Într-un pas semnificativ pentru colonizarea Lunii, o companie privată a primit finanțare din partea guvernului SUA pentru a construi primele „lămpi stradale pe Lună”, primele lămpi extraterestre de iluminat, structuri impozante, de dimensiunea Statuii Libertății, menite să reziste nopților lungi și aspre ale satelitului nostru natural.

Luna ar putea deveni în curând primul loc de construcție extraterestră al omenirii, cu planuri ambițioase pentru așezări umane permanente, sisteme de transport bazate pe levitație magnetică și noi reactoare nucleare inovatoare. Însă, înainte ca toate acestea să devină realitate, un element crucial trebuie să fie asigurat: lumina.

Proiectul prin care se vor construi lămpi stradale pe Lună

Pe Lună, o zi durează echivalentul a două săptămâni terestre, iar nopțile sunt la fel de lungi și de întunecate. Aceste nopți prelungite și friguroase au dovedit deja că pot fi dezastruoase pentru sateliții lunari care depind de lumina soarelui pentru energie și ar putea prezenta pericole și mai mari pentru viitorii exploratori umani.[sursa]

lămpi stradale pe Lună
Lămpi stradale pe Lună, Pământul pe cer

Pentru a aborda această problemă, compania de tehnologie spațială Honeybee Robotics, parte a Blue Origin, fondată de Jeff Bezos, a propus o soluție inovatoare: faruri lunare uriașe care nu doar să lumineze suprafața Lunii, dar să funcționeze și ca baterii solare.

Acest proiect, denumit Lunar Utility Navigation with Advanced Remote Sensing and Autonomous Beaming for Energy Redistribution, sau LUNARSABER, este unul dintre numeroasele inițiative finanțate de Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în domeniul Apărării (DARPA) a guvernului SUA. Scopul acestor proiecte este de a deschide o nouă eră în explorarea lunară. Un videoclip promoțional recent, postat pe YouTube, arată că tehnologia face progrese semnificative.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Probabil cea mai semnificativă fotografie din istoria omenirii

Vishnu Sanigepalli, cercetător principal în cadrul proiectului, explică în videoclip că fiecare lampă LUNARSABER ar fi mult mai înaltă decât lămpile stradale obișnuite, respectiv la 100 de metri înălțime, acestea ar depăși chiar și Statuia Libertății. Aceste turnuri masive de iluminat sunt proiectate să capteze și să stocheze energie solară în timpul zilei lunare, pentru a ilumina zona înconjurătoare cu proiectoare puternice pe durata nopților lungi și întunecate ale Lunii.

Înălțimea considerabilă a acestor lămpi este esențială nu doar pentru a lumina suprafețele întunecate ale craterelor lunare, dar și pentru a ridica până la o tonă metrică de echipamente științifice, cum ar fi camere și dispozitive de comunicații, la altitudini mai mari, facilitând observațiile și explorările.

Baza fiecărui turn ar fi echipată cu adaptoare de alimentare, care ar putea fi folosite pentru reîncărcarea roverelor lunare și a altor infrastructuri potențiale din apropiere. Dacă mai multe turnuri LUNARSABER ar fi amplasate strategic pe suprafața Lunii, ele ar putea forma prima rețea electrică extraterestră, susține Sanigepalli.

Desigur, ridicarea unor structuri atât de colosale pe Lună vine cu provocări semnificative. Pentru a le depăși, inginerii de la Honeybee Robotics au proiectat un sistem automatizat prin care fiecare turn LUNARSABER s-ar putea asambla singur la destinație. Acest proces implică îndoirea benzilor de metal, rulate în tuburi cilindrice, care se extind până la înălțimea completă odată ajunse pe Lună. Această metodă simplifică logisticile misiunii, permițând navelor spațiale să transporte doar baza dispozitivului, cu turnul învelit și compactat în interior.

Deși proiectul se află încă în stadiu incipient pe Pământ, el este unul dintre cele aproximativ 12 inițiative selectate de DARPA pentru studiul capacităților arhitecturii lunare pe 10 ani, cunoscut sub numele de LunA-10, lansat anul trecut. Este clar că o nouă eră influențată de om se apropie pentru Lună — și dacă proiecte precum LUNARSABER se vor materializa, acea eră nu va fi una întunecată.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate