Pareidolia marțiană lovește din nou: Roverul Perseverance a surprins un „cap de om pe Marte”.

O nouă descoperire bizară de pe Planeta Roșie a atras din nou atenția celor pasionați de Marte. De data aceasta, roverul Perseverance a fotografiat o formațiune stâncoasă care seamănă izbitor de mult cu un cap uman decapitat și deshidratat, abandonat sub razele necruțătoare ale Soarelui marțian.

Din fericire (sau poate din păcate, pentru cei mai înclinați spre teorii extraterestre), nu este vorba despre un cap real. „Fața” de pe Marte este doar o rocă – ca majoritatea lucrurilor de pe această planetă, care nu sunt praf, gheață, nori sau alte fenomene naturale ciudate.

descoperire rover cap de om
În partea stângă putem observa o formaţiune care seamănă cu un cap de om

Detalii despre descoperirea bizară: „un cap de om pe Marte”

Această formațiune stâncoasă a fost fotografiată pe 27 septembrie 2024 și, în afară de forma sa neobișnuită, pare să fie o simplă bucată de gresie sedimentară, similară cu alte roci din zonă. Aceste tipuri de roci sunt frecvente pe Marte, mai ales în regiunile în care se crede că a existat cândva apă.[sursa]

Ceea ce face această rocă deosebită este forma sa: eroziunea și orientarea față de cameră au creat iluzia unui chip uman culcat pe o parte, cu trăsături care par să sugereze o sprânceană, un nas, o gură și o bărbie.

cap de om pe marte
Eroziunea și orientarea față de cameră au creat iluzia unui chip uman culcat pe o parte, cu trăsături care par un cap de om

Fenomenul se numește pareidolie – tendința de a percepe forme cunoscute în obiecte sau aranjamente aleatorii. Pe Marte, pareidolia este destul de frecventă. Până acum, au fost observate roci care seamănă cu un urs, ciuperci, o sculptură a unui războinic, o lingură, un femur și chiar cu Bigfoot în miniatură.

• CITEŞTE ŞI:  Miţa Biciclista, frumoasa controversată care a înnebunit Bucureştiul

Ce este pareidolia?

Pareidolia apare atunci când ochii noștri percep umbre sau forme neclare, iar creierul nostru tinde să ajungă rapid la o concluzie – uneori greșită – înainte ca alte părți ale minții să proceseze detaliile. Acest proces este facilitat de o mică regiune din creier numită girusul fusiform, care este responsabilă pentru identificarea rapidă a fețelor umane.[sursa]

Există multe exemple celebre ale acestui fenomen chiar și pe Pământ, cum ar fi formațiunea naturală „Badlands Guardian”, care seamănă izbitor cu o față umană atunci când este privită din aer.

Concluzia? Este o coincidență geologică fascinantă. Chiar dacă este tentant să speculăm despre cum o rocă de pe Marte ar putea semăna cu un cap umanoid, această coincidență fascinantă rămâne doar atât: o eroare optică. Până în prezent, nu există nicio dovadă concretă că viața complexă ar fi existat sau ar fi vizitat vreodată Planeta Roșie.

Totuși, acest lucru ar putea să se schimbe odată cu viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Marte. Cine știe, poate noi vom fi aceia care vor lăsa în urmă artefacte misterioase care să deruteze viitorii exploratori extratereștri.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate