Rechinul de Groenlanda, o creatură lentă și enigmatică, înoată încet prin apele adânci ale Atlanticului de Nord și ale oceanelor arctice. Este singura specie de rechin capabilă să reziste temperaturilor extrem de scăzute pe tot parcursul anului, notează CNN.

Acești rechini uriași sunt renumiți pentru longevitatea lor extraordinară: pot trăi peste 400 de ani. Unii dintre ei ar putea fi contemporani cu perioada colonială, ceea ce îi face printre cele mai longevive vertebrate cunoscute.

După ce au cartografiat și analizat genomul rechinului de Groenlanda, cercetătorii au descoperit că durata sa de viață excepțională este strâns legată de compoziția genetică unică. Această descoperire ar putea oferi indicii valoroase pentru prelungirea duratei de viață a oamenilor.[sursa]

rechinul de Groenlanda
Rechinul de Groenlanda

Rechinul de Groenlanda: un genom impresionant

Studiul a relevat că genomul rechinului de Groenlanda este de două ori mai lung decât cel al unui om și mai mare decât al oricărei alte specii de rechin analizate până acum. Această trăsătură ar putea explica longevitatea sa remarcabilă.

Metabolismul lent al acestui rechin marin a sugerat de mult timp oamenilor de știință că specia are o durată de viață neobișnuit de lungă. Totuși, abia recent au apărut metode care permit determinarea vârstei exacte a acestor animale.

Un factor posibil pentru genomul său extins este capacitatea de a repara ADN-ul, o trăsătură comună și altor specii longevive. Printre acestea se numără șobolanul-cârtiță golaș, cel mai longeviv rozător, care poate trăi peste 30 de ani, și anumite specii de țestoase, care depășesc adesea 100 de ani de viață.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: