera nordică, unde umbra cadranelor se mișcă în sensul acelor de ceasornic, acest model a devenit standard pentru ceasurile mecanice.
Dar dacă istoria ar fi fost diferită? Dacă ceasurile ar fi fost inventate mai întâi în emisfera sudică, unde umbrele cadranelor solare se deplasează în sens invers, este posibil ca „sensul normal” al ceasurilor să fi fost cel antiorar.
Percepția timpului: o chestiune de perspectivă
Este o idee fascinantă, dar nu surprinzătoare. Percepția timpului nu este universală, ci diferă de la o cultură la alta.
Studiile arată că modul în care scriem influențează modul în care vizualizăm timpul:
- Vorbirorii de limbi europene, care citesc de la stânga la dreapta, tind să-și imagineze timpul curgând în aceeași direcție;
- Cei care scriu de la dreapta la stânga, precum arabii sau evreii, vizualizează timpul invers;
- În culturile unde scrierea este verticală (cum era cazul chinezei tradiționale), timpul este perceput de-a lungul axei verticale.
Dacă până și direcția „naturală” a timpului este influențată de geografie, istorie și cultură, ne putem întreba: câte alte lucruri pe care le considerăm evidente sunt, de fapt, doar o simplă chestiune de perspectivă?
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: