Agenţii de poliţie angrenaţi în dirijarea traficului rutier în marile intersecţii din Bucureşti, şi în general agenţii de la rutieră, sunt foarte des puşi în situaţii neplăcute de pe urma neatenţiei şoferilor, mai rar, a lipsei crase de cunoştinţe în materie de legislaţie rutieră, mai des, şi a prostiei, din ce în ce mai des.

politist rutier

Pentru că „noi îl plătim pe domnul agent” trebuie să fim siguri de 3 lucruri: că îşi face treaba, că suntem atenţi la ce indicaţii dă şi, desigur, că îşi va încheia misiunea nevătămat, astfel încât să ne putem bucura de serviciile lui şi în viitor.

Şi pentru că de cele mai multe ori vremea proastă aduce poliţişti în intersecţie, fii sigur că el stând afară în frig şi umezeală şi interacţionând cu mulţi şoferi proşti sau „supăraţi pe gardă” care stau la căldurică în maşină, va ajunge la stadiul la care e gata oricând să-şi bage p… în salariul pe care i-l plăteşti tu şi să plece de-acolo. Sunt oameni.

Mai departe, voi oferi câteva explicaţii pur logice şi deloc alambicate, ba chiar mult prea simple, dar esenţiale:

    1. Dacă poliţistul rutier îţi indică să treci prin intersecţie, deşi semaforul care ţi se adresează e roşu, tu trebuie să asculţi de om, nu de „robot”. El ştie mai bine cum stă treaba în momentul acela în acea intersecţie.
    2. Dacă poliţistul rutier îţi face semn să opreşti, iar tu accelerezi, pentru că semaforul e verde, trebuie să-ţi faci un control. Vezi tu de care. Asta în cazul în care poliţistul nu e idiot şi îţi face semn să opreşti în 5 metri când tu ai deja 50km/h. Logic ar fi să nu se întâmple asta niciodată, fiind om, cred că instinctul te face să-ţi iei o marjă serioasă înainte să te bagi cumva în aria de deplasare a unei maşini.
    3. Dacă poliţistul rutier insistă să aştepţi la maşină pe timpul cât îţi întocmeşte amenda, e bine să o faci. E clar că nu merge nici cu bani, nici cu milogeala, iar tu nu respecţi indicaţiile pe care ţi le dă poliţistul rutier.
    4. Dacă poliţistul rutier îţi spune că nu îl intimidezi filmându-l, să ştii că şansele sunt mari să o spună pe bune. Dovadă că majoritatea videoclipurilor cu poliţişti pe care cetăţenii le-au urcat pe net ca fiind defăimătoare, au fost percepute de opinia publică pro-poliţie.
    5. Dacă poliţistul îţi cere documentele tale şi ale maşinii, nu înseamnă că tre să-i dai doar permisul sau buletinul. Nu, dom’le, se referă la toate actele pe care în general nu le ai la tine.
• CITEŞTE ŞI:  Despre acest dubios Serviciu de Ridicări Auto Sector 6 sau cum se face japcă în temeiul legii

Sunt foarte multe motive obiective şi pertinente pentru care legislaţia rutieră îţi spune că atunci când un poliţist rutier îţi semnalează ceva, orice indicator rutier sau semafor pică.

Ah, şi aş mai avea o precizare: Zilele trecute eram în faţă la Mega Image Ştefan cel Mare şi, la un moment dat, văd un şofer oprind nervos şi apelând un număr.

Mi-am dat seama că e vorba de 112 când a început să spună unde este şi că el a văzut cu ochii lui o maşină de poliţie trecând pe culoarea roşie a semaforului fără a avea girofarul aprins. Nu înţeleg nimic.

Care e problema? Toată lumea ştie că poliţia română e dotată prost, girofarul ăla se poate strica. Oricum, fiind la serviciu, care sunt şansele să se fi grăbit pentru a ajunge la Gara de Nord să-l ia pe bunică-su? Să fim rezonabili.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.