Un studiu arată că închiderea ochilor ne ajută să ne amintim lucruri pe care aparent nu ni le amintim. Astfel, dacă ți-ai pierdut cheile sau ai uitat unde ți-ai parcat mașina, ia-ți un minut să închizi ochii. Și, cu puțin noroc, îți vei aminti.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Surrey din Marea Britanie, închiderea ochilor poate îmbunătăți memoria pe termen scurt, o tehnică ce ar putea fi utilă martorilor oculari interogați de poliție.
Închiderea ochilor ne ajută să ne amintim mai bine
Închiderea ochilor „ajută oamenii să vizualizeze detaliile evenimentului pe care încearcă să și-l amintească”, a declarat cercetătorul principal Robert Nash pentru BBC. Acesta a adăugat că această metodă ar putea „ajuta și la concentrarea asupra informațiilor auditive”.[sursa]
În cadrul unui experiment, cercetătorii au arătat unui grup de 178 de participanți un filmuleț mut în care un electrician intră într-o casă, efectuează o lucrare și apoi fură bunuri. Participanții au fost împărțiți în două grupuri: unul care a ținut ochii deschiși și altul care i-a închis. (Aceste grupuri au fost subdivizate în funcție de faptul că cercetătorii au „construit un raport” cu ei sau nu).
Ulterior, participanților li s-au adresat întrebări despre detaliile din film (de exemplu, „ce scria pe partea din față a dubiței?”) pentru a le testa memoria. Grupul care a închis ochii a răspuns corect la 71% din întrebări, comparativ cu doar 48% din răspunsurile corecte ale celor care au ținut ochii deschiși.
Într-un al doilea experiment, cercetătorii au prezentat un clip audio dintr-un serial polițist britanic, în care un bărbat în vârstă era atacat în casa sa. Din nou, grupul care a închis ochii a înregistrat un procent mai mare de răspunsuri corecte, atât pentru informațiile vizuale, cât și pentru cele auditive.
Studiul a evidențiat și faptul că stabilirea unui raport cu participanții a dus la obținerea unui număr mai mare de răspunsuri corecte. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Legal and Criminological Psychology.[sursa]
Studii anterioare au demonstrat, de asemenea, că martorii oculari își pot îmbunătăți reamintirea detaliilor relevante prin închiderea ochilor, fără a crește riscul de reamintire a informațiilor false. Se consideră că acest lucru ajută la blocarea distragerilor.
Mărturiile victimelor și ale martorilor oculari sunt considerate esențiale în soluționarea infracțiunilor. Există o serie de tehnici de intervievare care ajută poliția să obțină informații fiabile, unele dintre ele implicând închiderea ochilor de către martori.
Cu toate acestea, polițiștii primesc adesea foarte puțină instruire în arta intervievării martorilor cooperanți.
Interogarea persoanelor în legătură cu infracțiunile poate fi o sarcină complexă. Un alt studiu, publicat săptămâna aceasta, a arătat că persoane nevinovate pot fi convinse, în cadrul interogatoriilor, că au comis infracțiuni grave în adolescență. Această „memorie falsă” a fost indusă după trei ore petrecute într-un „mediu de interogatoriu prietenos, în care intervievatorul introduce câteva detalii eronate și folosește tehnici inadecvate de reamintire”, au mai explicat autorii studiului.
Cercetătorii de la Universitatea Surrey subliniază importanța stabilirii unui raport cu martorii. „Studiul nostru arată clar că închiderea ochilor și construirea unui raport contribuie la reamintirea de către martori.”, a declarat Nash într-un comunicat de presă.
„Deși închiderea ochilor ne ajută să ne amintim mai bine, indiferent dacă s-a construit sau nu un raport, rezultatele noastre indică faptul că aceasta face ca martorii să se simtă mai confortabil în a utiliza această tehnică. Acest aspect este crucial dacă dorim să încurajăm martorii să adopte această tehnică utilă în timpul interviurilor.”, a adăugat cercetătorul.