Sprea deosebire de planeta Pământ, care este însoţită de Lună în călătoria prin Univers, planeta Venus nu are o lună. De asemenea, nici cel mai apropiat vecin al său, Mercur, nu are un satelit natural. În timp ce Jupiter are cel puțin 95 de sateliți, niciuna dintre planetele cele mai apropiate de Soare nu au vreo lună care să le țină companie în drumul lor pe orbita în jurul stelei noastre. De ce planeta Venus nu are o lună, având în vedere că se aseamănă cu Terra?

Mercur este probabil prea aproape de Soare pentru a putea menține o lună, orice satelit potențial fiind mai probabil să se prăbușească pe suprafața planetei sau să fie îndepărtat rapid de forțele gravitaționale ale Soarelui. În schimb, este ceva mai dificil de înțeles de ce Venus nu a capturat nicio lună sau dacă a avut vreodată una pe care a pierdut-o ulterior.[sursa]

Cum se formează lunile planetelor

Lunile se pot forma prin trei mecanisme cunoscute. Unul dintre acestea este capturarea, proces prin care oamenii de știință cred că Neptun a ajuns să aibă cea mai mare lună a sa, Triton.

„[Triton] are o orbită foarte neobișnuită, ceea ce ne-a condus la ipoteza că a fost, de fapt, o planetă pitică din Centura Kuiper, la fel ca Pluto. Într-o zi s-a apropiat prea mult de Neptun și a fost capturată de gravitația acestuia.”, explică Joe Renaud, cercetător planetar la NASA.[sursa]

O altă modalitate de formare a lunilor este co-formarea, în care planeta și luna se formează simultan.

• CITEŞTE ŞI:  Mina Minovici, povestea fondatorului şcolii de medicină legală din România

„Se crede că lunile galileene ale lui Jupiter s-au format dintr-un disc uriaș de resturi atrase de Jupiter din gazul și praful care orbitau în jurul Soarelui în perioada timpurie a Sistemului Solar. Materialul din acel disc ar fi format, de asemenea, embrioni lunari, care ulterior s-au unit pentru a forma cele mai mari patru luni ale lui Jupiter: Io, Europa, Ganymede și Callisto.”, adaugă Renaud.

În sfârșit, există coliziunile cataclismice. Luna Pământului a fost creată acum 4,5 miliarde de ani, probabil în urma unei coliziuni între planeta Theia și Pământ, coliziune care a aruncat suficient material pentru a forma satelitul natural al planetei noastre.

planeta Venus nu are o lună
Planeta Venus nu are o lună care să o orbiteze

De ce planeta Venus nu are o lună?

Având în vedere că Venus are aproximativ 80% din masa Pământului, ne-am putea aștepta ca această planetă să fi păstrat o lună creată fie printr-un astfel de impact cataclismic, fie prin co-formare. Totuși, nu este clar cum Venus a reușit să scape de haosul Sistemului Solar timpuriu fără să păstreze o lună.

„Având în vedere teoriile actuale privind formarea Sistemului Solar, este puțin probabil ca Venus să fi evitat o coliziune de asemenea amploare. Simulările sugerează că majoritatea coliziunilor mari ar crea un disc din care s-ar putea forma o lună. Mai mult, rezultatul natural ar fi ca direcția de mișcare orbitală a lunii și rotația planetei să fie aceeași, ceea ce ar duce la o evoluție mareică spre exterior a satelitului.”, a scris o echipă de cercetători care a analizat acest subiect, încercând să explice rotația neobișnuită a planetei.

Ipoteza predominantă privind absența unei luni în jurul lui Venus este că planeta este pur și simplu prea aproape de Soare pentru a menține un astfel de corp ceresc. Cu toate acestea, s-a propus că Venus ar fi putut fi lovită la începutul istoriei Sistemului Solar, iar resturile rezultate ar fi format o lună. Aceasta ar fi stat pe orbită pentru o perioadă, îndepărtându-se treptat de planetă. Potrivit cercetătorilor, un al doilea impact ar fi putut inversa rotația lui Venus, ceea ce ar fi trimis luna înapoi spre planetă, prin intermediul forțelor mareice.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea bizară a lui Dennis Hope, omul care vinde teren pe Lună

Deși această teorie ar putea explica rotația bizară a lui Venus, fiind singura planetă care se învârte în sensul acelor de ceasornic, deși Uranus se înclină drastic, încă nu este clar dacă Venus a avut vreodată o lună. Observațiile viitoare ale planetei ar putea clarifica acest mister, posibil atunci când misiunea Veritas planificată de NASA va ajunge la Venus în anii 2030.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: