Un fragment din ceea ce ar putea fi cea mai veche copie a Evangheliei lui Marcu, cea mai veche dintre cele patru evanghelii canonice – Matei, Marcu, Luca și Ioan – și esențială pentru sistemul de credințe al creștinismului a fost descoperit în Egipt, într-un loc puţin probabil. Iar vestea că un text biblic antic a fost descoperit în masca unei mumii egiptene a fost ţinută departe de atenţia publicului.
Nu toate mumiile au fost create la fel – suntem obișnuiți să le vedem în sarcofage impresionante, cu măști acoperite cu aur, dar doar membrii familiei regale egiptene erau înmormântați cu asemenea ornamente. Când cetățenii obișnuiți mureau și erau mumificați, măștile lor erau realizate din papirus, un material vegetal subțire ca hârtia, care era lipit în straturi și pictat.
Deși papirusul era considerabil mai ieftin decât aurul, era totuși un material limitat, astfel că oamenii îl reciclau adesea, similar modului în care copiii folosesc ziarele vechi pentru a crea Papier-mâché (hârtie mestecată). În prezent, cercetătorii au descoperit o metodă de a slăbi adezivul care ține laolaltă straturile de papirus, la mii de ani după ce a fost aplicat, astfel încât acestea să poată fi separate, iar textele originale, scrise cu cerneală, să fie recuperate intacte.[sursa]
Un text biblic antic a fost descoperit în masca unei mumii egiptene
O echipă de oameni de știință, condusă de Craig Evans, expert în texte biblice la Acadia Divinity College din SUA, a utilizat această tehnică pentru a extrage sute de texte antice de pe măștile mai multor mumii. Conținutul acestor texte nu are doar semnificație religioasă, ci include și scrieri și meditații filosofice ale lui Homer, poetul antic grec.
„Recuperăm documente antice din secolele I, II și III. Nu doar documente creștine sau biblice, ci și texte clasice grecești, documente comerciale, scrisori personale și diverse alte documente cotidiene. Dintr-o singură mască, nu este neobișnuit să recuperăm câteva zeci, dacă nu chiar mai multe [texte noi]. Când vom încheia această muncă, vom avea probabil sute, dacă nu mii de papirusuri.”, a declarat Evans.
Unele dintre aceste scrisori personale și documente comerciale includeau date, ceea ce a permis echipei să dateze un fragment din Evanghelia după Marcu în secolul I. Deși acest fragment nu era datat, el a fost găsit în aceeași mască cu documente care purtau date precise.
Cercetătorii au subliniat că, deși au fost nevoiți să ia decizia dificilă de a distruge măștile pentru a descoperi documentele ascunse în ele, aceste măști nu erau „piese de calitate muzeală”, a explicat Evans, iar materialele deconstruite ar putea avea o valoare arheologică mai mare.
Datorită valorii extraordinare a ceea ce a fost deja descoperit și a faptului că toate descoperirile aparțin muzeului, universității sau colecționarului privat care deține mumia, echipa lui Evans a fost obligată să păstreze discreția în privința conținutului acestor documente. Singura excepție este fragmentul din Evanghelia după Marcu, despre care s-a aflat deja în anul 2012.[sursa]
Dacă evaluările echipei privind datarea fragmentului sunt corecte, acesta ar fi cu aproape 150 de ani mai vechi decât cea mai veche copie existentă a Evangheliei după Marcu. Cu toate acestea, scepticismul față de metodele de datare va persista până când documentul va fi publicat și va putea fi examinat de cercetători independenți. Deocamdată, trebuie să ne bazăm pe afirmațiile lui Evans privind procesul de datare.
Evans a explicat că fragmentul a fost datat printr-o combinație de datare cu carbon-14, analiza scrisului de mână și studierea celorlalte documente descoperite împreună cu Evanghelia. Aceste metode au condus cercetătorii la concluzia că fragmentul a fost scris înainte de anul 90. Cu toate acestea, din cauza acordului de confidențialitate, Evans a subliniat că nu poate dezvălui mai multe detalii despre datarea textului până la publicarea oficială a papirusului.